Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Câţi bani trebuie să scoţi din buzunar ca să te poţi muta în chirie? | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 21 februarie 2024
Home » Societate » Câţi bani trebuie să scoţi din buzunar ca să te poţi muta în chirie?
Câţi bani trebuie să scoţi din buzunar ca să te poţi muta în chirie?

Câţi bani trebuie să scoţi din buzunar ca să te poţi muta în chirie?

În România, peste 90% din cetăţeni au o proprietate privată, potrivit unui raport Eurostat. Acest lucru clasează ţara pe primul loc în rândul statelor membre ale Uniunii Europene. Totodată, un studiu lansat de Consiliul Economic şi Social privind „Locuirea în România, îmbunătăţirea calităţii, sustenabilităţii şi accesibilităţii” ne arată că una din cinci gospodării din România cheltuie mai mult de 60% din venituri pe chirie, dublul mediei europene.

Totuşi, în ultimul timp, anunţurile de închiriere de apartamente sunt tot mai căutate, dar la ce preţ se găsesc acestea şi care sunt condiţiile oferite.

Să vedem puţin preţurile cu care se închiriază în momentul de faţă un apartament în Miercurea-Ciuc şi ce primim mai exact la acel preţ. Dacă ne uităm la un site de imobiliare, un apartament de două camere se închiriază la preţul de 320 euro. Conform descrierii, pentru acest preţ primim: două camere, bucătărie, baie, cămară, spaţiu de depozitare, hol, balcon încorporat. Apartamentul este dotat cu geamuri termopan, centrală termică, uşă de siguranţă. Despre garanţie şi comision nu se precizează nimic. Anunţurile de acest fel sunt destul de puţine în Miercurea-Ciuc, comparativ cu alte oraşe mai mari din ţară.

Totodată, dacă ne uităm pe grupurile dedicate persoanelor care caută chirie sau care închiriază, avem mai multe opţiuni, decizia se poate baza pe buget sau pe preferinţele fiecăruia în materie de locuinţe. Spre exemplu, putem găsi un apartament cu două sau trei camere care să fie în jur de 300-500 de euro. Cele mai multe apartamente vin cu precizarea proprietarului că „chiria este de 350 € plus garanţia de 2×350 €” sau „chiria 1.900 lei, garanţie două luni”.

În general, un apartament de două camere se închiriază la un preţ de 300-400 de euro, dar nu toate vin complet mobilate şi utilate, ci şi parţial mobilate sau nemobilate.

Dacă suntem interesaţi de garsoniere de închiriat, acestea se învârt în jurul a 800-1.200 de lei, dar preţul variază şi în funcţie de mobilă şi de utilităţile disponibile din locuinţă.

În comparaţie, în Cluj-Napoca, apartamentele de două sau trei camere se găsesc între 400-800 de euro, preţurile diferă în funcţie de cartier şi de utilităţile disponibile în locuinţă, dar şi dacă acestea dispun sau nu de loc de parcare. Cele mai frecvente anunţuri, pentru un apartament de 2 camere, variază între 400-600 de euro.

În Braşov, anunţurile variază la fel, între 400-600 de euro la apartamentele cu două camere.

Cei care doresc să se mute în chirie, au nevoie de răbdare, dar şi de un buget bine stabilit, mai ales atunci când sunt gata să se mute, pentru că, pe lângă chirie, se plăteşte şi o garanţie, care în general este suma unei luni de chirie.

EMILIA Ş.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.