Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ciuc Jazz (Csíki Jazz) a ajuns la a 8-a ediţie | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Timp Liber » Ciuc Jazz (Csíki Jazz) a ajuns la a 8-a ediţie
Ciuc Jazz (Csíki Jazz) a ajuns la a 8-a ediţie

Ciuc Jazz (Csíki Jazz) a ajuns la a 8-a ediţie

Muzicieni din 6 ţări vor veni în Miercurea-Ciuc pentru un festival unic în judeţ şi împrejurimi, noutatea absolută a festivalului fiind creşterea interactivităţii şi crearea unei punţi între public şi artişti

În această săptămână, Miercurea-Ciuc devine capitală zonală a jazz-ului, 12 formaţii urmând să-şi aducă contribuţia la ceea ce va fi Ciuc Jazz 8.

În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc ieri, organizatorii spuneau că şi anul acesta festivalul va aduce o serie de surprize pentru iubitorii jazz-ului. Programul a fost în aşa fel conturat încât festivalul să nu fie doar o înşiruire de concerte, ci un eveniment amplu, în care participanţii să poată găsi o activitate pe tot parcursul celor 4 zile. Mai mult, ideea principală este ca prin intermediul festivalului, cu ajutorul unor ateliere interactive, să se creeze o apropiere între public şi interpreţi, iar artiştii să nu mai pară nişte „zei” de neatins.

 Introducerea în atmosfera festivalului

Dorind, pe de o parte, să promoveze festivalul, iar, pe de altă parte, să introducă lumea în atmosfera lui, organizatorii au apelat la o serie de evenimente. Iar unul dintre ele a fost un turneu de promovare făcut de Bényei Tamás & Hot Jazz Orchestra & Orchestra de Cameră Ciuc prin Târgu-Mureş, Sfântu-Gheorghe şi Miercurea-Ciuc.

Iar mâine seară, înainte cu o zi de deschiderea festivalului, ciucanii sunt aşteptaţi la un concert în aer liber, în faţa Teatrului Municipal.

 Despre program şi invitaţi

După concertul introductiv de miercuri, Ciuc Jazz va trece şi prin Odorheiu-Secuiesc (joi) şi Gheorgheni (vineri), unde va susţine concerte formaţia ungară Kéknyúl Hammond Band.

Apoi, sâmbătă, în turnul cetăţii va avea loc un atelier interactiv numit Ce o fi jazz-ul?. Scopul creării acestor ateliere este acela ca publicul să poată pune întrebări, să se apropie foarte mult de interpreţii ce vor evolua aici şi, astfel, să se formeze o legătură aproape personală între public şi invitaţi.

„Ceea ce încercăm să transmitem – spunea Mircea Colceriu, membru în echipa de organizare a festivalului – este existenţa unei palete largi de senzaţii şi un mod de a comunica şi de a simţi. Anul acesta încercăm să creştem interactivitatea prin toate mijloacele de care dispunem. Cumva, să scădem şi mai mult distanţa dintre public şi interpreţi.

Programul pentru copii e mult mai diversificat decât anul trecut. Vom avea proiecţii de desene animate, ateliere interactive în turnul cetăţii pentru perioadele de seară. Atelierele pentru copii au o noutate – în jurul orei 14:00 vom organiza concerte în care vom implica şi copiii, astfel încât chiar ei să poată încerca, sub îndrumarea invitaţilor, instrumentele de pe scenă”.

Tot în această idee, organizatorii le transmit părinţilor care vin la festival cu copii mici că este obligatorie folosirea spaţiului de joacă pus la dispoziţie gratuit.

Ca şi în ediţiile anterioare, festivalul va debuta joi, când va fi Ziua O. În această zi, în Miercurea-Ciuc va fi un singur concert, găzduit de Ólommadár – BorderSplit (România).

Ziua „aproape jazz” (vineri, 29 iulie) va fi dedicată jazz-ului cu influenţe. Cele trei formaţii care vor urca pe scena amplasată în curtea Cetăţii Mikó îi vor introduce pe spectatori în lumea jazz-ului pop, a jazz-ului progresive şi a jazz-ului rock.

Cele mai importante nume care vor participa la Ciuc Jazz 8 vor cânta sâmbătă. Ana-Cristina Leonte Quintet, Kekko Fornarelli Trio şi Ferenc Snétberger – Michel Godard sunt cei care se vor ocupa cu buna dispoziţie sâmbătă seara.

O altă noutate este schimbarea profilului ultimei zile a festivalului. Astfel, dacă ziua de duminică era dedicată jazz-ului tradiţional, acum organizatorii s-au gândit să încheie cele 4 zile de concerte într-o notă veselă şi optimistă, pentru ca spectatorii să se gândească din 31 iulie la ediţia de anul viitor. Şi astfel au creat ziua jazz-ului funk.

 Abonamente şi bilete

Pentru ediţia din acest an a Ciuc Jazz, organizatorii au pus la dispoziţie mai multe tipuri de abonamente. Astfel, s-a început cu o perioadă de „early ticket” în care preţul abonamentului pentru cele 4 zile era de 50 de lei.

Acum, în această săptămână, ciucanii pot cumpăra abonamente la preţul de 60 lei, iar cei care vor veni din alte localităţi le pot achiziţiona pe Internet, trimiţând un e-mail organizatorilor.

La faţa locului, abonamentele vor costa 100 de lei.

Cei care nu doresc să participe la toate zilele pot opta pentru bilete de o zi. Preţul unui asemenea bilet este 10 lei (pentru ziua de joi), respectiv 35 de lei pentru oricare din celelalte zile.

Copiii sub 7 ani şi pensionarii (pe baza cuponului de pensie) au intrare liberă.

Festivalul Ciuc Jazz 8 este organizat de Asociaţia „Mini Jazzfestival”, cu sprijinul Primăriei Miercurea-Ciuc, Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Consiliului Judeţean şi Centrului Cultural Judeţean.

L. CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.