Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Comisarii de mediu harghiteni atrag atenţia că incendierea terenurilor agricole sau pajiştilor este ilegală | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Comisarii de mediu harghiteni atrag atenţia că incendierea terenurilor agricole sau pajiştilor este ilegală
Comisarii de mediu harghiteni atrag atenţia că incendierea terenurilor agricole sau pajiştilor este ilegală

Comisarii de mediu harghiteni atrag atenţia că incendierea terenurilor agricole sau pajiştilor este ilegală

  • Pe parcursul săptămânii trecute au fost identificate 10 incendii de vegetație în aria naturală protejată ROSPA 0034 Depresiunea și Munții Ciucului, astfel că vor fi sesizate organele de cercetare penală
  • Efectul acestor incendii asupra habitatelor naturale poate fi devastator, determină poluarea aerului şi poate duce şi la eroziunea solului

Comisarii de mediu harghiteni atrag atenţia cetăţenilor că arderea terenurilor agricole sau pajiştilor pentru curăţare nu este legală şi se sancţionează contravenţional, cu amendă, sau poate constitui chiar infracţiune, în anumite cazuri.

Conform unei informări a Gărzii de Mediu Harghita, incendiile de vegetaţie pot determina poluarea aerului în zonele unde se produc, contribuind la creşterea concentraţiei de dioxid de carbon şi favorizează poluarea aerului cu particule în suspensie, în special cu particule fine.

„În urma unui incendiu, prin dispariţia vegetaţiei, se intensifică şiroirea, eroziunea, mai cu seamă în arealele susceptibile în mod natural la eroziune. De asemenea, creşte riscul la inundaţii. Efectul incendiului asupra habitatelor naturale poate fi devastator. Sunt afectate, pe lângă vegetaţie, cuiburi de păsări, mamifere şi reptile. Fumul produs de incendii afectează sănătatea umană, cauzând afecţiuni ale ochilor, pielii şi la nivel respirator”, arată comisarii de mediu harghiteni.

Conform sursei citate, arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice.

De asemenea, arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

În cursul săptămânii trecute, comisarii de mediu au identificat 11 incendii de vegetație sau terenuri incendiate, 10 dintre acestea aflându-se în aria naturală protejată ROSPA 0034 Depresiunea și Munții Ciucului, astfel că vor fi sesizate organele de cercetare penală, a anunțat ieri Garda de Mediu Harghita, pe pagina oficială de Facebook.

„Comisariatul Judeţean Harghita face toate demersurile, conform competenţelor, în vederea identificării şi tragerii la răspundere a făptaşilor. De asemenea, notifică APIA Harghita, conform protocolului, în privinţa terenurilor incendiate pentru luarea măsurilor împotriva proprietarilor de teren identificaţi, iar în cazul suprafeţelor incendiate în arii naturale protejate sesizează organele de cercetare penală”, avertizează Garda de Mediu Harghita.

De altfel, şi directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Harghita a atras atenţia că cei care îşi curăţă terenurile prin ardere îşi vor pierde subvenţia de la APIA, chiar dacă îşi depun cererea ulterior.

Totodată, şi reprezentanţii Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” (ISU) al judeţului Harghita au avertizat că nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale poate avea consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător. „Din acest motiv, cunoaşterea şi respectarea strictă a acestora constituie soluţia cea mai simplă şi mai puţin costisitoare, fiind în acelaşi timp o obligaţie morală şi civică a fiecărui cetăţean”, avertiza ISU „Oltul” Harghita.

De asemenea, încă de la primele incendii de vegetaţie din acest an pompierii harghiteni reaminteau că în vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, permisul de lucru cu focul, obţinut de la primărie şi o aprobare de la Agenţia de Protecţie a Mediului.

De la începutul anului în judeţul Harghita s-au înregistrat deja zeci de incendii de vegetaţie. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.