Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Controale ITM Harghita la depozitele din judeţ | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 martie 2024
Home » Societate » Controale ITM Harghita la depozitele din judeţ
Controale ITM Harghita la depozitele din judeţ

Controale ITM Harghita la depozitele din judeţ

Reprezentaţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Harghita au efectuat recent acţiuni de control la angajatorii din judeţ care îşi desfăşoară activitatea în domeniul depozitelor, scopul verificărilor fiind depistarea cazurilor de muncă nedeclarată. Potrivit unui comunicat al ITM Harghita, acţiunea de tip „Campanie naţională” a avut ca obiectiv principal diminuarea muncii nedeclarate, dar şi informarea lucrătorilor, angajaţilor şi angajatorilor cu privire la consecinţele negative, atât din punct de vedere social, cât şi economic, pe care le generează munca fără forme legale.

„Este dovedit faptul că munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, cu dezavantaje majore atât pentru angajatori, cât şi pentru lucrători. Astfel, când apelează la lucrători fără a le întocmi contract individual de muncă, angajatorul este lipsit în totalitate de instrumentul prin care îl poate responsabiliza pe lucrător, se expune riscului de a nu obţine rezultatele cantitative, dar mai ales calitative, iar în cazul producerii unor abateri de natură disciplinară, patrimonială sau crearea de alte prejudicii, este evident că nu poate dispune de mijloacele prevăzute de legislaţia muncii pentru soluţionarea unor astfel de situaţii. În detrimentul lucrătorului este şi prestarea muncii la negru, acesta fiind foarte vulnerabil în ceea ce priveşte protecţia socială, asigurarea condiţiilor de muncă şi nu în ultimul rând, fără o înţelegere scrisă materializată în contractul individual de muncă, plata muncii prestate devine incertă”, se arată în comunicat.

ITM Harghita a precizat că, dat fiind specificul activităţii, respectiv prestarea muncii în depozite, un domeniu susceptibil de altfel pentru utilizarea nelegală a muncii minorilor şi tinerilor, inspectorii instituţiei au urmărit cu precădere depistarea unor astfel de situaţii, insistând de asemenea pe determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă înainte de începerea activităţii, de a le înregistra în REVISAL şi evident de a le transmite la inspectoratul teritorial de muncă.

În urma controalelor au fost constatate mai multe nereguli, cum ar fi cele legate de nerespectarea termenului de transmitere a operaţiunilor în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor, de neevidenţierea orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, de refuzul angajatorului de a elibera extras REVISAL şi adeverinţă de vechime la încetarea contractului de muncă sau de nerespectarea prevederilor referitoare la zilele de sărbătoare legală. Inspectorii de muncă au stabilit peste 20 de măsuri cu termen de îndeplinire prestabilit pentru eliminarea neconformităţilor şi intrarea în legalitate şi au aplicat 4 sancţiuni, dintre care o amendă contravenţională şi 3 avertismente, pentru alte nereguli decât cele legate de munca nedeclarată şi subdeclarată.

„Atragem din nou atenţia factorilor implicaţi în procesul muncii că primirea la muncă a uneia sau a mai multor persoane fără încheierea unui contract individual de muncă se sancţionează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată. De asemenea, primirea la muncă a uneia sau a mai multor persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, se sancţionează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată”, a subliniat ITM Harghita. (Emil Groza)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.