CJ Harghita: Când nu se dau bani de la bugetul de stat, se face un alt fel de rectificare | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 13 iulie 2024
Home » Societate » CJ Harghita: Când nu se dau bani de la bugetul de stat, se face un alt fel de rectificare
CJ Harghita: Când nu se dau bani de la bugetul de stat, se face un alt fel de rectificare

CJ Harghita: Când nu se dau bani de la bugetul de stat, se face un alt fel de rectificare

În data de 13 august 2014, Consiliul Judeţean Harghita s-a întrunit în şedinţă ordinară, având pe ordinea de zi dezbaterea şi aprobarea unui număr de 17 proiecte de hotărâri, primul şi cel mai important punct fiind rectificarea bugetului. Dar până la dezbatere şi luarea hotărârilor, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, aatras atenţia asupra faptului că deciziile pe care urmează să le voteze „vor duce la dezvoltări în viaţa judeţului, mai ales că facem aceste rectificări în condiţiile în care la nivel naţional, în general, nu se dau bani în nici unul din cele 41 de judeţe. Noi, spunea preşedintele, am lucrat timp de două luni să vedem de unde putem lua bani pentru ca investiţiile să poată să meargă mai departe. Evident, decizia este a dumneavoastră, motivare avem, răspunsul este că interesul judeţului primează, de aceea este important să ne asumăm deciziile pe care le vom lua astăzi”.

 

S-a luat dintr-un loc şi s-a pus în alt loc

Rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli a judeţului Harghita la această dată a fost diferită faţă de rectificările când judeţul primea sume mai mici sau mai mari de la bugetul de stat şi banii respectivi se distribuiau acolo unde era nevoie. Cum bani de la bugetul de stat nu s-au primit, cum investiţiile începute trebuie să continue şi să se finalizeze, soluţia care s-a impus a fost aceea de a lua bani dintr-un loc şi a-i pune în alt loc. „Am încercat să luăm sume din locurile unde s-a putut, la care am adăugat aproape 2 milioane de lei rezultaţi din economii, cu încrederea că în septembrie va fi o rectificare şi vom primi bani de la bugetul de stat şi atunci sumele pe care le-am luat de la anumite capitole se vor pune la loc” – a precizat Borboly Csaba.

Economiile mai mari au rezultat din interiorul sediului – la convorbirile telefonice, la curentul electric, la materialele consumabile şi altele, un alt capitol de unde s-a luat o sumă importantă are legătură cu Castelul din Lăzarea, Consiliul Judeţean fiind în litigiu cu „moştenitorii castelului, familia Berkeli”, litigiu care după cum spunea preşedintele Borboly va fi câştigat cu siguranţă de CJH, pe de altă parte litigiul ar putea dura şi ar putea trece în anul următor, prin urmare banii prevăzuţi la începutul anului în buget pentru această situaţie pot fi folosiţi, până una, alta, acolo unde este nevoie. „Ne-am uitat ce avem la programe, am luat bani şi de acolo, am lăsat multe instituţii fără bani – aceştia vor fi puşi la loc – şi am pus bani şi la Spitalul judeţean, şi la monumentele istorice pentru ca acest proiect să poată continua. Suma alocată spitalului de 60.000 lei are destinaţie precisă, locuinţe pentru medici. Aşadar, din unele locuri s-au luat, în altele s-au adăugat bani, bunăoară, pentru Editura Hargita s-au alocat 150.000 lei”.

 

Opoziţia

Nu întâmplător am amintit suma alocată Editurii Hargita Népe şi am făcut acest lucru deoarece reprezentanţi ai Partidului Civic Maghiar în Consiliul Judeţean Harghita au avut unele obiecţii. Consilierul Thamó Csaba Zsolt Béla a spus că nu este de acord ca acestei edituri să-i fie alocată suma respectivă, amintind că H.N. a fost o instituţie care se autofinanţa şi, culmea, de când se află în subordinea Consiliului Judeţean are probleme. „Eu nu votez aceşti bani” – a conchis consilierul PCM.

 

Lămuriri

Preşedintele Borboly a precizat că la editura despre care se vorbeşte creanţele şi datoriile sunt cam egale şi îi invita pe d-nii consilieri să ţină seama că această editură nu înseamnă numai ziarul cu acelaşi nume, ci şi trei proiecte – pe care preşedintele le consideră foarte valoroase – care nu generează profit, este vorba de „Bucătăria secuiască”, „Gospodarul secuiesc” şi Studio-ul, nu au venituri, dar servesc interesul public. Studio, spre exemplu, este un serviciu public pentru toate canalele TV naţionale din Bucureşti şi Budapesta şi astfel ajung ştiri din judeţul Harghita pe alte meleaguri şi toate acestea sunt gratuite. Preşedintele amintea buna colaborare cu toate ziarele din judeţ „nu le putem da foarte mulţi bani, dar avem contracte cu acestea şi sumele contractate noi le onorăm, desigur, există diferenţe între cuantumul sumelor, dar creăm resurse şi pentru Informaţia Harghitei, şi pentru radiouri – Tg. Mureş şi Odorheiu-Secuiesc şi – spunea preşedintele, avem deschidere totală, de altfel ne obligă şi legea. Să nu se înţeleagă că noi intervenim în activitatea ziarelor, noi nu le dăm ordine, cel puţin după anul 2008 acest lucru nu se întâmplă. Consiliul Judeţean are echipă de presă, ei ştiu cel mai bine câte evenimente avem, câte sunt preluate de ziare. Dacă cineva are ceva de spus, dacă există solicitare, oricine poate face acest lucru adresându-se cu solicitarea la Cancelaria Consiliului Judeţean”.

 

Precizare

Din partea fracţiunii PCM , consilierul Thamó a precizat următoarele: „Eu astfel înţeleg că Studio este serviciu public doar dacă publică şi părerea opoziţiei aşa, pur şi simplu, din oficiu, părerea opoziţiei nu ar strica imaginea UDMR, sau a altcuiva”.

 

Rezultatul votului

Supus la vot proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului după ce iniţiatorul, preşedintele Borboly Csaba, a dat explicaţiile din care am consemnat câteva, a obţinut 23 de voturi pentru şi 3 abţineri.

Asupra altor hotărâri vom reveni.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.