Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Coronavirus Harghita, 22 aprilie: Numărul cazurilor confirmate a stagnat pentru a doua zi consecutiv | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » Societate » Coronavirus Harghita, 22 aprilie: Numărul cazurilor confirmate a stagnat pentru a doua zi consecutiv
Coronavirus Harghita, 22 aprilie: Numărul cazurilor confirmate a stagnat pentru a doua zi consecutiv

Coronavirus Harghita, 22 aprilie: Numărul cazurilor confirmate a stagnat pentru a doua zi consecutiv

Până astăzi, 22 aprilie, ora 13:00, potrivit informațiilor furnizate de Instituția Prefectului Județul Harghita, în județ au fost confirmate 17 cazuri de persoane infectate cu COVID-19. Dintre acestea: două persoane s-au vindecat; o persoană a decedat; 13 se află internate la spitalele din Odorheiu Secuiesc și Miercurea Ciuc, sub supraveghere medicală; o persoană testată la COVID-19 în județul Harghita, al cărei rezultat a fost pozitiv, a fost transferată la un spital din județul de domiciliu.

Sunt în desfășurare anchete epidemiologice și se efectuează teste la COVID-19 pentru contacții simptomatici a persoanelor internate în spitale.

Testările se efectuează cu respectarea algoritmului de testare pentru COVID-19, stabilit de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Conform Biroului de presă din cadrul Prefecturii Harghita, buletinul informativ distribuit la nivel național, potrivit căruia în județ ar fi confirmate 19 cazuri, conține informații eronate generate de sistemul informatic al INSP.

Potrivit sursei citate, la nivelul județului Harghita, situația epidemiologică și măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19, la data de 22 aprilie 2020, ora 13:00, era:

  • 213 persoane aflate în carantină instituționalizată;
  • 299 persoane ieșite din carantină de la începutul perioadei;
  • 372 persoane aflate în autoizolare la domiciliu;
  • 4.285 persoane ieșite din autoizolare în întregul interval.

„Pentru a veni în sprijinul instituțiilor care asigură asistență medicală în această perioadă, prin Ordinul Comandatului acțiunii, secretar de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, au fost detașați un număr de 10 medici rezidenți la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc (6 la Unitatea de Primiri Urgență, 2 la Secția ATI și 2 la cortul de triaj). De asemenea, au fost detașați la Serviciul de Ambulanță Județean Harghita 2 medici rezidenți (unul la Substația Odorheiu Secuiesc și unul la Substația Cristuru Secuiesc), arată Biroul de presă al Instituției Prefectului – Județul Harghita.

Acțiunile desfășurate de polițiști și jandarmi au continuat și în ultimele 24 de ore.

Astfel, efectivele Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Harghita și cele ale Poliței Locale (Odorheiu Secuiesc, Toplița și Gheorgheni) au efectuat verificări la 274 persoane izolate la domiciliu.

În cursul zilei de ieri, polițiștii au aplicat 56 amenzi, din care 48 pentru nerespectarea interdicțiilor de  circulație, două la Legea nr. 61/1991 în context COVID-19 și șase alte contravenții, în valoare totală de 78.707 lei.

Personalul IPJ Harghita a realizat împreună cu Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Harghita însoțirea a trei coloane.

De asemenea, în perioada amintită, au fost executate 3 acțiuni punctuale, la care au participat 85 de polițiști, în cadrul cărora au fost legitimate 1.300 persoane și au fost verificate 717 vehicule. Au fost aplicate 41 de sancțiuni contravenționale, în valoare de  44.800 lei.

În același timp, jandarmii harghiteni au continuat misiunile de patrulare pentru menţinerea măsurilor de ordine publică pe raza a patru municipii, misiuni executate în cooperare cu polițiști sau militari, în zona spitalelor, centrelor de carantină şi de izolare de pe raza a nouă localităţi, precum și misiunile de asigurare a ordinii publice în zona de triere a patru spitale și cele pentru verificarea prezenței la domiciliu a persoanelor aflate în autoizolare. În ultimele 24 de ore, au fost aplicate un număr de 8 sancțiuni contravenționale: cinci amenzi, în valoare de 10.000 lei, și trei avertismente. Sancțiunile au fost aplicate, după cum urmează: o amendă, în valoare de 2.000 de lei, de către jandarmi din cadrul Detașamentului 3 Jandarmi Odorheiu Secuiesc; trei amenzi, în valoare totală de 6.000 de lei, și tot atâtea avertismente de către Detașamentul 4 Jandarmi Gheorgheni și o amendă, în valoare de 2.000 lei, de către Detașamentul 5 Jandarmi Toplița. Acestea au fost aplicate în baza prevederilor legale stabilite prin intermediul Ordonanței Militare nr. 3/2020, pentru faptul că persoanele în cauză se deplasau fără a avea asupra lor o declarație din care să reiasă motivul deplasării.

„Precizăm că informațiile referitoare la numărul persoanelor depistate pozitiv, în urma unor teste COVID-19, numărul de teste efectuate și starea de sănătate a pacienților depistați pozitiv se face doar de Grupul de Comunicare Strategică, care este singurul abilitat să confirme sau să infirme informații apărute în spațiul public referitoare la aceste aspecte”, a mai arătat Biroul de presă Instituția Prefectului – Județul Harghita. (Șt.P.)

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.