Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cine va fi inclus în a doua fază a vaccinării. Lista bolilor cronice stabilite pentru această etapă a campaniei de vaccinare anti-COVID în România | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 26 februarie 2024
Home » Sănătate » Cine va fi inclus în a doua fază a vaccinării. Lista bolilor cronice stabilite pentru această etapă a campaniei de vaccinare anti-COVID în România

Cine va fi inclus în a doua fază a vaccinării. Lista bolilor cronice stabilite pentru această etapă a campaniei de vaccinare anti-COVID în România

După 15 ianuarie în România va începe etapa a doua a campaniei de vaccinare, în care vor fi incluse persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele aflate în evidenţă cu boli cronice, indiferent de vârstă, „în funcţie de indicaţiile vaccinurilor utilizate” şi „lucrători care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale”

Lista bolilor cronice stabilite pentru etapa a doua a campaniei de vaccinare împotriva COVID în România, care va începe după 15 ianuarie, a fost definitivată şi trimisă direcţiilor de sănătate publică, a anunţat coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă.

Este vorba despre următoarele afecţiuni: Diabet zaharat; Obezitate; Alte boli metabolice, inclusiv congenitale; Afecţiuni cardiovasculare; Afecţiuni renale; Afecţiuni oncologice; Afecţiuni pulmonare; Afecţiuni neurologice, inclusiv sindromul Down; Afecţiuni hepatice moderate/severe; Afecţiuni autoimune; Imunodepresii severe: pacienţi transplantaţi, cu consult medical prealabil, pacienţi care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienţi infectaţi cu HIV/SIDA.

Cum se pot programa pentru vaccinare pacienţii cu boli cronice?

Coordonatorul campaniei de vaccinare a spus că pacienţii cu astfel de afecţiuni şi care vor să se vaccineze trebuie să ia legătura cu medicul de familie, pentru că ei vor fi programaţi pentru vaccinare prin intermediul medicului de familie. Dacă nu au medic de familie, se pot programa pentru vaccinare împotriva COVID prin call-center, prin direcţiile de asistenţă socială din primării sau prin aparţinători.

Trebuie documente medicale justificative?

Întrebat dacă pacientul cu boli cronice trebuie să meargă la vaccinare cu documente medicale justificative, Valeriu Gheorghiţă a spus că nu trebuie încurajat acest lucru, poate doar în anumite situaţii particulare. „Tocmai de aceea spuneam că atunci când programarea se va face prin medicul de familie dumnealui este în măsură să facă acest triaj medical chiar înainte de vaccinare şi, practic, se confirmă prin programare că acea persoană se încadrează în categoria de boli cronice”, a afirmat Gheorghiţă, conform HotNews.

Medicul a mai spus că nu se pune problema dacă pentru o persoană cu o boală autoimună este contraindicat vaccinul anti-COVID, ci se pune problema care va fi nivelul de protecţie pe care îl va dobândi, mai ales dacă este sub tratament cu imonosupresoare. „Asta este o regulă valabilă pentru toate tipurile de vaccin. Nu putem estima de la început care va fi nivelul de anticorpi pe care îl vor dobândi aceste persoane cu boli autoimune. Categoric, nu vorbim despre contraindicaţii. Dimpotrivă, aceste persoane au nevoie să fie vaccinate”, a adăugat medicul.

Lista activităţilor „în domenii-cheie, esenţiale”

Alături de pacienţii cu boli cronice şi de persoanele cu vârsta peste 65 de ani, intră în etapa a doua a campaniei de vaccinare şi angajaţii care „desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale”: Personal-cheie pentru funcţionarea instituţiilor statului (parlament, preşedinţie, guvern, ministere şi instituţii subordonate acestora); Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi a autorităţii judecătoreşti; Personalul din sectorul economic vital: Procesare, distribuţie şi comercializare a alimentelor de bază (panificaţie, lactate, carne, fructe şi legume); Uzine de apă, epurare, transport şi distribuţie apă; Centrale electrice, producţie, transport şi distribuţie curent electric; Unităţi de producţie, transport şi distribuţie gaze; Unităţi de producţie, transport şi distribuţie combustibili lichizi şi solizi; Unităţi de producţie, transport şi distribuţie medicamente şi materiale sanitare; Transport de persoane şi mărfuri; Noduri feroviare, aeroporturi civile şi militare, porturi esenţiale; Comunicaţii (serviciul de telecomunicaţii speciale, radio şi televiziune naţionale); Personalul din unităţile de învăţământ şi creşe; Personalul poştal şi din servicii de curierat; Personalul cultelor religioase; Personalul din mass-media care desfăşoară activităţi cu risc crescut de expunere la infecţia cu SARS-CoV-2 (ex.: reportaje în unităţi medicale); Personalul din domeniul salubrităţii şi deşeurilor.

În Uniunea Europeană sunt aprobate la acest moment de către Agenţia Europeană a Medicamentului două vaccinuri împotriva COVID-19 – cel al BioNTech Pfizer şi cel dezvoltat de compania Moderna. În România, campania de vaccinare a început în 27 decembrie, în rândul cadrelor medicale, cu vaccinul BioNTech/Pfizer.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.