Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Consilierul PSD Traian Chindea e posibil să fie exclus din partid | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Politic » Consilierul PSD Traian Chindea e posibil să fie exclus din partid
Consilierul PSD Traian Chindea e posibil să fie exclus din partid

Consilierul PSD Traian Chindea e posibil să fie exclus din partid

Dacă se va dovedi că a votat memorandumul privind autonomia teritorială a judeţelor Harghita, Covasna şi Mureş

 

Preşedintele PSD Harghita, Mircea Duşa, a declarat ieri că va propune excluderea din partid a consilierului local social-democrat din Consiliul local Miercurea-Ciuc, Traian Chindea, dacă se va dovedi că a votat un memorandum privind autonomia teritorială a judeţelor Harghita, Covasna şi Mureş, iar acesta îşi va pierde mandatul.

Mircea Duşa a precizat că, în ultima perioadă, mai multe consilii locale din Harghita au votat memorandumuri prin care solicită crearea unei regiuni administrative autonome sub denumirea „Ţinutul secuiesc”, lucru pe care îl consideră „anticonstituţional” şi îndreptat „împotriva suveranităţii statului român”.

„La nivelul celor trei judeţe, UDMR şi organizaţiile minorităţii maghiare au luat iniţiativa de a adresa o scrisoare consiliilor locale prin care să aprobe un memorandum pentru declararea autonomiei Ţinutului secuiesc. Sigur că, din informaţiile pe care le am, la nivelul fiecărui judeţ prefecţii au atacat în instanţă hotărârile consiliilor locale, fie municipale, orăşeneşti şi comunale şi în continuare consider că un asemenea demers este anticonstituţional, este îndreptat împotriva suveranităţii statului român”, a declarat Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale.

El a explicat că un astfel de memorandum a fost adoptat şi de Consiliul local Miercurea-Ciuc, iar consilierul local PSD Traian Chindea este acuzat că ar fi fost pentru această hotărâre. Dacă acest lucru se va dovedi a fi real, consilierul va fi exclus din PSD şi, potrivit legii, îşi va pierde mandatul. „Dacă acest lucru este adevărat şi se dovedeşte că domnul Chindea a votat acest proiect vom proceda la excluderea dânsului din PSD şi, în conformitate cu Legea 393 privind statutul aleşilor locali, îşi va pierde şi mandatul de consilier”, a afirmat Mircea Duşa.

Prefectura Harghita a atacat luna trecută, în instanţa de contencios-administrativ, patru memorandumuri adoptate de consiliile locale din Ditrău, Lăzarea, Suseni şi Gheorgheni, prin care se solicită crearea unei regiuni administrative autonome numite Ţinutul secuiesc. Prefectul judeţului, Adrian Jean Andrei, a subliniat că aceste hotărâri încalcă flagrant mai multe legi ale ţării, inclusiv Constituţia României. Alte hotărâri adoptate de consiliile locale, inclusiv cea de la Miercurea-Ciuc, urmează să fie atacate în instanţă de Prefectura Harghita.

Informaţia Harghitei a insistat pe larg asupra hotărârii cu pricina în nr. din 2 iulie a.c., a publicat o notă referitoare la posibilul vot pozitiv al consilierului Chindea în 11 iulie, un drept la replică al PSD Miercurea-Ciuc în data de 15 iulie şi amplele Precizări ale consilierului Traian Chindea în ziarul de miercuri, 16 iulie. Totodată, a reverificat informaţia conform căreia respectivul proiect de hotărâre a fost votat în unanimitate, iar secretarul municipiului, d-na Paizs Gyöngyi Juliánna, a confirmat că procesul verbal al şedinţei n-a consemnat nici un vot împotrivă şi nici o abţinere la respectiva hotărâre.

Vezi și:

Poziția consilierului local Traian Chindea referitoare la votul HCL

După votul de „trădare” din Consiliul local, PSD Miercurea-Ciuc tace

Şedinţa ordinară a Consiliului local municipal Miercurea-Ciuc: Doi consilieri locali, cu susţinerea unanimă a tuturor celorlalţi prezenţi la şedinţă, vor să creeze Ţinutul Secuiesc autonom printr-o hotărâre a Consiliului municipal!

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.