Comunicat – Rezoluţia Universităţii de Vară Izvoru Mureşului 2023 | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 11 decembrie 2023
Home » (Inter)Național » Comunicat – Rezoluţia Universităţii de Vară Izvoru Mureşului 2023
Comunicat – Rezoluţia Universităţii de Vară Izvoru Mureşului 2023

Comunicat – Rezoluţia Universităţii de Vară Izvoru Mureşului 2023

Cursanţii care au participat la lucrările Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului solicită, într-o rezoluţie care va fi înaintată autorităţilor statului, elaborarea unei strategii pentru asigurarea dreptului la identitatea naţională a românilor din Harghita, Covasna şi Mureş, precum şi finanţarea asociaţiilor culturale româneşti şi interzicerea acţiunilor care contravin bunei convieţuiri din zonă.

În rezoluţia adoptată duminică, în ultima zi a manifestării, se cere elaborarea şi aprobarea unei „Strategii naţionale pentru asigurarea respectării dreptului constituţional la identitate naţională şi a exercitării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor de naţionalitate română din zonele în care aceştia sunt minoritari, precum şi pentru dezvoltare economică, prioritară pentru zona Covasna-Harghita”.

De asemenea, se solicită condamnarea fermă a declaraţiilor ofensatoare şi provocatoare venite din partea primului ministru al Ungariei în cadrul activităţilor politice anuale de la Băile Tuşnad. Chemarea de urgenţă a ambasadorului Ungariei la Bucureşti pentru oferirea unor explicaţii privind aceste declaraţii care sfidează Constituţia României şi normele internaţionale.

Participanţii la lucrările Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului au mai solicitat supravegherea şi prevenirea vizitelor aşa-zis private ale oficialilor maghiari în Transilvania. Obligarea acestora la respectarea normelor şi uzanţelor diplomatice privind organizarea unor deplasări în state vecine prin asigurarea prezenţei omologului român şi stabilirea cu exactitate şi prin dialog comun a itinerariului acestor deplasări.

Totodată, se mai cere stabilirea prin lege a unor garanţii în procesul de descentralizare, care să evite abuzurile şi discriminările românilor numeric minoritari de către autorităţile locale, precum şi asigurarea cadrului legal de reprezentare a populaţiei româneşti din zonă, în structurile decizionale legislative şi administrative locale şi centrale şi asigurarea respectării statutului limbii române ca limbă oficială în administraţie.

În rezoluţie se solicită soluţionarea de urgenţă a situaţiei Cimitirului Internaţional din Valea Uzului. Preluarea acestui cimitir de către Ministerul Apărării Naţionale prin Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor şi elaborarea unui proiect de refacere integrală a acestui cimitir, în conformitate cu acordurile internaţionale şi prin dialog cu toate părţile implicate. Construirea unei parcele româneşti demne şi monumentale astfel ca ostaşii români care se odihnesc în acest cimitir să fie omagiaţi cum se cuvine.

În rezoluţie se mai solicită „anchetarea şi anularea restituirilor ilegale de clădiri ce au aparţinut statului român din anul 1920, precum şi adoptarea unei legi care să permită îndreptarea abuzurilor care au avut loc privind retrocedarea ilegală a unor proprietăţi agricole, forestiere şi imobiliare din Transilvania”.

Participanţii la lucrări au mai cerut înfiinţarea unei reţele de şcoli private cu predare în limba română în regiunile istorice locuite de români pentru a evita deznaţionalizarea prin închiderea acestora de către ţările gazdă. Susţinerea financiară a acestor şcoli private de către statul român prin alocarea sumelor necesare pentru spaţiile aferente desfăşurării orelor de curs şi achitarea salariilor personalului angajat.

Rezoluţia a fost transmisă Preşedinţiei, Guvernului şi Parlamentului României pentru abordarea şi soluţionarea cerinţelor stringente venite din partea comunităţilor româneşti de peste graniţă şi a românilor din inima ţării, respectiv judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.

În numele participanţilor, semnează, în calitate de coorganizatori: Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş; Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni; Centrul European de Studii Covasna-Harghita

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.