Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Containere anti-urs cu deschidere electronică în staţiunea Băile Tuşnad | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Containere anti-urs cu deschidere electronică în staţiunea Băile Tuşnad
Containere anti-urs cu deschidere electronică în staţiunea Băile Tuşnad

Containere anti-urs cu deschidere electronică în staţiunea Băile Tuşnad

  • Primăria Băile Tuşnad a luat decizia de a monta cu caracter experimental pubelele de gunoi cu deschidere electronică, după ce platformele de colectare a deşeurilor menajere anti-urs, realizate în urmă cu cinci ani, şi-au dovedit inutilitatea

Pe cât de greu le este copiilor şi persoanelor vârstnice să le deschidă, pe atât de uşor accesibile le sunt containerele existente acestor animale sălbatice.

„Avem containerele anti-urs, iar platforma pe care se află acestea este împrejmuită cu gard electric. E un talmeş-balmeş: avem şi una şi alta, dar degeaba, că tot nu serveşte scopului propus”, ne spune Butyka Zsolt, primarul staţiunii Băile Tuşnad.

Noul prototip propus pentru colectarea gunoiului menajer este alcătuit din patru pubele montate la nivelul solului, în asfalt, care se continuă în subteran cu tot atâtea containere mari, cu o capacitate de 1.100 de litri fiecare, amplasate la un metru şi jumătate sub nivelul solului. Pubelele sunt prevăzute cu un sistem electronic de deschidere, utilizatorii folosindu-se fie de un card, fie de aplicaţia aferentă de pe telefonul mobil, pentru a le deschide şi a se descotorosi de gunoi.

„Atunci când capacul pubelei s-a deschis, nu trebuie să bagi mâna înăuntru, ci doar să dai drumul gunoiului, fiindcă acesta se închide automat. În interiorul pubelei este un cilindru, prevăzut cu o fantă, pe unde se aruncă sacul de gunoi. În momentul în care capacul pubelei s-a închis, deşeurile menajere cad în containerul subteran, la o adâncime de 1,5 metri. Fiecare container aflat în subsol este prevăzut cu un senzor şi când s-a umplut senzorul nu mai permite deschiderea capacului pubelei. Golirea containerului se face cu ajutorul unui motor hidraulic de mici dimensiuni”, explică primarul Butyka Zsolt.

Cele două pubele exterioare cu deschidere electronică – realizate din materiale diferite, una confecţionată din inox şi cealaltă din fier – au fost amplasate recent în zona staţiei CFR Băile Tuşnad, cel mai des frecventată de urşi.

„Am ales două prototipuri, să vedem care rezistă mai mult. Deocamdată am pus doar pubelele, nu şi containerele subterane. Până ce nu vedem cu ochii noştri că urşii nu le pot deschide, nu are rost să ne complicăm. Costul unui ansamblu format din pubelă şi recipientul subteran, inclusiv montarea acestora, ajunge la 16.000 de euro”, detaliază edilul.

În pubele au fost introduse intenţionat alimente ce emană mirosuri puternice (pateu de ficat şi crenvurşti), înainte de a se închide. La o primă testare, au rezistat cu brio asaltului urşilor mari şi mici, care şi-au lăsat, în cursul nopţii şi al dimineţii, amprentele pe recipientele cele noi.

„Ne-am gândit ca, înainte de a cheltui atâţia bani, să încercăm aceste prototipuri fabricate la Deva şi, dacă rezistă, să elaborăm şi să depunem un proiect la Ministerul Mediului, pentru achiziţionarea de astfel de containere anti-urs, acesta putând fi extins şi în celelalte zone din ţară unde urşii coboară şi creează probleme localnicilor şi turiştilor”, precizează primarul celui mai mic oraş din România.

Astfel de containere au fost montate în urmă cu cinci ani în comuna Cristian (jud. Braşov) şi rezistă fără probleme şi astăzi, dar şi în Cluj, unde au fost montate până acum 200 de bucăţi, urmând să fie amplasate în viitorul apropiat încă 70.

O noapte de coşmar la Băile Tuşnad

Aveam să aflăm despre noile containere după o nouă „noapte albă” datorată urşilor, petrecută de autorităţile locale şi de jandarmi în Băile Tuşnad, acestora alăturându-li-se în timp record de la apelul prin 112 şi prefectul judeţului Harghita, Szabó Zsolt, venit din Gheorgheni. O noapte ca multe altele anterioare şi asemenea altora care vor urma, dacă nu se iau măsurile cuvenite rapid.

Cel de-al zecelea şi ultimul mesaj de avertizare al zilei şi nopţii de marţi spre miercuri, transmis prin sistemul RO-ALERT, atenţiona populaţia asupra prezenţei unui urs în centrul staţiunii, care agoniza la colţul Hotelului Ozon, cel mai probabil otrăvit. În apropiere, alţi doi urşi amuşinau, în căutarea resturilor de mâncare.

Echipajele de jandarmi au asigurat imediat zona, pentru a proteja atât animalul bolnav, cât şi pe trecători.

„Ursul a zăcut în agonie timp de două ore şi jumătate, cu capul sprijinit pe un gărduţ din marmură. Am căutat un veterinar, dar nu am avut noroc; cel pe care l-am găsit nu avea tranchilizant şi când am zis că încercăm să facem rost de altundeva ne-a spus că nu are nici armă. Am sunat şi la Ministerul Mediului, că pur şi simplu noi nu mai ştim ce să facem: ziua nu ai cum să mergi liniştit pe stradă, iar noaptea, chiar dacă te închizi în casă, intră ursul peste tine ori pe geam, ori pe uşă. În urmă cu o lună şi jumătate, o doamnă a fost muşcată de spate de un urs. Am făcut documentaţia, am trimis-o la Bucureşti, dar de când a murit regele (Arthur – n.a.) s-a produs un scurt-circuit în sistem”, povesteşte Butyka Zsolt.

La un moment dat, ursul s-a ridicat şi clătinându-se, mergând împiedicat, a pornit spre pădure, făcându-se nevăzut.

În jurul orei patru dimineaţa, ceilalţi doi urşi, care cutreierau pe străzile din oraş, golind coşurile stradale în căutare de hrană, au intrat în două case, iar la Camping un alt urs a spart pur şi simplu uşa şi a intrat într-o căsuţă, unde era cazată o familie, se pare din Bucureşti.

„Am ajuns să ne ducem copiii numai cu maşinile la grădiniţă şi la şcoală. În cursul zilei, dacă în alte oraşe pisicile se plimbă pe străzi, la noi se plimbă urşii”, continuă primarul oraşului.

Situaţia creată de prezenţa urşilor în localităţile din judeţul Harghita este îngrijorătoare, apreciază prefectul judeţului.

„Aşadar, fac apel în primul rând la înţelegerea populaţiei şi a vizitatorilor, cărora le recomand să nu îi hrănească, să nu se apropie pentru a-şi face poze cu ei, pentru că ursul, sigurul animal care nu are o mimică a feţei, are ochii la fel de drăgălaşi şi când atacă pe neaşteptate. Nu este un animal inofensiv şi chiar dacă este un exemplar mai mic, vorbim despre un animal sălbatic, agresivitatea fiind în natura lui”, arată prefectul Szabó Zsolt.

În fiecare săptămână, Ministerul Mediului este pus la curent cu situaţiile de urgenţă provocate de urşii care coboară în comunele şi oraşele judeţului.

„Trimitem săptămânal tabelul cu toate apelurile la 112, cu intervenţiile jandarmilor şi echipajelor de ambulanţă în localităţile unde se semnalează prezenţa urşilor. Iar raportările acestea sunt din ce în ce mai lungi cu fiecare săptămână care trece. Din păcate, situaţia nu ne ajută, din cauza procedurilor greoaie. Consider că ar fi oportun ca aceste proceduri să fie înlesnite, tocmai din considerentul că ar fi în interesul şi în folosul populaţiei umane în primul rând”, afirma prefectul judeţului Harghita.

Autorităţile locale speră ca, în condiţiile date, temerile legate de un posibil atac asupra turiştilor care vin în vizită sau la tratament în staţiunea Băile Tuşnad să nu se adeverească niciodată. Altminteri, pierderile ar fi devastatoare, având în vedere că oraşul-staţiune trăieşte doar din turism.

„Ori, în condiţiile actuale nicicum nu vom putea să facem turism, mai ales dacă vizitatorii care au stat în camping şi s-au trezit cu ursul peste ei în casă vor duce vestea că aici nu se poate sta în siguranţă, că nu îţi poţi lăsa copilul nici în curte, să se joace. Iar ziua, acolo unde ar trebui să te plimbi pe alei, să te odihneşti pe o bancă, respirând aerul ozonat, să te relaxezi, nu poţi, fiindcă în fiecare secundă te poţi trezi cu un urs lângă tine”, concluzionează primarul staţiunii Băile Tuşnad.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.