Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Când se va reabilita Lacul Şuta? | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Când se va reabilita Lacul Şuta?
Când se va reabilita Lacul Şuta?

Când se va reabilita Lacul Şuta?

„Nu mai am curajul să spun nişte termene, deoarece mi-e jenă”

În urmă cu 10 ani, în urma inundaţiilor din 2006, s-a luat decizia decolmatării lacului de agrement şi pescuit Şuta, de lângă municipiul Miercurea-Ciuc, deoarece s-a observat că digul de protecţie era instabil şi ar fi putut să cedeze. Un an mai târziu, lacul a fost golit, în vederea reabilitării elementelor componente. De atunci au trecut aproximativ 10 ani, iar situaţia a rămas identică, dacă nu mai rea.

Acumularea Şuta, construită pe pârâul Fitod, se află în administrarea Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Harghita, unitate la nivel judeţean subordonată Administraţiei Bazinele de Ape „Olt”, din cadrul Administraţiei  Naţionale „Apele Române”. Astfel că l-am întrebat pe directorul SGA Harghita, ing. Miklós Gheza, care mai este situaţia lacului Şuta, din punct de vedere al lucrărilor necesare pentru amenajarea acestuia.

În primul rând, şeful SGA Harghita a explicat că proiectul pentru amenajarea lacului Şuta (şi a pârâului Fitod) este finalizat, însă mai trebuie aprobate fondurile necesare de către Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR). Costurile totale ale lucrărilor sunt de aproximativ 900.000 de euro. Lucrările necesare se referă la curăţirea cuvei lacului şi a lacurilor mici din amonte, supraînălţarea lacului şi punerea în siguranţă a barajului, precum şi regularizarea pârâului Fitod de la acumulare până la Jigodin.

Potrivit sursei citate, în acest an ar fi trebuit să înceapă procedurile de licitaţie (publicarea pe SEAP) pentru desemnarea constructorului. Lucru care nu s-a întâmplat. Însă, a explicat ing. Miklós Gheza, există „o tendinţă a ANAR ca prima dată să fie terminate lucrările începute”. Iar în judeţul Harghita sunt lucrări începute în anii 2004-2005 şi nu sunt încă finalizate… (Despre acest subiect corelat cu  inundaţiile vom reveni pe larg într-un număr viitor)

Întrebat dacă poate avansa vreun termen de începere a lucrărilor, directorul SGA a precizat: „Nici nu mai vreau să spun… De atâtea ori mi-a fost promis că începem, începem (n.n. – lucrările la acumularea Şuta) încât nu mai am curajul să spun nişte termene, deoarece mi-e jenă. Dacă depindea de mine, de mult era terminat”.

Lacul Şuta era, în trecut, un punct important de agrement pentru locuitorii municipiului Miercurea-Ciuc şi nu numai. Aici exista la un moment dat un debarcader şi se puteau închiria bărci de agrement. Înainte de a fi secat însă, lacul a fost folosit doar de pescarii amatori.

După finalizarea lucrărilor, de luarea în administrare a lacului s-a arătat interesată şi Primăria Miercurea-Ciuc, pentru a fi demarate investiţii mai importante. (Şt.P.) 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.