Centrală pe biomasă pentru reducerea costurilor de energie la patinoarul din Cârţa | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 6 decembrie 2023
Home » Sănătatea » Centrală pe biomasă pentru reducerea costurilor de energie la patinoarul din Cârţa
Centrală pe biomasă pentru reducerea costurilor de energie la patinoarul din Cârţa

Centrală pe biomasă pentru reducerea costurilor de energie la patinoarul din Cârţa

 

S-a elaborat studiul de fezabilitate referitor la modernizarea patinoarului din localitatea Cârţa, prin realizarea de investiţii privind utilizarea energiei regenerabile. Studiul a fost finanţat de Serviciul public de management energetic, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Harghita şi este o continuare a recent încheiatului proiect Robinwood Plus. Conform documentului, ar trebui montat un cazan de cogenerare pe biomasă şi panouri solare pentru prepararea apei menajere, deoarece la punerea în funcţiune a patinoarului s-au ivit probleme referitoare la consumul ridicat de energie. Anual, timp de nouă luni se produce gheaţă pe patinoar, iar procedeul de întreţinere al gheţii necesită, pe oră, 1.000 de litri de apă cu o temperatură de 50 de grade Celsius.

În urma studiului, costul investiţiei de mici dimensiuni pe bază de biomasă se ridică la aproximativ 800.000 euro, din care valoarea panourilor solare ar reprezenta 200.000 euro. Sistemul ar produce anual 700 MWh energie termică şi 450 MWh energie electrică.

În opinia preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, acest studiu este în conformitate cu programul instituţiei referitor la strategia de dezvoltare economică a judeţului, intitulat Împreună pentru un viitor stabil!, unul dintre punctele importante ale acestuia fiind reprezentat de folosirea la scară largă a energiilor regenerabile, reducerea vulnerabilităţii energetice şi economice a regiunii.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.