Consiliul Concurenţei analizează scumpirea accelerată a alimentelor; o posibilă cauză ar putea fi creşterea deficitului bugetar | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 iulie 2024
Home » Economic » Consiliul Concurenţei analizează scumpirea accelerată a alimentelor; o posibilă cauză ar putea fi creşterea deficitului bugetar
Consiliul Concurenţei analizează scumpirea accelerată a alimentelor; o posibilă cauză ar putea fi creşterea deficitului bugetar

Consiliul Concurenţei analizează scumpirea accelerată a alimentelor; o posibilă cauză ar putea fi creşterea deficitului bugetar

Producătorii susţin că preţul cărnii de porc şi de pasăre a scăzut la poarta fermei cu 30, respectiv 20% şi a crescut inexplicabil în magazine

Consiliul Concurenţei a demarat o analiză, la sesizarea Ministerului Agriculturii, pentru a determina cauzele scumpirii accelerate a alimentelor în această lună, unul dintre posibilele motive fiind creşterea deficitului bugetar, care duce la majorarea importurilor şi pune presiune pe inflaţie, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

„Am primit de la Ministerul Agriculturii o solicitare pentru analiza preţurilor la alimente, în special la unt, ouă şi unele produse din carne, unde preţurile au avut evoluţii radicale. Foarte bine că ne-au făcut o astfel de sesizare, dar ar fi foarte bine să vină şi cu date, cu mai multe informaţii. Le-am cerut şi noi acest lucru, întrucât ministerul de resort are informaţii mai multe pe această temă”, a spus Chiriţoiu.

El a arătat că unele creşteri de preţuri par să aibă caracter regional, cum este cazul ouălor şi untului, însă acest lucru nu ar justifica pe deplin scumpirile din România.

Totodată, întrebat dacă se suspectează o înţelegere între retaileri, Chiriţoiu a răspuns: „Nu aş putea să spun acum acest lucru, este prea devreme. Vom analiza tot lanţul, de la producţie la raft, să vedem dacă avem de-a face cu un mecanism de piaţă funcţional”.

„Sunt evoluţii recente, apărute în luna noiembrie, în contextul în care, potrivit INS, preţul alimentelor în octombrie 2017 faţă de 2016 este de doar 3%, similară cu creşterea preţului la produsele nealimentare”, a adăugat el.

Potrivit lui Chiriţoiu, scumpirile ar putea fi efectul creşterii deficitului bugetar. „Excesul de cerere din deficitul bugetar se duce în importuri, creşte deficitul comercial. Deci dacă am deficit bugetar, acesta atrage importurile, ceea ce generează o scădere a cursului şi generează inflaţie. Întrucât mare parte din alimente sunt importate, iar leul scade faţă de euro, acestea generează o creştere a preţurilor. Sunt legi ale economiei”, a explicat Chiriţoiu.

Preşedintele Consiliului Concurenţei nu a putut oferi un orizont de timp în care analiza ar putea fi finalizată, exprimându-şi speranţa că acest lucru va fi realizat cât mai repede posibil.

El a amintit de amenda de 35 de milioane de euro luată în 2015 de Metro, Real, Selgros, Mega Image şi furnizorii acestora, ca urmare a unor înţelegeri anticoncurenţiale, şi a precizat că există în analiza consiliului o altă investigaţie, care vizează eventuale comportamente ilegale ale Cora, Carrefour, Kaufland şi ale furnizorilor lor, anchetă care va fi finalizată în prima parte a anului viitor.

În altă ordine de idei, Chiriţoiu a fost întrebat dacă instituţia pe care o reprezintă a identificat până acum posibile ilegalităţi comise de magazine în perioada de reduceri Black Friday. „Monitorizăm ce se întâmplă de Black Friday, dar este prea devreme să spunem dacă există suspiciuni. Ne uităm la tot comerţul online, iar Black Friday poate fi un studiu de caz. Vom veni cu un rezultat în acest sens peste câteva săptămâni”, a răspuns Chiriţoiu.

Vineri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că a sesizat Consiliul Concurenţei în privinţa scumpirilor apărute la alimente, în special la ouă, carne şi produse lactate, întrucât analizele Ministerului Agriculturii nu au scos în evidenţă motive obiective care să determine majorări de preţuri, iar instituţia nu are instrumente şi prevederi legale pentru a interveni pe piaţă.

Acesta a adăugat că „a luat la pas” în această perioadă mai multe pieţe şi magazine din Bucureşti şi a constatat „anomalii şi lucruri de neînţeles”, în condiţiile în care nu au fost înregistrate creşteri în costurile de producţie, însă preţul alimentelor s-a dublat la raft, în unele cazuri.

Fermierii solicită şi ei intervenţia autorităţilor, în contextul în care ei spun că îşi vând producţia la preţuri mai mici decât acum câteva săptămâni, însă, pe de altă parte, produsele ajung la consumator cu preţuri mult mai mari.

„În ultimele 60 de zile, preţul cărnii de porc a scăzut cu circa 30% la poarta fermei. Astăzi, fermierii vând cu 4,9 lei/kg la poarta fermei – cu mari presiuni din partea retailerilor pentru noi scăderi de preţ! Preţul la carnea de pasăre a scăzut la poarta fermei cu aproximativ 20%, în timp ce preţul la carnea de vită se menţine stabil, dar cu tendinţe de scădere. Pentru sectorul de producţie ouă, cererea este foarte mare, dar preţurile au crescut la fermieri cu circa 26%, nu cu 100%, în timp ce laptele şi produsele lactate au preţul nemodificat la producător”, susţin reprezentanţii Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România (ACEBOP).

Reprezentanţii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) susţin că preţul ouălor a crescut la poarta fermei cu doar 24% în octombrie 2017, comparativ cu perioada similară a anului trecut, această situaţie fiind determinată însă de „criza fipronilului” din luna august, care a distorsionat piaţa în unele state membre ale Uniunii Europene.

Potrivit datelor furnizate de UCPR, în luna octombrie 2017, ouăle s-au vândut, în medie, cu 36 de bani pe bucată, fără TVA, la poarta fermei, însă în magazine preţul a sărit de 80 de bani pe bucată. (Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.