CICLISM: Serghei Ţvetcov şi Ana Covrig, campionii României la ciclism | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Sport » CICLISM: Serghei Ţvetcov şi Ana Covrig, campionii României la ciclism
CICLISM: Serghei Ţvetcov şi Ana Covrig, campionii României la ciclism

CICLISM: Serghei Ţvetcov şi Ana Covrig, campionii României la ciclism

La sfârşitul săptămânii, Miercurea-Ciuc a fost gazda Campionatului Naţional de şosea, la ciclism, competiţie care a adus la start peste 40 de sportivi – cadeţi, juniori, U-23 şi elite, atât la feminin, cât şi la masculin.

Prima zi de concurs, sâmbăta, a fost rezervată contratimpului individual, acolo unde victoriile la elite (seniori) le-au revenit Anei Covrig (de la echipa BePink LACLASSICA), respectiv Serghei Ţvetcov (de la Androni Giocattoli-Sidermec).

Aflată pentru prima oară într-un concurs în România, Ana Covrig s-a impus în faţa Laviniei Rolea (Auber 93) cu diferenţă de peste două minute, terminând cei 28,4 km în 42 minute şi 44 secunde. Podiumul a fost completat de Irina Dumitru (ACS Bikexpert), care a venit la aproape 5 minute după Ana.

La masculin, Serghei Ţvetcov a terminat cursa în 36 de minute şi 31 de secunde, cu un avans de peste un minut faţă de Daniel Crista (ACS Bikexpert). Andrei Nechita, ciclistul celor de la Tuşnad Cycling Team, a ajuns pe 3, terminând cei 24,4 km în 38 de minute şi 12 secunde.

Duminică a fost rezervată probei de fond, acolo unde, în condiţii normale, lupta trebuia să se ducă în 3: Serghei Ţvetcov, Eduard Grosu şi Andrei Nechita. Dar problemele lui Grosu şi ale lui Nechita din timpul cursei, au dat peste cap calculele iniţiale, iar pe podium s-a strecurat Marius Petrache, de la ACS Bikexpert. Ţvetcov a devenit campion naţional, terminând cei 153,45 km în 3 ore, 55 de minute şi 19 secunde; Petrache a fost al doilea, la 10 secunde, podiumul fiind completat de Nechita, care a avut o întârziere de peste un minut şi jumătate faţă de locul 1.

La feminin, câştigătoarea s-a decis la sprint, lupta pe ultimi zeci de metri dându-se, la fel ca şi sâmbătă, între Ana Covrig şi Lavinia Rolea. Şi de această dată câştig de cauză a avut Ana Covrig, care a îmbrăcat pentru prima dată tricoul de campion naţional.

De subliniat faptul că Serghei Ţvetcov şi Eduard Grosu, prezenţi la Miercurea-Ciuc, au fost primii ciclişti români care au participat în Turul Italiei.

XXX

În final, vă propunem două interviuri scurte cu cei doi proaspeţi campioni naţionali.

Tvetcov

Serghei Ţvetcov: Traseul a fost foarte frumos, dar păcat că nu a fost cel înregistrat primul pe federatiadeciclism.ro, cel de la Harghita-Băi. Mai greu a fost alegerea tacticii, pentru că a fost o echipă mare şi foarte puternică aici. Novák (Eduard) a plecat de la start, iar băieţii care nu au avut echipă au trebuit să conlucreze, să stabilească ce fac. A fost o evadare de 5-7 inşi, din care 70% erau de la Tuşnad şi iar a fost o tactică, pentru că a trebuit să mă uit cine, cum e. Am stat lângă ei ca să pot reacţiona în cazul în care cineva ar fi plecat. Până la urmă a evadat Sebastian de la Tuşnad, am plecat cu el. Cu Marius Petrache am venit până la ultimii 5 km şi am atacat ultimii kilometri. Şi am câştigat.

Informaţia Harghitei: Lipseşte pentru ciclismul românesc Turul României?

Serghei Ţvetcov: Da… Am făcut de câteva ori curse bune în Turul României. Lipseşte, pentru că trece prin locuri frumoase. Dar am auzit că Turul Sibiului e foarte frumos; n-am participat nici o dată.

Informaţia Harghitei: Te aşteaptă o căţărare, cred infernală, la Bâlea Lac…

Serghei Ţvetcov: Bâlea Lac am făcut-o în Turul României, în 2009, am fost pe 3. De câteva ori am făcut Bâlea Lac.

AnaCovrig

Ana Covrig: Cursa a fost foarte grea pentru mine – am suferit mult, mi-a fost şi frig şi, sincer, nu credeam că aş fi reuşit să câştig. Oricum, sunt fericită.

Informaţia Harghitei: A fost prima ta participare la un concurs în România şi primele victorii, atât la CT, cât şi la fond. Cum e să fii campion naţional?

Ana Covrig: E frumos. Sper şi anii viitori să fie la fel.

Informaţia Harghitei: Următoarea cursă?

Ana Covrig: Turul Italiei, din 3 până în 13 iulie.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.