Coronavirus Harghita, 27 martie | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Sănătate » Coronavirus Harghita, 27 martie
Coronavirus Harghita, 27 martie

Coronavirus Harghita, 27 martie

Situaţia cazurilor de infecţie cu Coronavirus, COVID-19, la data de 27 martie 2020, ora 13:00 se prezintă astfel:

– 82 persoane aflate în carantină;

– 2.172 persoane aflate în autoizolare la domiciliu;

– 174 persoane ieșite din autoizolare în întregul interval;

– 545 paturi disponibile în centrele de carantină.

Pe parcursul ultimelor 24 de ore, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita și Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita au fost continuate misiunile specifice pe linia prevenirii și combaterii răspândirii COVID-19.

La data de 26.03.2020 efectivele IPJ Harghita şi cele ale Poliţiei Locale (Odorheiu Secuiesc şi Gheorgheni) au efectuat verificări la 1.458 de persoane izolate la domiciliu.

A fost depistată o persoană care nu respecta regimul izolării, aceasta fiind sancţionată contravenţional şi introdusă în carantină.

Pe parcursul ultimelor 24 de ore, poliţiştii au aplicat 63 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea interdicţiilor de circulaţie, în cuantum total 33.900 de lei.

În legătură cu modul de gestionare a situației generate de epidemia de COVID-19 și măsurile dispuse, Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita, a efectuat următoarele misiuni:

– misiuni de patrulare pentru menţinerea măsurilor de ordine publică, în zonele spitalelor, centrelor de carantină şi de izolare;

– măsuri de asigurare a ordinii publice în zona de triere a patru spitale, unul judeţean şi trei municipale;

– acțiuni independente pentru verificarea prezenței la domiciliu a persoanelor aflate în autoizolare;

– paza și măsurile de ordine publică în zona locațiilor de carantină/izolare;

– misiuni de escortă a unor convoaie de autoturisme care au traversat județul.

 Situația sancțiunilor contravenționale aplicate în perioada 26-27.03.2020, interval orar 08.00-08.00

Au fost aplicate un număr de 29 sancțiuni contravenționale în valoare de 16.800 lei, după cum urmează: 14 pe raza municipiului Miercurea Ciuc, 6 pe raza municipiului Toplița și 9 pe raza municipiului Gheorgheni. Acestea au fost aplicate în baza prevederilor legale stabilite prin intermediul Ordonanței Militare nr. 3/2020, pentru faptul că persoanele în cauză se deplasau fără a avea asupra lor o declarație din care să reiasă motivul deplasării.

ATENŢIE!

Potrivit, prevederilor art. 28 din Ordonanța de Urgență nr. 1/1999, cu modificările și completările ulterioare, nerespectarea prevederilor art. 9 din același act normativ constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 de lei la 5.000 de lei pentru persoane fizice, şi de la 1.000 de lei la 70.000 de lei pentru persoane juridice.

Potrivit Hotărârii Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență cu nr. 10 din 14 martie 2020:

– persoanele care intră în România din zone carantinate, denumite zone roşii, vor intra direct în carantină;

– persoanele care intră în ţară din zone în care sunt confirmate cel puțin 500 de cazuri de persoane îmbolnăvite cu virusul COVID-19, denumite zone galbene, au obligația, începând cu data de 14 martie 2020, să rămână în izolare la domiciliu și să informeze deîndată medicul de familie și Direcția de Sănătate Publică Harghita, numărul de telefon 0266/31.04.23, cu privire la țara din care au venit, data intrării în România, punctul de frontieră prin care au intrat, eventuale simptome ale bolii şi alte detalii semnificative.

Atragem atenţia că nerespectarea acestor măsuri constituie contravenție şi se sancționează cu amendă între 10.000 şi 20.000 de lei, conform art. 34 din H.G. 857/2011.

De asemenea, în cazul în care fapta întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de „zădărnicirea combaterii bolilor”, faptă prevăzută de art. 352 Cod penal, pedeapsa poate ajunge până la 15 ani închisoare.

Toate aceste argumente pledează pentru sănătate, normalitate şi legalitate, deziderate ce pot fi împlinite, în această perioadă şi în acest context, prin răspunsul pozitiv la îndemnul:

RESPECTAŢI TOATE RECOMANDĂRILE AUTORITĂŢILOR ȘI STAŢI ÎN CASĂ! – se arată într-un comunicat de presă al Instituției Prefectului – Județul Harghita

 

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Câte persoane din cele aflate în carantină sau izolate la domiciliu au fost testate? Ce rezultate (pozitiv, negativ) aveți până acum?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.