Concurs pe teme de protecţie a consumatorilor destinat elevilor | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 21 iulie 2024
Home » Învățământ » Concurs pe teme de protecţie a consumatorilor destinat elevilor
Concurs pe teme de protecţie a consumatorilor destinat elevilor

Concurs pe teme de protecţie a consumatorilor destinat elevilor

„Alege! Este dreptul tău!”

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Harghita şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita au organizat cea de-a XII-a ediţie a concursului „Alege! Este dreptul tău!”, prin care se doreşte ca elevii din şcoli generale şi licee să fie informaţi asupra drepturilor pe care le au în calitate de consumatori.

La faza judeţeană, care a avut loc vineri, la Liceul Teoretic „Johannes Caioni” din Miercurea-Ciuc, au participat 8 instituţii de învăţământ (4 licee şi 4 şcoli), cu 149 de elevi. Elevii claselor I-IV au trebuit să facă desene care aveau ca temă protecţia consumatorilor. Cei din ciclul gimnazial au fost nevoiţi să realizeze etichete ale unor produse alimentare, dar au participat şi la un test de verificare a cunoştinţelor din domeniul protecţiei consumatorului. Liceenii au susţinut un test grilă şi au realizat un eseu cu tema „Informarea completă, corectă şi precisă a consumatorilor”.

concons 2

Prezentă la premierea concurenţilor, care a avut loc vineri la Liceul Teoretic „Johannes Caioni”, inspectoarea şcolară responsabilă de educaţia permanentă, Lucica Erdei, spunea că acest concurs face parte din calendarul activităţilor educative organizate la nivel naţional, desfăşurându-se în două faze – cea judeţeană şi cea naţională. „Este un concurs important – preciza Lucia Erdei – pentru că elevii participanţi sunt informaţi cu privire la protecţia consumatorului, dobândesc anumite informaţii privind produsele pe care ei le cumpără din diferite magazine”.

Juriul format din reprezentanţi ai instituţiei de învăţământ care a găzduit faza judeţeană, ai Inspectoratului Şcolar şi ai Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor au decis ca premiile să fie împărţite astfel: proba de desen, pentru clasele I-IV – locul I Mihai Gabor (Şcoala Generală „Liviu Rebreanu”, Miercurea-Ciuc); locul II Bara Zsolt (Şcoala Gimnazială „Mártonffy György”, Tomeşti), locul III Ioana Bălţătescu (Şc. Gen. „Liviu Rebreanu); proba de etichete, pentru clasele VII-VIII – locul I Kurkó Noémi (Şcoala Gimnazială „Mártonffy György”, Tomeşti), locul II Roberta Movilă, locul III Zina Suciu (ambii de la Şcoala Gimnazială „Miron Cristea”, Topliţa); proba eseu, pentru nivelul liceal – locul I Andreea Natea (Liceul „Miron Cristea”, Subcetate), locul II Alexandra Gioadă, locul III Ramona Citirigă (ambele de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Topliţa).

Andreea Natea şi Alexandra Gioadă vor participa, în iulie, la faza naţională a concursului, care se va desfăşura la Eforie Sud.

Directorul adjunct al Liceului Teoretic „Johannes Caioni”, Cristinel Glodeanu, spunea că instituţia pe care o conduce, fiind una cu profil economic, găzduieşte şi sprijină acest concurs în fiecare an, o parte importantă în formarea elevilor fiind şi latura practică. „Cunoştinţele teoretice sunt foarte importante, dar practica este cea care îi dă esenţă în viaţă unui om şi, mai ales, elevului. Este foarte important să găsim această soluţie ca elevii mici să fie obişnuiţi să citească o etichetă, să ştie ce conţine un produs, ce este benefic şi ce nu este benefic pentru cetăţeni, pentru siguranţa cetăţenilor. Cred că este un lucru foarte bun că Inspectoratul Şcolar şi Protecţia Consumatorului îşi găsesc timp să organizeze astfel de concursuri pentru că ele sunt importante în formarea elevilor”, spunea Cristinel Glodeanu.

De altfel, concursul „Alege! Este dreptul tău!” nu este singura activitate extraşcolară pe care o găzduieşte liceul de la Topliţa-Ciuc. „Competiţia Business Plan, faza judeţeană; activităţi de formare a tinerilor prin programul Fii antreprenor!, prin care încercăm – spunea Glodeanu – să oferim tinerilor informaţii pentru a-şi putea găsi un rost în viaţă. Este important să înţeleagă activitatea de a investi – poate, în primul rând, talent, pricepere, iniţiativă – şi să găsească acea modalitate de a lua de pe umerii statului această povară a susţinerii. Cred că este important ca fiecare să-şi găsească un loc de muncă în domeniul în care crede că este cel mai uşor să facă acest lucru”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.