Consiliul local municipal Miercurea-Ciuc este îngrijorat şi spune că: | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 decembrie 2023
Home » Sănătate » Consiliul local municipal Miercurea-Ciuc este îngrijorat şi spune că:
Consiliul local municipal Miercurea-Ciuc este îngrijorat şi spune că:

Consiliul local municipal Miercurea-Ciuc este îngrijorat şi spune că:

„A sosit momentul să primim o explicaţie!”

 

În şedinţa ordinară ce a avut loc vineri, 31 octombrie 2014, Consiliul local municipal Miercurea-Ciuc a decis că este momentul să ia poziţie şi să-şi exprime îngrijorarea faţă de ceea ce se întâmplă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc. Este vorba, desigur, despre faptul că prea multă vreme postul de manager este ocupat de un interimar, deşi a fost scos la concurs în mai multe rânduri, tot nu s-a găsit omul potrivit pentru că la concurs s-a prezentat mereu doar un singur pretendent. După ce preşedintele de şedinţă – Fűleki Zoltán, consilier UDMR – a anunţat că este cazul ca autoritatea administrativ-teritorială în raza căreia se află Spitalul de urgenţă să-şi exprime îngrijorarea faţă de situaţia creată în jurul neocupării postului de manager de prea multă vreme, au luat cuvântul şi şi-au spus punctul de vedere trei persoane, cele mai îndreptăţite, de altfel, să facă acest lucru.

Dr. Szabó Soós Klára este de părere că de aceea nu se ocupă postul de manager pentru că „aceste posturi au fost prea mult politizate”, dr. Bokor Márton, la rându-i, a atras atenţia asupra faptului că o luare de poziţie din partea consiliului local este totodată şi un semnal îndreptat spre Consiliul Judeţean pentru a conştientiza faptul că şi populaţia urmăreşte cu îngrijorare întâmplările din jurul postului de manager. În opinia sa, acest post nu mai este atractiv de când cu descentralizarea, însă – spunea dr. Bokor – ocuparea postului de manager la spital este o chestiune care nu se mai poate amâna, cu atât mai mult, cu cât, investiţia de extindere şi modernizare de la spital planificată a se termina în şase luni stagnează de vreo doi ani şi „până acum doar Domnul a ferit spitalul de o infecţie internă”. Tot dr. Bokor a mai spus că „dacă nu se rezolvă rapid situaţia secţiei de terapie intensivă care se află pe acelaşi coridor cu cardiologia, Direcţia de Sănătate Publică va fi nevoită să închidă cele două secţii, ceea ce ar atrage după sine închiderea întregii unităţi spitaliceşti”. Încheierea cât mai grabnică a investiţiilor începute şi care stagnează este primordială, a spus consilierul dr. Vitos Attila, care este şi directorul medical al Spitalului de urgenţă, de asemenea, ocuparea postului de manager trebuie să fie o prioritate a priorităţilor pentru că, după cum a mai spus, printre altele, din 2011 spitalul are un manager interimar şi acest lucru nu este benefic pentru instituţie, deoarece un interimar nu poate să ia decizii pe termen mediu şi lung.

În fine, consiliul local în unanimitate a decis să redacteze un act prin care se ia poziţie faţă de situaţia creată la spitalul de urgenţă şi care să ajungă la Consiliul Judeţean, căruia, după cum spunea viceprimarul Antal Attila – îi revine întreaga responsabilitate, spitalul fiind în subordinea acestui organism. (Aurelia Iluţ)

 

 

Luarea de poziţie

Consiliul local municipal Miercurea-Ciuc urmăreşte cu îngrijorare crescândă procesul concursului anunţat pentru ocuparea postului de manager al Spitalului Municipal de Urgenţe. După cum este cunoscut – chestiunea fiind mediatizată pe larg – Spitalul de Urgenţă din Miercurea-Ciuc a anunţat de mai multe ori în decursul a doi ani postul vacant de manager al spitalului, concursurile însă au fost lipsite de succes şi din motivul că, mai ales în ultima perioadă, au lipsit candidaţii. La ultima anunţare, cu lucrare de concurs, nu s-a prezentat nici un specialist local. Consiliul local al municipiului Miercurea-Ciuc reclamă faptul că la ultima etapă a acestui procedeu ce se tărăgănează de ani buni, s-a prezentat iarăşi un singur candidat. Consiliul nu se îndoieşte de legalitatea procedurii în sine, dar găseşte deplorabil faptul că la conducerea celei mai importante unităţi medicale a municipiului şi a regiunii Ciucului, ar fi putut ajunge astfel o persoană care nu a fost aleasă pe baze pur profesionale, procesul de concurs nu a îndeplinit o premisă importantă: concursului – având un singur concurent – i-a lipsit exact caracterul de „concurs”. Consiliul municipal observă cu tristeţe lipsa specialiştilor – concurenţi locali – şi îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de posibilitatea ca postul, atât de important, de conducere a Spitalului Municipal de Urgenţe din Miercurea-Ciuc să fie ocupat de cineva care nu are nici cunoştinţe minime despre valenţele şi necesităţile specifice ale acestui oraş, ale acestei regiuni. Potrivit informaţiilor noastre, instituţia sus-numită este – în conformitate cu posibilităţile de acest gen din România – una dintre cele mai stabile spitale din punct de vedere financiar şi al înzestrării cu tehnică medicală, prin urmare consiliul îşi exprimă voinţa fermă ca această formă de bunăstare profesională – materială – tehnică să fie menţinută şi ţinută în creştere, forul de conducere al municipiului putându-şi exprima doar speranţa că o viitoare conducere a spitalului va corespunde nivelului ridicat de cerinţe. Prin urmare: Consiliul local municipal Miercurea-Ciuc roagă în mod imperativ Consiliul Judeţean Harghita să facă totul pentru ca să întrunească împrejurările pentru anunţarea unui nou concurs pentru ocuparea postului de manager şi numirea unei persoane potrivite în acest post de răspundere. Totodată, rugăm proprietarul să privească construcţiile de extindere şi modernizare ale imobilului, pornite cu mută vreme în urmă, ca o prioritate absolută, ca atât medicii, cât şi pacienţii să beneficieze în fine de condiţii decente de muncă şi vindecare.

Consiliul local municipal Miercurea-Ciuc, 31 octombrie 2014

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.