Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Coronavirus Harghita, 25 martie | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 23 februarie 2024
Home » Societate » Coronavirus Harghita, 25 martie
Coronavirus Harghita, 25 martie

Coronavirus Harghita, 25 martie

Situaţia cazurilor de infecţie cu Coronavirus, COVID-19, la data de 25 martie 2020, ora 13:00 se prezintă astfel:

– 25 persoane aflate în carantină,

– 2025 persoane aflate în autoizolare la domiciliu,

– 22 persoane ieșite din autoizolare în ultimele 24 de ore,

– 350 paturi disponibile în centrele de carantină,

În cadrul ședinței Comitetului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției din 25 martie 2020 a fost prezentată situația centralizatoare la nivelul județului Harghita privind misiunile executate pentru gestionarea efectelor COVID-19 în ultimele 24 de ore, astfel:

a) au fost asigurate misiunile de pază la centrele de carantină, de către poliție, jandarmerie și poliție locală;

b) au fost executate controale la locuri de izolare la domiciliu, cu participarea efectivelor IPJ și IJJ și poliției locale. Au fost efectuate 63 de misiuni cu verificarea a 1.706 persoane;

c) misiuni permanente de asigurare a ordinii publice la corturile de triaj la UPU/CPU spitale: 4 misiuni.

Pe parcursul ultimelor 24 de ore, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean și Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita au fost continuate misiunile specifice pe linia prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19.

În acest sens, s-a verificat modul de respectare a măsurii de izolare în cazul a 1.706 de persoane. În ultimele 24 de  ore au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale, cu amendă în cuantum total de 21000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor OUG nr. 1/1999.

De asemenea, poliţiştii au efectuat activităţi specifice de verificare privind respectarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică în zona a 3 locaţii cu persoane aflate în carantină.

Se va acţiona şi în perioada următoare pentru prevenirea și combaterea criminalității în toate domeniile, iar în contextul actual şi pentru impunerea respectării normelor legale în timpul stării de urgență, prin verificarea persoanelor şi a unităţilor economice.

Reamintim cetățenilor că nerespectarea legislației poate atrage aspre sancţiuni cu amendă sau chiar condamnarea la închisoare.

Din aceste motive, este imperios necesar ca cetățenii să se informeze numai din surse oficiale, să fie responsabili şi să conștientizeze faptul că trăiesc într-o colectivitate a cărei linişte şi sănătate pot fi afectate de acţiunile sau inacţiunile inconștiente ale unor semeni.

Rugăm să cetățenii să respecte întocmai recomandările autorităţilor, iar pentru siguranța tuturor mesajul și cuvântul de ordine este: „STAŢI ÎN CASĂ”!

 

ATENŢIE!

Potrivit prevederilor art. 28 din Ordonanța de Urgență nr. 1/1999, cu modificările și completările ulterioare, nerespectarea prevederilor art. 9 din același act normativ constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 de lei la 5.000 de lei pentru persoane fizice, şi de la 1.000 de lei la 70.000 de lei pentru persoane juridice.

Potrivit Hotărârii Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență cu nr. 10 din 14 martie 2020:

– persoanele care intră în România din zone carantinate, denumite zone roşii, vor intra direct în carantină;

– persoanele care intră în ţară din zone în care sunt confirmate cel puțin 500 de cazuri de persoane îmbolnăvite cu virusul COVID-19, denumite zone galbene, au obligația, începând cu data de 14 martie 2020, să rămână în izolare la domiciliu și să informeze deîndată medicul de familie și Direcția de Sănătate Publică Harghita, la numărul de telefon 0266/31.04.23, cu privire la țara din care au venit, data intrării în România, punctul de frontieră prin care au intrat, eventuale simptome ale bolii şi alte detalii semnificative.

Menţionăm că situația cu țările care sunt incluse în zona roșie sau zona galbenă de risc poate fi consultată pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică din România, la adresa www.cnscbt.ro.

Atragem atenţia că nerespectarea acestor măsuri constituie contravenție şi se sancționează cu amendă între 10.000 şi 20.000 de lei, conform art. 34 din H.G. 857/2011.

De asemenea, în cazul în care fapta întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de „zădărnicirea combaterii bolilor”, faptă prevăzută de art. 352 Cod penal, pedeapsa poate ajunge până la 15 ani închisoare.

Toate aceste argumente pledează pentru sănătate, normalitate şi legalitate, deziderate ce pot fi împlinite, în această perioadă şi în acest context, prin răspunsul pozitiv la îndemnul:

RESPECTAŢI TOATE RECOMANDĂRILE AUTORITĂŢILOR ȘI STAŢI ÎN CASĂ!, se arată într-un comunicat al Instituției Prefectului – Județul Harghita.

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.