Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Costumul popular în zi de sărbătoare la Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” Topliţa | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Cultură » Costumul popular în zi de sărbătoare la Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” Topliţa
Costumul popular în zi de sărbătoare la Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” Topliţa

Costumul popular în zi de sărbătoare la Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” Topliţa

Înrădăcinat în spiritualitatea românească de peste două mii de ani, cântecul şi jocul popular încântă prin atmosfera creată, prin frumuseţea şi bogăţia costumelor, fiind un mod de viaţă şi de exprimare a filosofiei poporului român.

Cu ocazia derulării proiectului cultural „Tradiţia – o punte între generaţii” de la Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” Topliţa, în cadrul programului de îmbunătăţire a sistemului de finanţare a proiectelor şi acţiunilor culturale, finanţat de Consiliul Judeţean Harghita, elevi, cadre didactice, părinţi, invitaţi au luat parte marţi, 25 octombrie, la un minispectacol folcloric de prezentare a costumelor populare achiziţionate. Ne-a onorat cu prezenţa domnul Sándor Bende, consilier judeţean.

Astfel am urmărit un spectacol de culoare, de sunet şi mişcare în care s-a îmbinat veselia, buna dispoziţie şi fericirea de a împărtăşi reuşita. Spicuim din desfăşurătorul programului: Cum se înţeleg ţăranii – scenetă, de I.L. Caragiale, grupul vocal folcloric Sânziana al liceului, interpreţi de muzică populară, culminând cu o suită de dansuri populare: Boiereasca, Varvigeanca, Ţărăneasca, Ştraier şi Învârtita, care a dat un plus de valoare spectacolului, datorită frumuseţii portului popular românesc.

Considerăm că acest moment a fost primul pas în procesul de reînfiinţare a ansamblului folcloric al liceului, cu speranţa participării la diferite acţiuni culturale pe plan local, judeţean, naţional. Mulţumim şi pe această cale pentru sprijinul acordat doamnei Camelia-Mirela Petruţ, director al Liceului Teoretic „O.C. Tăslăuanu” Topliţa şi domnului Costel-Cristian Lazăr, director al Centrului Cultural Topliţa.

Coordonator proiect, Maria-Cristina Mureşan
Preşedintele Asociaţiei Părinţilor din LTOCT, Sorin-Gavril Stan

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.