Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cuiburi pentru păsările din Parcul Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Cuiburi pentru păsările din Parcul Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş
Cuiburi pentru păsările din Parcul Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş

Cuiburi pentru păsările din Parcul Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş

Angajaţii Parcului Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş, îndrumaţi de un specialist ornitolog, au amplasat, în premieră, 107 cuiburi artificiale pentru păsăretul care sălăşuieşte pe culmile acoperite de pajişti subalpine, în pădurile compacte de molid sau mixte de larice, fag şi brad ce îmbracă pantele abrupte de conglomerate.

Piţigoi, presuri de munte şi corbi pot fi zăriţi brăzdând înaltul cerului, peste Suhardul Mic, Cheile Bicăjelului, ale Şugăului, întinzându-şi aripile peste Hăşmaşul Mare ori Piatra Singuratică, în vreme ce în pădurile bătrâne de conifere se pot auzi ciocănitorile de munte bătând darabana. După asfinţit, fâlfâitul de aripi inconfundabil deconspiră prezenţa răpitoarelor de noapte. Iarna, cu puţin noroc, în parc poate fi zărit huhurezul mare, în căutare de pradă.

Înainte de constituirea parcului naţional – în baza unui ordin de ministru din 1990, confirmat prin Legea nr. 5/2000 pentru aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional, Secţiunea zone protejate – pădurile de pe cele aproape 7.600 de hectare care se întind pe teritoriul administrativ al judeţelor Harghita şi Neamţ au fost gospodărite exclusiv în scopuri economice. Astfel, au fost eliminaţi copacii bătrâni, scorburoşi, consideraţi „cu defecte şi odată cu ei s-au diminuat şi şansele de cuibărire ale speciilor caracteristice pădurilor bătrâne de conifere, care îşi excavau scorburile în special în astfel de arbori”.

Proiectul de amplasare de cuiburi artificiale vine ca o reparaţie morală şi palpabilă în sprijinul speciilor de păsări, care reprezintă o verigă esenţială a ecosistemului forestier. Cu atât mai mult cu cât teritoriul parcului naţional este cuprins, la rândul său, în Aria de Importanţă Avifaunistică Cheile Bicazului – Munţii Hăşmaş. Este prima acţiune de acest gen, având ca scop principal urmărirea evoluţiei sau declinului populaţiei de păsări.

„Colaborăm cu un grup de ornitologi, care vin la noi în fiecare an şi împreună organizăm câte o tabără de inelare pentru păsări, concomitent cu o acţiune de conştientizare în rândul celor mici. La tabăra de la Lacu Roşu aducem copiii din Harghita şi din Neamţ, iar la ultima întâlnire s-a conturat ideea să amplasăm scorburi artificiale, ca să putem monitoriza ce fel de specii vor cuibări în acestea şi câte dintre specii le vor ocupa. Pe acest areal trăiesc, alături de o mulţime de alte păsări, patru specii de piţigoi şi cel puţin trei specii de bufniţe, între care şi huhurezul mare. Pentru aceste specii am gândit aceste cuiburi artificiale şi am hotărât să facem 107 bucăţi”, a povestit managerul Parcului Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş, Hegyi Barna.

Cuiburile artificiale au fost realizate de un tâmplar din oraşul Bălan, la comandă, din fondurile proprii ale administraţiei parcului naţional. Specialiştii ornitologi au fost cei care au întocmit planurile acestora, de la dimensiunile viitoarelor căsuţe din lemn până la diametrul intrărilor, în funcţie de mărimea exemplarelor fiecărei specii. Şi tot ei au stabilit locurile în care urmau să fie amplasate. „De exemplu, pentru bufniţe, care se hrănesc cu şoareci şi alte rozătoare, cuiburile au fost aşezate la marginea păşunilor. Pentru alte specii, care se sperie de zgomotele străine de loc şi pentru care liniştea este vitală, au fost puse în pădure. Ornitologii ne-au spus şi pe ce direcţie să le amplasăm, spre nord sau spre sud şi la ce înălţime. A fost interesant şi pentru noi să cunoaştem şi să învăţăm de la ei toate aceste lucruri”, a arătat managerul ariei protejate de interes naţional.

Monitorizarea şi supravegherea cuiburilor artificiale în care îşi vor face adăpost, loc de cuibărit şi îşi vor creşte puii păsările din Parcul Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş se va constitui într-o adevărată activitate de educaţie ecologică, la care vor fi părtaşi, pe rând, o mulţime de copii, care vor avea prilejul să vadă cum arată un pui de bufniţă, unul de piţigoi sau de presură de munte. Şi nu mai au mult de aşteptat, ne spune Hegyi Barna, căci cuibăritul la bufniţă începe în februarie. Graţie unei oglinzi amplasată pe tavanul cuiburilor artificiale, familiile care le populează pot fi lesne urmărite.

Ariile naturale protejate din Harghita sunt unice, iar una dintre ele este Parcul Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş. Mai mult de jumătate din suprafaţa acestuia, peste 4.000 de hectare, se află pe teritoriul judeţului nostru. Managerul Hegyi Barna face un apel către toţi cei care vin să-şi găsească aici preţioase momente de relaxare, rugându-i „să respecte fiecare intrare, fiecare drum, să respecte regulile” afişate pe panourile amplasate în parc, iar practicanţii de sporturi motorizate să ştie că enduro şi off-road sunt interzise, iar turele cu ATV-uri sau motociclete sunt o ameninţare pentru ariile protejate şi locuitorii lor. „Noi încercăm din toate puterile să avem grijă de aceste bogăţii naturale deosebite. Am văzut parcuri naţionale în Vest, sunt superbe, dar la noi mergi pe o pajişte şi întâlneşti de cincizeci de ori mai multe flori sălbatice decât au ei. Să nu mai vorbim despre biodiversitate, biologii lor se minunează de mulţimea speciilor care trăiesc la noi, vin şi le monitorizează. Am condus în parc un grup din Anglia, toţi lucrează într-un parc naţional şi mi-au spus că pe Muntele Ghilcoş, la Lacu Roşu, au văzut mai multe specii de orhidee decât în toată Ţara Galilor. Iar noi trecem pe lângă ele, neştiind să le apreciem”, a concluzionat managerul Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş.

Ar mai fi de adăugat doar că depinde de toţi şi de fiecare în parte ca ele să dăinuie.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.