Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Consiliul judeţean a oferit alte patru locuinţe unor medici | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Sănătate » Consiliul judeţean a oferit alte patru locuinţe unor medici
Consiliul judeţean a oferit alte patru locuinţe unor medici

Consiliul judeţean a oferit alte patru locuinţe unor medici

În încercarea de a-i motiva pe medici să lucreze la Spitalul Judeţean Miercurea Ciuc, Consiliul Judeţean Harghita a demarat de mai mulţi ani un proiect de construire de case pentru aceştia. Casele (în prezent 4 la număr) sunt construite în vecinătatea spitalului, fiecare are câte patru apartamente (două la parter şi două la etaj), iar la ultima s-a început lucrul în octombrie 2016. Un an mai târziu, în luna noiembrie, constructorul a predat casa, iar în această săptămână, Consiliul Judeţean Harghita şi cei patru medici au încheiat contractele de închiriere. Este o chirie modică (86 de lei/lună), prin care se doreşte să se ofere medicilor un motiv de a accepta să lucreze la spitalul din Miercurea Ciuc (fie că sunt originari din oraş sau vin din alte judeţe).

La evenimentul de predare a locuinţelor au fost prezenţi, pe lângă cele patru familii, şi reprezentanţii consiliului judeţean, spitalului judeţean de urgenţă, ai proiectantului şi constructorului.

Dr. Konrád Judit, managerul spitalului, a ţinut să mulţumească tuturor celor care „au contribuit la acest moment deosebit de a oferi o locuinţă celor care ne ajută la ridicarea nivelului de îngrijire şi de acordare a serviciului medical în spitalul nostru pentru că aceşti colegi deja de mult timp contribuie la activitatea medicală, având în vedere că fac gărzi la anumite secţii unde până acum nu s-a putut desfăşura activitate medicală permanent”.

Deşi era de părere că pentru un medic a avea o casă nu este singurul lucru important, Barti Tihamér, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, considera că este un lucru bun faptul că instituţia pe care o reprezintă dă un semnal către medicii din toată ţara să ia în considerare şi acest beneficiu atunci când este vorba de condiţiile doctorilor şi de sănătatea oamenilor.

La rândul său, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, amintea faptul că există la consiliul judeţean de mai mulţi ani un proiect prin care să li se ofere medicilor care acceptă să rămână ori să vină în oraş o locuinţă: fie că e vorba de locuinţe noi construite (cum e cazul şi celor înmânate luni), fie că e vorba de apartamente cumpărate. Însă, arăta acesta, strategia trebuie momentan stopată. În primul rând, pentru că terenurile pe care se dorea construcţia celorlalte case nu au clarificat regimul juridic. Totodată, municipiul nu a refăcut Planul Urbanistic General (PUG), iar din acest motiv, „următoarele investiţii ne dau nişte întrebări la care trebuie să răspundem, trebuie să facem PUZ şi nu este bine” – spunea Borboly Csaba.

„Dar nu ne lăsăm şi vom continua, pentru că vrem ca medicii care vin aici să vadă o perspectivă şi pe plan familial, şi pe plan profesional: pe plan familial oferim locuinţe, pe plan profesional să avem acele echipamente prin care pot să aibă o activitate performantă, să aibă la dispoziţie cursuri şi dotări”, preciza preşedintele CJ Harghita cu ocazia înmânării noilor locuinţe de serviciu.

16 solicitări, 4 beneficiari

Pentru cele 4 noi locuinţe au fost depuse 16 solicitări. Bineînţeles, cel mai important criteriu era ca persoana care solicita locuinţa să fie medic. Un alt criteriu important a fost specializarea, obţinând punctaj mai mare cei care activează în secţii cu deficit de personal. Dar puncte s-au mai obţinut şi dacă aveau întemeiată o familie şi dacă aveau copii.

În final au fost selectaţi patru medici din Odorheiu Secuiesc, Praid, Covasna şi Miercurea Ciuc. Este vorba de dr. Stekbauer Kincső (ATI), dr. Cseh Zsuzsánna (Neonatologie), dr. Kertész Ibolya Zseni (Neurologie) şi dr. Fogarasi Zoltán (Medicină internă).

Dr. Kertész Ibolya Zseni (30 de ani), după o mai lungă perioadă de gândire, a ales să se stabilească, pe moment în Miercurea Ciuc. Ea este din Odorheiu Secuiesc şi a făcut facultatea la Târgu Mureş. Acolo l-a cunoscut şi pe cel care avea să-i devină soţ – Kertesz Barna (35 de ani), asistent la Târgu Mureş – şi cu care are două fetiţe.

Cei doi spuneau că înainte de a primi locuinţa şi-au pus întrebarea încotro să se îndrepte, mai ales că aveau şi doi copii mici. Se gândeau chiar să plece în străinătate, dar şi Ciucul reprezenta o opţiune solidă; doar că era mai greu, pentru că nu cunoşteau pe nimeni aici şi pentru a-şi cumpăra un apartament aveau nevoie de un credit pe vreo 30-40 de ani. „Noi, fiind şi tineri, la început de drum era greu şi oricum nu ştiam ce ne aşteaptă aici. Acum, faptul că am primit acest apartament ne-a dat un suflu. Avem 3 ani la dispoziţie de a vedea ce ne aşteaptă aici, dacă rămânem aici pe termen lung sau vom lua în calcul şi alte opţiuni”, spunea Kertesz Barna.

∗∗∗

Costul total al casei a fost de 540.000 de lei + TVA. Cele două locuinţe de la etaj au fiecare o suprafaţă de 49 metri pătraţi, în timp ce apartamentele de la parter au câte 52 metri pătraţi. Fiecare locuinţă are câte două camere, o baie, o bucătărie şi un hol. Contractul de chirie este încheiat pe 3 ani, după care fie se prelungeşte, fie locuinţa se va acorda altui medic.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Felicitări Consiliului Județean!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.