Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Câteva sute de persoane au manifestat la Gheorgheni pentru creşterea gradului de siguranţă publică | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Societate » Câteva sute de persoane au manifestat la Gheorgheni pentru creşterea gradului de siguranţă publică
Câteva sute de persoane au manifestat la Gheorgheni pentru creşterea gradului de siguranţă publică

Câteva sute de persoane au manifestat la Gheorgheni pentru creşterea gradului de siguranţă publică

Câteva sute de persoane au manifestat, joi seara, la Gheorgheni, pentru creşterea gradului de siguranţă publică, după ce la sfârşitul săptămânii în oraş a avut loc un scandal generat de repetatele infracţiuni comise de unii membri ai comunităţii de romi.

Manifestaţia a fost organizată de două asociaţii locale, s-a desfăşurat în faţa Casei de Cultură din municipiu, iar oamenii au solicitat autorităţilor locale şi instituţiilor care asigură ordinea publică să se implice mai mult pentru a-i opri pe cei care încalcă legea, indiferent de etnia acestora.

„În Gheorgheni, în acest moment, nu există un conflict între minoritatea romă şi locuitorii oraşului. O singură problemă este şi ea este creată de cei care de ani de zile nu respectă legea, ne fac foarte multe necazuri, ne fură şi îşi bat joc de autorităţile statului. Am ajuns acolo că spunem: Gata, ajunge! Trebuie să se termine cu comportamentul acesta! De aceea am organizat acest miting prin care dorim să fim solidari cu conducerea oraşului, cu organele Poliţiei şi Jandarmeriei, rugându-le să-şi facă datoria conform legii, să vină în sprijinul cetăţenilor, dacă e nevoie să întărească echipele, dacă au nevoie de ajutorul populaţiei, vom reacţiona pozitiv”, a spus unul dintre organizatori.

Acesta a făcut un apel şi către comunitatea de romi să vină în sprijinul oamenilor, întrucât comportamentul celor care au creat probleme nu face cinste nimănui şi a punctat faptul că locuitorii îşi doresc ca oraşul să fie unul în care turiştii şi investitorii să vină cu plăcere.

De asemenea, în cadrul manifestaţiei s-a reiterat ideea că aceasta nu este îndreptată împotriva unei anumite comunităţi, ci împotriva celor care încalcă legea şi că singura soluţie pentru rezolvarea problemelor este cea legală şi nu agresivitatea.

Primarul municipiului Gheorgheni, Nagy Zoltán, a precizat că oamenii îşi doresc creşterea gradului de siguranţă publică, sens în care există un dialog permanent cu „autorităţile care au atribuţii în domeniu”, iar astfel de situaţii de infracţionalitate trebuie rezolvate şi evitate.

Nemulţumirea localnicilor a fost generată de mai multe infracţiuni care au avut loc în oraş şi a culminat cu un furt comis dintr-o maşină, săptămâna trecută, a cărui victimă a fost un bărbat de 78 ani. Chiar dacă autorii au fost prinşi, vineri noaptea, mai mulţi localnici au dat foc unei case şi mai multor baloţi de paie, în zonă patrulând şi în prezent jandarmi şi poliţişti, pentru asigurarea liniştii publice.

„Un furt comis la mijlocul săptămânii trecute, dintr-un autoturism, al cărui victimă a fost un localnic de 78 ani, pare să fie cauza care i-a scos pe cetăţeni în stradă şi care i-a determinat, pe unii dintre ei, să incendieze o casă de locuit şi o anexă gospodărească de aici, din municipiul Gheorgheni, iar apoi, într-o altă zonă a oraşului, mai multe baloturi de paie au fost incendiate. Sigur că am acţionat imediat pentru evitarea victimizării. Mai întâi trebuie să spun că am identificat autorii infracţiunii de furt, apoi am acţionat pentru evitarea victimizării vreunei persoane, am restabilit ordinea şi liniştea publică şi, în seara aceleaşi zile, şeful IPJ Harghita a dispus instituirea unei zone de siguranţă publică, la care suntem sprijiniţi de colegii de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Harghita şi Gruparea Mobilă de Jandarmi Tg Mureş”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip.

Acesta a adăugat că cercetările sunt continuate pentru săvârşirea infracţiunilor de tulburare a ordinii şi liniştii publice şi distrugere în formă calificat şi i-a asigurat pe cetăţeni de tot sprijinul instituţiei pe care o reprezintă.

La finalul manifestaţiei, care s-a desfăşurat în linişte, s-a dat citire unei petiţii în care i se cere primarului să ia măsuri pentru creşterea gradului de siguranţă publică, inclusiv montarea în oraş a unor camere de luat vederi. (Gina Ştefan, Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.