Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Circa 200 de elevi de la şcoli cu predare în limba maghiară, la un concurs de limba română | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 23 mai 2024
Home » Învățământ » Circa 200 de elevi de la şcoli cu predare în limba maghiară, la un concurs de limba română
Circa 200 de elevi de la şcoli cu predare în limba maghiară, la un concurs de limba română

Circa 200 de elevi de la şcoli cu predare în limba maghiară, la un concurs de limba română

Concursul de competenţe lingvistice în limba română pentru minorităţi „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!”, la care au participat circa 200 de elevi de la 20 de şcoli cu predare în limba maghiară, ajuns la a XV-a ediţie, se adresează elevilor din clasele V-XII de la şcolile cu predare în limba maghiară din Harghita şi este găzduit de Colegiul Naţional „Márton Áron” din Miercurea-Ciuc. Organizatorii evenimentului, profesori la Colegiul Naţional „Márton Áron”, susţin că acest concurs are rolul de a-i încuraja pe elevii maghiari să comunice în limba română şi le oferă acestora posibilitatea de a-şi testa cunoştinţele.

Directorul Colegiului Naţional „Márton Áron”, Varga László, a declarat, la deschiderea oficială a concursului, că mesajul pe care acesta îl transmite este un mesaj de prietenie, toleranţă şi convieţuire paşnică. „Este un mesaj de prietenie şi toleranţă, de convieţuire, de convingere că stăpânirea la un nivel cât mai ridicat a limbii române contribuie în mod decisiv la comunicarea între minoritatea maghiară şi majoritatea, respectiv naţiunea română, ca o condiţie, de fapt a convieţuirii paşnice şi a concilierii dorite de către noi toţi”, a declarat Varga László.

La rândul său, inspectorul şcolar general, Görbe Péter, le-a mulţumit elevilor că participă în număr mare la concurs, iar prin ei etnicii maghiari din judeţ ajung să cunoască şi să aprecieze limba română: „Mă bucur că sunt atâţia copii aici, din atâtea şcoli. Înseamnă că sunt foarte mulţi copii care se preocupă ca să înveţe limba română, cărora le place să citească, iar citind deveniţi stăpâni ai cuvintelor. Dresaţi cuvintele, folosiţi-le cum trebuie, ca să câştigaţi prieteni, să câştigaţi cunoştinţe, să învăţaţi o meserie, lucruri de care să vă folosiţi în viaţă, ca să vă faceţi un trai mai bun”, a spus inspectorul şcolar general.

Prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, a transmis un mesaj în care a punctat faptul că cel mai mare câştig al acestui concurs este acela de a deschide porţi mai târziu copiilor: „Câştigul cel mai mare este că aceşti tineri – şi familiile lor – împreună cu cadrele didactice au înţeles că respectul pentru limba română nu are graniţe, iar acest concurs nu face altceva decât să deschidă porţi mai târziu copiilor, care nu vor mai avea frustrarea că limba română constituie un impediment în viitorul lor. Discutăm foarte mult despre convieţuire paşnică şi respect reciproc, căutăm deschidere către ceilalţi în demersul de a convieţui interetnic şi cred că în acest demers trebuie pornit şi de la bază, de la copiii noştri, trebuie conştientizaţi cetăţenii, şi de o parte şi de alta, că acesta este singurul drum spre un viitor comun”, se arată în mesajul prefectului de Harghita.

Prezentă la eveniment, Angela Bîrsan, reprezentanta Asociaţiei Comunitare Româneşti din Miercurea-Ciuc, partener tradiţional al concursului, le-a vorbit copiilor despre dialogul interetnic şi le-a spus că stăpânirea limbii române reprezintă o punte care îi poate ajuta în viitor: „Este un efort extraordinar pe care-l faceţi. Eu cred foarte mult în dialog, în dialog interetnic, în comunicare, iar cunoaşterea limbii române este o punte care vă poate ajuta foarte mult în viitor. Aşa cum s-a întâmplat şi cu liderii comunităţii maghiare, care prin cunoaşterea limbii române au reuşit să ajungă în cele mai înalte foruri şi instituţii ale statului român, în Guvernul României, în Parlamentul României. Fără cunoaşterea limbii române, un astfel de deziderat este mai greu de atins”, a spus Angela Bîrsan.

Elevii clasaţi pe primele locuri şi profesorii coordonatori vor merge într-o excursie de o zi, la Bucureşti, şi au primit premii constând în diplome şi cărţi, oferite de sponsorii şi partenerii concursului, Asociaţia Comunitară Românească din Miercurea-Ciuc şi Fundaţia Márton Áron.

Lia MATEI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.