Câteva zeci de agenţi economici au fost sancţionaţi, luna trecută, de inspectorii de muncă harghiteni | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 21 iulie 2024
Home » Economic » Câteva zeci de agenţi economici au fost sancţionaţi, luna trecută, de inspectorii de muncă harghiteni
Câteva zeci de agenţi economici au fost sancţionaţi, luna trecută, de inspectorii de muncă harghiteni

Câteva zeci de agenţi economici au fost sancţionaţi, luna trecută, de inspectorii de muncă harghiteni

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Harghita au sancţionat, pe parcursul lunii trecute, 50 de agenţi economici din judeţ, în urma unor controale în domeniul relaţiilor de muncă şi în cel al securităţii şi sănătăţii în muncă. Potrivit unui comunicat al ITM Harghita, au fost efectuate 100 de controale, fiind aplicate 108 sancţiuni, dintre care 20 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 171.000 de lei.

Amenzi de 92.000 de lei au fost aplicate, în urma verificărilor în domeniul relaţiilor de muncă şi muncă subdeclarată, pentru neîncheierea contractului individual de muncă (CIM), netransmiterea în Registrul General de Evidenţă al Salariaţilor, în termenul legal, a elementelor CIM, nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal, lipsa evidenţei orelor de muncă, dar şi pentru regulamente interne sau dosare de personal incomplete, nerespectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte munca în schimburi şi neinformarea ITM privind utilizarea muncii de noapte.

Pe linie de securitate şi sănătate în muncă, valoarea amenzilor s-a ridicat la 79.000 de lei, inspectorii ITM Harghita sancţionând mai mulţi angajatori din cauza neelaborării de instrucţiuni proprii de securitate şi sănătate în muncă pentru fiecare loc de muncă, neverificării utilizării de către lucrători a echipamentului individual de protecţie din dotare sau din cauza lipsei calificării fasonatorilor, tafiştilor şi mecanicilor în parchetele de exploatare forestieră. Sancţiuni au fost aplicate şi din cauză că în cadrul şantierelor cablurile electrice nu erau poziţionate în mod adecvat, şantierele nu erau semnalizate şi îngrădite corespunzător, iar schelele nu erau prevăzute cu sisteme de protecţie colectivă, nu erau verificate de personalul cu aceste competenţe la intervalele periodice stabilite pentru acest lucru ori nu erau asigurate împotriva deplasărilor involuntare.

În luna aprilie au fost comunicate două evenimente, respectiv accidente la locul de muncă, care sunt în curs de cercetare în vederea stabilirii cauzelor şi împrejurărilor în care s-au produs, a mai informat ITM Harghita. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.