Circa 150.000 de credincioşi din toată lumea la pelerinajul catolic de la Şumuleu-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 iulie 2024
Home » Societate » Circa 150.000 de credincioşi din toată lumea la pelerinajul catolic de la Şumuleu-Ciuc
Circa 150.000 de credincioşi din toată lumea la pelerinajul catolic de la Şumuleu-Ciuc

Circa 150.000 de credincioşi din toată lumea la pelerinajul catolic de la Şumuleu-Ciuc

Aproximativ 150.000 de credincioşi din toată lumea, printre care s-a aflat şi preşedintele Ungariei, Ader János, au participat, sâmbătă, la marele pelerinaj de Rusaliile Catolice de la Şumuleu-Ciuc, considerat a fi cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est.

Încă de la primele ore ale dimineţii, grupurile de pelerini s-au îndreptat către altarul situat pe muntele Şumuleul Mic, la marginea municipiului Miercurea-Ciuc, acolo unde s-a oficiat Sfânta Liturghie. Oamenii au purtat în mâini steaguri religioase, au spus rugăciuni şi au intonat imnuri închinate Sfintei Fecioare Maria, aflată în centrul acestui pelerinaj. Unii dintre ei au fost îmbrăcaţi în costume populare, iar alţii au fluturat steagul Ungariei sau pe cel secuiesc.

Credincioşii au venit la pelerinaj din toată ţara, din Ungaria sau alte ţări europene, dar şi din Canada, SUA sau Australia. Ei au spus că nu simt oboseala, că sunt împăcaţi pentru că au primit binecuvântarea Maicii Domnului. Unii dintre pelerini nu au mers pe ruta obişnuită, ci au ales să urce un deal abrupt, denumit „Drumul Crucii”, pe care se află 14 cruci ce simbolizează opririle pe care le-a făcut Iisus pe Golgota.

Printre pelerini s-a numărat şi Michael Duffy, un preot catolic din Irlanda, care s-a declarat impresionat de marele eveniment. „E o plăcere să fiu aici, la această slujbă oficiată în aer liber, într-un loc atât de frumos. Toţi aceşti oameni cred în Dumnezeu, în puterea lui Dumnezeu, de aceea sunt aici. Au nevoie ca Dumnezeu să-i întărească. (…) Noi venim aici pentru Fecioara Maria. E un loc încărcat de Sfântul Spirit şi un moment spiritual foarte puternic”, a spus acesta.

La fel ca în anii precedenţi, slujba religioasă a început după ce la altarul în aer liber a ajuns „Laborumul”, steagul sfânt al Şumuleului, adus din catedrala franciscană, care a fost purtat de cei mai merituoşi elevi ai Liceului Teologic Romano-Catolic „Segítő Mária” din Miercurea-Ciuc.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de arhiepiscopul catolic de Alba Iulia, ÎPS dr. Jakubinyi György, iar singurul invitat a fost oratorul pelerinajului, preotul decan de Mureş şi Târnave, Oláh Denes. Acesta i-a îndemnat pe oameni să se roage, pentru că rugăciunea uneşte şi a făcut apel la solidaritatea maghiarilor. „Secretul unei vieţi fericite constă în relaţia noastră cu cuvintele lui Dumnezeu şi de aceea trebuie să ascultăm cu atenţie ceea ce zice el. (…) Ajunge cu fluturarea steagurilor fără sens şi romantica naţională. Trebuie să ne trezim conştiinţa. A venit timpul faptelor şi a muncii. (…) Cel care se roagă ţine mâna Domnului. Rugăciunea ne uneşte. Ţineţi-vă unul de celălalt şi rugaţi-vă”, a spus oratorul pelerinajului, preotul Oláh Denes.
La eveniment a participat pentru a doua oară consecutiv şi preşedintele Ungariei, Ader János, alături de soţia sa, dar şi alţi oameni politici de la Budapesta.

anifestarea s-a încheiat cu intonarea imnului Ungariei şi a celui secuiesc.
Pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu-Ciuc se organizează în acest an pentru a 447-a oară. De câţiva ani, reprezentanţii Ordinului Franciscanilor, dar şi autorităţile fac demersuri pentru includerea pelerinajului de la Şumuleu-Ciuc pe lista patrimoniului UNESCO. (Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.