Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Consiliul Judeţean Harghita este primul din ţară care a adoptat bugetul pe anul 2021 | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 martie 2024
Home » Societate » Consiliul Judeţean Harghita este primul din ţară care a adoptat bugetul pe anul 2021
Consiliul Judeţean Harghita este primul din ţară care a adoptat bugetul pe anul 2021

Consiliul Judeţean Harghita este primul din ţară care a adoptat bugetul pe anul 2021

  • Este un buget comparabil cu cel de anul trecut: alocările de la bugetul de stat nu au scăzut, iar bugetul realizat este pe plus, cu 4 milioane de lei. Creşterea bugetului alocat Investiţiilor s-a făcut pe seama diminuării bugetului destinat funcţionării consiliului şi instituţiilor subordonate

Cu câteva rectificări faţă de proiectul iniţial, consilierii judeţeni au aprobat, miercuri, bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului pe anul în curs.

Structural, el a fost constituit pe 13 axe prioritare, fundamentate prin investiţii în infrastructura rutieră, în reţeaua de servicii medicale, digitalizarea educaţiei, integrarea şi susţinerea tinerilor pe piaţa forţei de muncă, relansarea economiei şi implicit a culturii şi turismului.

Programele anuale destinate protecţiei drepturilor copilului şi tinerilor aflaţi în situaţii de risc, de îngrijire socio-medicală la domiciliu, de colaborare cu organizaţii neguvernamentale care desfăşoară activităţi de protecţie a persoanelor cu handicap şi de finanţare a activităţii de asistenţă comunitară în localităţile izolate din judeţ continuă şi în 2021. O atenţie deosebită va fi acordată construirii căminelor pentru persoanele vârstnice şi protecţiei persoanelor cu nevoi speciale.

„Ne-am gândit şi la o externalizare a serviciilor sociale, după modelul aplicat cu succes în judeţele Arad şi Bihor, unde organizaţiile caritative, susţinute şi din alte finanţări primite din alte surse, şi ale bisericii au preluat aceste servicii”, a afirmat preşedintele CJ Harghita.

Programului special de finanţare nerambursabilă a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale ale comunităţii româneşti din judeţul Harghita pe anul în curs i-a fost alocat un buget de 70.000 lei, identic cu cel de trecut.

În ceea ce priveşte infrastructura rutieră, pentru reparaţii s-au alocat 12,254 de milioane de lei, investiţiile proprii se apropie de 50 de milioane de lei, acestora adăugându-li-se în jur de 31,6 milioane de lei din proiectele Uniunii Europene.

Între lucrările finanţate în acest an se regăseşte şi modernizarea drumului judeţean (DJ) 174 C de la Bilbor până la limita cu judeţul Suceava, consolidarea versantului expus surpării de la Gura Iuteşului până la cariera de piatră. Suma aprobată pentru aceste lucrări depăşeşte 1,6 milioane de lei.

„I-am prezentat încă o dată în acest an dlui preşedinte (Borboly Csaba – n.r.) starea deplorabilă a drumului 174 A, Podul Crengii – Bilbor. În acest an se vor face reparaţii, iar un covor asfaltic se va adăuga după finalizarea lucrărilor pe 174 C, Gura Iuteşului – Vârful Iuteşului”, a consemnat consilierul judeţean social-democrat Costin Hârlav.

Drumul judeţean 127 Tulgheş-Ditrău, ale căror lucrări sunt finanţate în prezent de consiliul judeţean, este în procedura de transmitere către Compania Naţională de Investiţii (CNI); putem spune în stadiu avansat, de vreme ce din punct de vedere tehnic a trecut de toate etapele de verificare, urmând să intre în faza de contractare. Finanţarea lucrărilor va fi asigurată, astfel, de către CNI.

Programele de screening, realizate în parteneriat cu diferite instituţii din străinătate, dezvoltarea reţelei sanitare, în principal la Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc şi la Spitalul din Vlăhiţa, au fost incluse de asemenea în buget.

Investiţiile vor contribui la stimularea economiei prin construirea de incubatoare de afaceri, dezvoltarea de parcuri industriale şi încurajarea afacerilor familiale şi a producătorilor locali.

„Consider că am reuşit să elaborăm un buget cu care putem să ne mândrim, suntem primul judeţ din ţară care a reuşit să adopte bugetul, aşadar putem începe să construim”, a concluzionat preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

D. MEZEY

Comentarii:

comentarii

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.