Cinci luni intense de educaţie media pentru câteva zeci de tineri din Bălan | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 16 iunie 2024
Home » Societate » Cinci luni intense de educaţie media pentru câteva zeci de tineri din Bălan
Cinci luni intense de educaţie media pentru câteva zeci de tineri din Bălan

Cinci luni intense de educaţie media pentru câteva zeci de tineri din Bălan

Câteva zeci de elevi din oraşul Bălan au participat, timp de cinci luni, la o serie de activităţi de iniţiere în „educaţie media”, în cadrul unui proiect iniţiat de Asociaţia Ecosportivă „Sufletul Hăşmaşului” (AESH) din localitate, cu scopul dezvoltării abilităţilor de educaţie media ale tinerilor, sprijinirii acestora pentru a deveni mai critici faţă de conţinutul media la care sunt expuşi şi susţinerii în ceea ce priveşte formarea propriilor opinii într-un mod informat şi responsabil.

Proiectul „Elevi media literaţi: Iniţierea unei generaţii informate” a fost iniţiat în data de 15 martie 2023 şi a fost finalizat în 14 august, fiind atinse toate obiectivele propuse.

„Având la bază o colaborare strânsă cu Liceul Tehnologic Liviu Rebreanu, peste 80 de elevi au avut ocazia să fie iniţiaţi în educaţia media. Dintre aceştia, 32 s-au alăturat echipei AESH pentru ateliere tematice unde au fost formaţi să identifice şi să analizeze conţinutul media dintr-o perspectivă critică, diferenţiind între fapte şi opinii şi recunoscând bias-urile şi propaganda. De-a lungul perioadei de derulare, adolescenţii au participat la ateliere săptămânale şi la o tabără educaţională de trei zile, activităţi care s-au concentrat pe teme precum drepturile şi responsabilităţile fiecăruia dintre noi ca receptor şi creator de conţinut, deconstrucţia mesajelor media, identificarea diferenţelor dintre fapte şi opinii şi analiza publicităţii şi propagandei. Aceste sesiuni au fost însoţite de jocuri, activităţi creative şi interacţiuni educative. Pentru echipa AESH şi partenerii săi, realizarea acestui proiect a fost o călătorie plină de învăţăminte, colaborări şi descoperiri. Momentul de încheiere vine nu doar cu satisfacţia realizărilor, dar şi cu speranţa că această iniţiativă va fi un model pentru alte comunităţi”, a declarat publicaţiei noastre managerul de proiect, Robert Kovacs, care a ţinut să mulţumească, în numele Asociaţiei Ecosportive „Sufletul Hăşmaşului”, tuturor celor care şi-au oferit sprijinul şi au crezut în succesul acestei iniţiative.

„Acesta a fost doar un capitol din povestea noastră. Ne dorim să continuăm să scriem pagini împreună cu tinerii şi comunitatea, pregătind o generaţie informată şi responsabilă pentru viitor”, a mai spus Robert Kovacs.

Proiectul derulat de asociaţia din Bălan a beneficiat de finanţare prin programul #EfectivCivic, dezvoltat de FDSC – Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile în parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation şi cu sprijinul CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent.

Asociaţia Ecosportivă „Sufletul Haşmaşului” a fost înfiinţată în 2015 şi s-a dedicat dezvoltării comunităţii oraşului Bălan şi sprijinirii tinerilor, în special elevilor, promovând un stil de viaţă sănătos şi sportiv. În ultimii ani, această asociaţie a implementat mai multe proiecte precum „Halt on losing time”, „Inclusive Digital Democracy” şi „Un mentor în Suflet” şi şi-a extins acţiunile şi în domeniul educaţiei media şi responsabilităţii informaţionale, iar în cooperare cu parteneri din ţară şi străinătate, precum şi cu personalităţi notabile şi-a consolidat poziţia în comunitate şi a contribuit la dezvoltarea continuă a tinerilor din Bălan.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.