Creştere semnificativă a numărului de viroze şi pneumonii | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Sănătate » Creştere semnificativă a numărului de viroze şi pneumonii
Creştere semnificativă a numărului de viroze şi pneumonii

Creştere semnificativă a numărului de viroze şi pneumonii

În cea de-a 43-a săptămână a anului, monitorizată de Direcţia de Sănătate Publică Harghita, numărul virozelor este mai mare cu 142 faţă de săptămâna anterioară, iar cel al pneumoniilor a crescut cu 35%.

Dr. Tar Gyöngyi, directoarea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, a declarat, ieri, că ultima statistică, finalizată miercuri, evidenţiază un număr de 962 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare – trei dintre acestea necesitând spitalizarea – înregistrate în intervalul 28 octombrie – 3 noiembrie, faţă de 820 de cazuri în săptămâna precedentă. Şi numărul pneumoniilor a crescut de la 22 la 34 săptămâna trecută, cu 11 internări.

„Creşterea numărului de îmbolnăviri a fost cauzată de vremea friguroasă de săptămâna trecută, cu îngheţ, cu ceaţă, deci circulaţia virusurilor a fost mai intensă. Vom vedea, săptămâna viitoare, cum a influenţat şi vremea caldă din această săptămână evoluţia stării de sănătate a populaţiei judeţului. Din cele spuse de medicii de familie, parcă nu sunt atâtea cazuri de viroze, de oameni, de copii cu tuse şi cu alte simptome respiratorii, predomină simptomatologia digestivă, dar asta vom şti mai bine la viitoarea raportare”, a explicat dr. Tar Gyöngyi.

Directoarea DSP Harghita a afirmat că evoluţia din ultimele două săptămâni este asemănătoare celei din aceeaşi perioadă a anului trecut, în 2018 fiind consemnate 777, respectiv 890 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi 27, respectiv 41 de pneumonii.

„Nu este ceva ieşit din comun pentru perioada aceasta. E o toamnă mult mai lungă, mai călduroasă şi e bine că încă nu a apărut la noi virusul gripal. Asta şi pentru că suntem în grafic cu vaccinarea antigripală”, a argumentat dr. Tar Gyöngyi.

Potrivit domniei sale, miercuri a ajuns în judeţ cea de-a treia tranşă de vaccin antigripal, alcătuită din 2.890 de doze, distribuirea acestora către medicii de familie fiind în desfăşurare.

Directoarea DSP Harghita a condamnat comentariile cu caracter „peiorativ” ale unor reprezentanţi ai medicilor de familie, promovate în mass-media locală, în opinia cărora „anunţul Ministerului că există vaccin pentru anul acesta a fost doar o cacealma”. „Nu agreez acest gen de enunţ, în primul rând pentru că dă dovadă de lipsă de profesionalism şi apoi nu reflectă realitatea, pentru că anul acesta avem atâta vaccin că nu mai există capacitate de stocare. Mai mult, (medicii de familie – n.a.) au fost anunţaţi că vaccinul va ajunge în patru tranşe. (…) Eu am verificat personal situaţia la medicii de familie nemulţumiţi şi ei primesc dozele de vaccin antigripal conform solicitărilor pe care le-au depus”, a afirmat dr. Tar Gyöngyi.

Directoarea DSP a apreciat creşterea intenţiei de vaccinare în rândul populaţiei şi le-a recomandat asiguraţilor să se intereseze telefonic, înainte de a merge la medicul de familie, şi să stabilească o programare pentru vaccinare. „Trebuie ştiut că nu toţi pacienţii au dreptul la vaccinul gratuit, doar cei din grupele de risc. Medicul de familie trebuie să aprecieze riscul la care este expus pacientul şi dozele solicitate trebuie să le împartă şi în funcţie de riscul pe care în prezintă pacientul pentru anturajul său. De aceea vaccinăm personalul medical în primul rând – dacă acesta s-ar îmbolnăvi, ar reprezenta focare – pentru că astfel protejăm populaţia”, a conchis dr. Tar Gyöngyi.

Judeţului Harghita i-au fost repartizate, prin Ordin de Ministru, 8.670 de doze de vaccin antigripal. Până în prezent au ajuns în teritoriu 6.070 de doze şi au mai rămas de primit 2.600 de doze de vaccin.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.