Consiliul pentru Dezvoltare Regională Centru s-a reunit la Sândominic | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Societate » Consiliul pentru Dezvoltare Regională Centru s-a reunit la Sândominic
Consiliul pentru Dezvoltare Regională Centru s-a reunit la Sândominic

Consiliul pentru Dezvoltare Regională Centru s-a reunit la Sândominic

Simion Creţu: „…Avem depuse peste o mie de proiecte, în valoare de 1,3 miliarde de euro”

Sândominic – cea mai mare comună din Harghita – a găzduit ieri şedinţa trimestrială a Consiliului pentru Dezvoltare Regională (CDR) al Regiunii Centru. La ea au fost invitaţi toţi cei 24 de membri ai CDR, aceştia dezbătând 12 subiecte ce au fost propuse de către consiliu, accentul punându-se pe stadiul proiectelor depuse spre finanţare cu fonduri nerambursabile în acest an.

Simion Creţu, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru, spunea că locul şedinţei de ieri a fost ales de Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, şi pentru că Sândominicul este cea mai mare comună din judeţ şi care are o dinamică de dezvoltare destul de bună.

În cadrul şedinţei au fost dezbătute teme precum bugetul, execuţia bugetară şi raportul de activitate al agenţiei pentru anul 2017, dar şi planul de lucru al agenţiei pentru acest an. A mai fost discutat şi stadiul implementării Programului Operaţional Regional la nivelul Regiunii Centru aferent datei de 15 aprilie.

„Ce vreau să spun aici: noi avem depuse peste o mie de proiecte (1.040), în valoare de 1,3 miliarde de euro. Primul proiect pe care l-am semnat pe POR a fost la 10 aprilie 2017, iar acum la data de 15 aprilie, avem 265 de proiecte a căror valoare totală depăşeşte 500 de milioane de euro, deci un volum de lucru foarte important”, arăta Simion Creţu.

Tot la şedinţa de la Sândominic s-a discutat şi despre un proiect start-up – Start-Up Hub Centru – finanţat prin Programul Capital Uman 2014-2020 şi care îi sprijină pe tinerii antreprenori, pe cei care sunt în căutarea unui loc de muncă, dar şi persoanele care au un loc de muncă, dar doresc să demareze o afacere.

Primarul comunei Sândominic, Karda Róbert, spunea că e foarte important că localitatea pe care o conduce este gazda şedinţei. Referitor la investiţiile prin ADR Centru, acesta amintea de un proiect în valoare de 500 de mii de euro, care a fost depus, dar pentru care încă nu s-a primit punctajul. Este vorba de eficientizarea energetică a clădirii primăriei, cu schimbarea tâmplăriei şi a tot ce ţine de energie. Totodată, edilul a amintit de proiectul derulat de HarVíz prin care s-a reuşit construirea reţelelor de apă şi canalizare în comunele din Ciucul de Sus.

În final, Karda Róbert şi-a manifestat şi o speranţă pentru viitor: consiliul judeţean să depună proiectul pentru reabilitarea DJ 125, care ar fi benefic pentru 4 comune şi un oraş (Dăneşti, Cârţa, Tomeşti, Sândominic şi Bălan).

∗∗∗

Despre şedinţa CDR al Regiunii Centru, care a avut loc la Sândominic, vom reveni în numărul viitor, urmând a reda detalii suplimentare despre programul Start-Up Hub Centru, dar şi de ce Harghita nu va putea accesa prea curând, prin ADR Centru, proiectul pentru DJ 125.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.