Colaborare inter-instituţională | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 iulie 2024
Home » Societate » Colaborare inter-instituţională
Colaborare inter-instituţională

Colaborare inter-instituţională

Acţiuni cu caracter permanent, controalele fac şi ele parte din viaţa cotidiană a specialiştilor sanitar-veterinari, majoritatea lor vizând în principal siguranţa alimentară.

Dincolo însă de acest obiectiv, în comisii mixte sau în colaborare cu alte instituţii, îmi spunea dr. Ladó Zsolt, directorul executiv al DSVSA Harghita, într-o zi, sau într-o perioadă de timp limitată mai sunt luate în vizor şi alte ţinte. De pildă acum, de curând, s-a încheiat controlul în 11 gospodării ale populaţiei, de rezultatele lui fiind direct interesată APIA Harghita care, se ştie, asigură plata subvenţiilor în agricultură.

Ce s-a constatat cu această ocazie?! În aproape jumătate dintre ele lucrurile nu erau în ordine, unul fiind numărul de animale din adăposturi şi altul cel din scripte. Drept urmare s-a aplicat o sancţiune de 1.000 de lei, restul socotelilor, ca să spun aşa, urmând a le face, foarte probabil, Agenţia în sprijinul căreia a venit DSVSA.

Un alt model de colaborare inter-instituţională este şi cel cu poliţia, cu ai cărei reprezentanţi se fac controale în trafic privind transportul animalelor. Şi nu se fac degeaba, dovadă că, mai arăta dr. Ladó, pentru lipsa documentelor însoţitoare, nu puţine au fost cazurile în care s-au aplicat amenzi.

Spre norocul lor, consiliile locale care au obligativitatea de a implementa hotărârea guvernamentală privitoare la gestionarea câinilor fără stăpân, vreo zece la număr verificate recent, au scăpat deocamdată doar cu avertisment, problematica şi soluţiile de găsit rămânând pe mai departe în actualitate, într-o agendă cu priorităţi.

În colaborare sau pe cont propriu, imediat după Paşte, au fost demarate controalele menite a-i descuraja pe producătorii şi comercianţii ce ar putea profita de Rusalii pentru a scoate pe piaţă produse neconforme. Scop în care, până în prezent, au fost verificate 42 de unităţi, din care şase au fost avertizate pentru etichetare, manipulare şi depozitare necorespunzătoare a alimentelor. Dar controalele încă nu au încetat, mai ales că până la această sărbătoare sunt încă zile bune de numărat…

În sfârşit, un ultim exemplu din cele multe existente pe lista comună a Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita şi a instituţiilor cu care ea colaborează în baza unor protocoale sau la solicitările lansate dintr-o parte sau alta.

Acest exemplu are la bază relaţia cu poliţia judeţeană, interesată ca şi specialiştii veterinari, de stoparea braconajului piscicol în judeţ. Da, chiar aşa, nu am greşit, sub genericul „Stop braconajului!”, cât pe ce să zic branconajului, cum zicea un fost ministru de Interne al Cabinetului Boc, nu mai ştiu care… ediţie, au fost controlate în scop preventiv şase astfel de unităţi de pe raza judeţului nostru, demersul în sine având drept ţintă descurajarea braconierilor şi impunerea unei distanţe la propriu şi la figurat între cei ce cresc peştele şi cei ce n-au nimic în comun cu pescuitul sportiv…

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.