Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cel mai probabil anul viitor va creşte şi preţul lemnului de foc vândut de Direcţia Silvică Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Cel mai probabil anul viitor va creşte şi preţul lemnului de foc vândut de Direcţia Silvică Harghita
Cel mai probabil anul viitor va creşte şi preţul lemnului de foc vândut de Direcţia Silvică Harghita

Cel mai probabil anul viitor va creşte şi preţul lemnului de foc vândut de Direcţia Silvică Harghita

  • În acest an, preţul lemnului de foc vândut de Direcţie a rămas acelaşi din 2020

Direcţia Silvică (DS) Harghita a vândut, în acest an, aproximativ 1.300 mc lemn de foc sau pentru construcţii civile. Lemnul destinat populaţiei a fost comercializat la preţurile din anii anteriori, sub 200 de lei, în contextul în care energia electrică, gazul etc. s-au scumpit, după cum se ştie de altfel.

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că într-adevăr la agenţii economici preţurile au crescut, inclusiv la bricheţi şi peleţi, deoarece s-a scumpit lemnul vândut pe picior. Conform sursei citate, Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva a vândut lemnul pe picior la preţuri mult mai bune începând cu toamna acestui an.

Momentan nu sunt lemne de foc pe stoc

„Noi, la Direcţia Silvică Harghita am avut foarte puţin lemn de oferit populaţiei anul acesta, pentru că au fost mai puţine parchete exploatate în vederea punerii pe piaţă a lemnului de foc. La noi preţurile lemnului de foc şi a lemnului subţire pentru construcţii au rămas la fel, sub 200 de lei, însă în momentul de faţă nu mai avem stocuri”, a spus ing. Cătălin Mutică.

Acesta a explicat că în 2021 pe suprafeţele de fond forestier de stat au fost foarte multe produse accidentale din anii precedenţi, astfel că au fost nevoiţi să vândă lemnul mult mai repede, pentru a fi scos din pădure. Însă, în anul 2022 direcţia silvică va trebui să vândă mai mult lemn la drum auto, pentru că va trebui să se înscrie într-un program al RNP – Romsilva, pentru a se conforma prevederilor legale. Astfel, în 2022 cel puţin jumătate din lemnul vândut de RNP – Romsilva va fi comercializat din platformele primare. Practic, lemnul va trebui exploatat de RNP – Romsilva sau de agenţi economici prin contract de prestări servicii. Datorită acestui lucru, anul viitor mai mult lemn de pe suprafeţele forestiere de stat va fi exploatat prin prestatori şi în acest fel va exista o cantitate mai mare de lemn de foc pentru populaţie. „Dar nu pot garanta că preţurile rămân la acelaşi nivel, fiindcă cheltuielile cu prestatorii vor creşte şi aceste costuri se vor reflecta în preţul final al lemnului de foc. Astfel, preconizăm că anul viitor va fi o creştere a preţului lemnului de foc şi a lemnului de construcţii pentru populaţie”, a precizat directorul DS Harghita.

Conform sursei citate, lemnul de foc şi de construcţii pentru populaţie este oferit din platformele primare, care sunt la distanţe considerabile de zonele locuite. Din acest motiv, la preţurile practicate de DS Harghita trebuia să se adauge cheltuielile de transport, care sunt destul de mari. „Bineînţeles, preţul final al lemnului de foc la agenţii economici privaţi este mare şi din cauza faptului că el este oferit la poarta fabricii sau chiar transportat în curtea beneficiarului”, a declarat ing. Cătălin Mutică.

Potrivit acestuia, direcţia silvică nu are maşini pentru transport, personal specializat sau depozite permanente. Alte direcţii silvice din ţară, care au preponderent specii de foioase în compoziţia fondului forestier pe care îl administrează, s-au dezvoltat şi pe partea de produse fasonate, însă nu şi DS Harghita. „Şi pentru anul viitor va fi o provocare pentru noi să punem mai mult lemn pe piaţă şi în condiţii de rentabilitate”.

Ing. Cătălin Mutică a spus că atât la DS Harghita, cât şi la RNP – Romsilva la nivel naţional a avut loc recent o restructurare, iar organigrama prin care se stabileşte un anumit număr de posturi este foarte clară „şi nu putem să angajăm personal peste noapte pentru diferite activităţi”.

Chiar dacă va creşte, nici pentru anul viitor nu se preconizează o cantitate mult mai mare de lemn de foc oferit populaţiei din judeţ de pe suprafeţele de fond forestier de stat

Directorul DS Harghita a explicat că posibilitatea anuală a direcţiei silvice este de aproximativ 70.000 metri cubi de lemn. Din această cantitate lemnul de foc reprezintă maximum 10%. De asemenea, marea majoritate este lemn de foc de răşinoase. Astfel, dacă jumătate din lemn se vinde agenţilor economici pe picior, atunci mai mult de 3.500-4.000 mc de lemn de foc nu se poate pune la dispoziţia populaţiei. Pe de altă parte, de pe suprafaţa forestieră din întreg judeţul se generează anual o creştere de peste un milion metri cubi, ceea ce înseamnă că şi posibilităţile din toate amenajamentele proprietarilor de păduri din Harghita sunt tot de aproximativ un milion mc. Dacă se pun în balanţă cele două cifre, 70.000 mc cât are direcţia silvică faţă de aproape un milion mc, a continuat directorul DS Harghita, se poate observa că o cerere mare din partea populaţiei nu poate fi acoperită de lemnul de foc oferit de direcţie.

În acest context, ing. Cătălin Mutică a explicat că de pe fondul forestier de stat administrat de RNP – Romsilva masa lemnoasă se vinde prin licitaţie. Una dintre licitaţii pentru anul 2022 este organizată în această perioadă. În cadrul acestei licitaţii se vinde aproximativ jumătate din masa lemnoasă preconizată a se comercializa anul viitor. Astfel că deja se poate observa tendinţa de creştere a preţurilor, ceea ce înseamnă că în 2022 pe piaţă lemnul va fi mai scump.

Potrivit prevederilor legale, jumătate din masa lemnoasă va fi pusă la licitaţie pentru exploatarea pe picior de către agenţii economici. Cealaltă jumătate va fi exploatată cu agenţi economici. „Deci tot agenţii economici vor exploata prin contracte de prestări servicii, după care noi preluăm lemnul la rampă şi îl vindem ca produse fasonate”.

Directorul DS Harghita a spus că legea prevede această procedură începând cu anul 2023. Însă în 2022, fiind premergător anului 2023, RNP – Romsilva a decis la nivel central să exploateze jumătate din lemn şi să-l ofere la drum auto. În situaţia în care nu se poate realiza această cifră în 2022, „să ne dăm seama la ce trebuie să lucrăm astfel încât din 2023 să nu mai apară situaţii neplăcute şi să respectăm dispoziţiile legale. Deci e o provocare”, a conchis directorul DS Harghita.

Direcţia Silvică Harghita are în administrare o suprafaţă totală de 90.232 hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (1.661 ha). Din acest total, aproape 23.000 hectare sunt proprietate publică a statului, iar restul suprafeţei aparţine altor proprietari, dar este administrată de direcţia silvică.

Suprafaţa forestieră totală a judeţului Harghita este de 264.109 ha.

(Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.