Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cerere mare pentru cartofii din Harghita; stocuri reduse, comparativ cu anii trecuţi | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Cerere mare pentru cartofii din Harghita; stocuri reduse, comparativ cu anii trecuţi
Cerere mare pentru cartofii din Harghita; stocuri reduse, comparativ cu anii trecuţi

Cerere mare pentru cartofii din Harghita; stocuri reduse, comparativ cu anii trecuţi

Anul trecut a fost „unul extrem” pentru agricultura din Harghita. În ciuda vremii capricioase şi a producţiei „acceptabile”, lucrurile merg bine pentru producătorii de cartofi din judeţ: cererea este mare, iar preţul este nesperat de bun, cel mai ridicat din ultimul deceniu. Pe fondul crizei cartofului din vestul şi nord-vestul Europei, stocurile de cartofi din Harghita s-au diminuat considerabil faţă de aceeaşi perioadă a anilor precedenţi

Directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Harghita, ing. Török Jenő, a reamintit că anul 2018 a fost „unul extrem”, atât din punct de vedere climatic, cât şi din punct de vedere al preţului cartofului. Producătorii din Harghita s-au confruntat cu ninsori în martie, urmate de o vară ieşită din tipare, cu ploi zilnice şi umiditate la cote maxime, favorizând apariţia manei, care a distrus zeci de hectare cultivate. Toamna, aerul fierbinte şi uscat din nordul Africii a pârjolit pământul 84 de zile, în care nu a căzut un strop de ploaie.

Dar mai rău ca la noi a fost în vestul şi nord-vestul Europei, în Germania, Polonia, Belgia, Danemarca şi Suedia, unde principalii exportatori de pe continent au înregistrat producţii de cartof mai mici şi cu 30%. Criza din Occident a influenţat nu doar preţul cartofului în România, ci şi cererea.

„În sfârşit, a venit un an favorabil. (…) Anul trecut, în această perioadă, kilogramul de cartofi era în jur de 40 de bani, unii lucrau chiar în pierdere şi s-a redus şi suprafaţa (cultivată cu cartofi – n.a.). În acest an, preţul este foarte bun, a pornit în toamnă, la recoltare, de la un leu/kg, la sfârşitul anului a ajuns la 1,4 lei/kg, iar acum este 1,7 lei/kg angro, de patru ori mai mare. La piaţă se vând cu aproximativ 2,5 lei/kg. Producţia a fost relativ bună la noi, dar a fost secetă foarte mare în vestul Europei, de aceea se importă foarte puţin faţă de alţi ani”, a explicat ing. Török.

Potrivit sursei menţionate, producătorii mari din Harghita, cum sunt cei din Sâncrăieni, Cozmeni şi Tuşnad, şi-au onorat contractele anuale încheiate cu fabricile de chips-uri. „Nu au vândut chiar tot, dar au rămas puţini cartofi, raportat la cererea crescută”, a menţionat directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Harghita.

„La ora actuală, cartofi mai mulţi se găsesc la producătorii mici şi mijlocii, dar oamenii ţin la preţ, ca să recupereze cheltuielile destul de consistente de anul trecut. În acest moment se înregistrează o cerere crescută pentru cartofii din Harghita, iar stocurile sunt în scădere”, a explicat ing. Török Jenő.

Keresztes Vicenţiu, un mare producător de cartofi din Sânmartin, îşi freacă mâinile de bucurie. Cea mai mare parte a recoltei a livrat-o, pe baza contractului ferm, fabricilor de chips-uri, iar stocul rămas va fi lichidat până la sfârşitul lunii.

„Până la sfârşitul lunii februarie vând tot. Şi preţul e bun, totul a fost bine anul acesta, începând din decembrie. De 10 ani nu a mai fost o situaţie atât de favorabilă pentru producătorii de cartofi din Harghita. În ultimul deceniu, preţul kilogramului de cartofi a fost între 0,40 de bani şi 0,60 de bani, practic s-au vândut la preţul de cost”, a afirmat Keresztes Vicenţiu.

Vitos Ladislau, producător din zona Cozmeni, a avut ghinion anul trecut: aproape o mie de tone de cartofi i-au putrezit sub apa care a băltit săptămâni în şir peste culturi. Puţinii care i-au mai rămas, i-a vândut repede, ajutându-l să-şi recupereze o parte din multele cheltuieli.

„Dacă aveam cartofi, anul acesta îi puteam vinde pe toţi, demult nu a mai fost aşa în Harghita. Cererea e mare şi, după ştiinţa mea, nu prea mai sunt cartofi la producătorii din judeţ. Ceva-ceva mai este, dar nu pentru mult timp”, a apreciat ing. Vitos.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita îi sfătuieşte pe producătorii de cartofi din judeţ „să nu ţină foarte mult la preţ”, riscând, astfel, să rămână cu cartofii în depozite.

„Trebuie ştiut că nu toţi oamenii sunt şi buni comercianţi. Preţul poate să urce, dar sunt şi coborâşuri. A mai fost, o dată în zece ani, aşa preţ şi o tendinţă de urcare; era un producător care a spus că nu deschide depozitul până când preţul nu ajunge la 2 lei şi, ulterior, omul a ajuns la spital, pentru că preţul a revenit la un leu. Deci, sunt urcuşuri şi coborâşuri. (…) Eu le-aş propune producătorilor de cartofi să nu rişte, să nu exagereze şi să ţină foarte mult la preţ, fiindcă în ultimul moment s-ar putea să se aducă (cartofi – n.r.) din străinătate, după ce preţul ajunge la un anumit nivel, şi este posibil să existe o descreştere a preţului”, a justificat ing. Török Jenő.

În prezent, stocurile de cartofi sunt diminuate apreciabil faţă de perioada similară a anului precedent şi se preconizează că marii producători „vor scăpa” de cartofii din depozite până cel mai târziu în martie, majoritatea având solicitări din ţară. Întrebat dacă vor mai exista cartofi în Harghita până la Paşte, ing. Török s-a arătat optimist.

„Ceva o să fie, în comunele şi satele îndepărtate de drumurile naţionale, lăturalnice, unde în anii trecuţi (producătorii mici – n.a.) au rămas cu cartofii complet nevânduţi. În acest an vor fi vizitaţi şi ei. De obicei, când este criză, oamenii consumă mai puţini cartofi, iar cei care au cartofi, au grijă mai multă de ei. S-ar putea ca în astfel de situaţii să existe stocuri, nu foarte mari, la ei. Nu cred că rămân magazinele goale, greu de apreciat, dar nu cred, pentru că omul economiseşte şi atunci alege şi înlocuieşte cartoful cu alte produse”, a conchis directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Harghita.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.