Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Câştigătorii fazei judeţene a concursului pe teme de protecţia consumatorului „Alege! Este dreptul tău” | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 22 mai 2024
Home » Învățământ » Câştigătorii fazei judeţene a concursului pe teme de protecţia consumatorului „Alege! Este dreptul tău”
Câştigătorii fazei judeţene a concursului pe teme de protecţia consumatorului „Alege! Este dreptul tău”

Câştigătorii fazei judeţene a concursului pe teme de protecţia consumatorului „Alege! Este dreptul tău”

Concursul Naţional „Alege! Este dreptul tău” pe teme de protecţia consumatorilor, faza judeţeană, ce se adresează elevilor din clasele I-XI, şi-a desemnat, vineri, câştigătorii. Concursul a fost organizat de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CCJPC) în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita. Tema competiţiei din acest an a fost „Crearea unei pieţe digitale echitabile şi sigure”.

Cu ocazia premierii, comisarul şef adjunct al CJPC Harghita, Laurenţiu Moldovan, a subliniat că, în acest an, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a pus accent pe tema comerţului online, deoarece „comerţul online protejează cel mai bine consumatorul”. „Din punct de vedere al achiziţiei pe Internet, ştiţi că aveţi dreptul, fără nici o motivaţie, să returnaţi orice produs în 14 zile. Un lucru care încă nu se întâmplă dacă cumpărăm produsul din magazin. (…) De aceea încurajăm să faceţi achiziţii, comenzi de produse cât mai mult pe Internet, pentru că, dacă observaţi că nu vă place produsul, sau nu se potriveşte, puteţi, fără nici o motivaţie, să-l trimiteţi înapoi. (…) Trebuie să ştiţi un lucru: dacă trimiteţi înapoi produsul, va trebui să achitaţi dvs. contravaloarea transportului, altă obligaţie nu aveţi”, le-a spus Laurenţiu Moldovan elevilor.

În funcţie de vârste, elevii au avut de făcut fie un eseu cu tema „Costuri ascunse ale comerţului online” (clasele liceale), fie au trebuit să realizeze un desen cu tema „Mesaje ascunse în publicitatea online la produse nealimentare”. Iar cei mai mari dintre elevi, pe lângă eseu, au avut de susţinut şi o probă de testare a cunoştinţelor din domeniul protecţiei consumatorului, care a avut loc vineri, la Liceul Tehnologic „Johannes Kájoni” din Miercurea Ciuc.

În cadrul premierii, diplomele au fost acordate de inspectorul şcolar Erdei Lucica şi comisarul şef adjunct al CJPC Harghita, Laurenţiu Moldovan.

Câştigătorii fazei judeţene a concursului, clasele IX-XI, au fost: locul I – Georgiana Beatrice Dandu (Liceul Tehnologic „Johannes Kájoni” Miercurea Ciuc, prof. îndrumător Dana Ţurcă); loc. II – Cristina Gioada (Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Topliţa, prof. îndrumător Mihaela Ţăran); loc. III – Diana Krisztina Barabás (Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” Topliţa, prof. îndrumător Victoriţa Georgeta Croitor) şi Ciprian Ilean (Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Topliţa, prof. îndrumător Mihaela Ţăran).

La clasele I-III, locul I a fost câştigat de Flavia-Cleopatra Oleriu (Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” Topliţa, prof. îndrumător Delia Todoruţ); la clasele IV-VI, locul I a fost obţinut de Alessia Elena Chindea (Liceul Teoretic „Sf. Nicolae” Gheorgheni, prof. îndrumător Radu Traian Roşca); iar la clasele VII-VIII, pe locul I s-a clasat Laura Oniga (Liceul Teoretic „Sf. Nicolae” Gheorgheni, prof. îndrumător Radu Traian Roşca).

Câştigătorii locurilor I şi II de la ciclul liceal vor beneficia de o tabără de o săptămână pe litoralul Mării Negre, unde va avea loc faza naţională a concursului „Alege! Este dreptul tău”.

Cu ocazia premierii, prof. Dana Ţurcă, care a însoţit anul trecut echipa harghiteană la faza naţională a concursului „Alege! Este dreptul tău”, a spus că elevii din judeţ s-au comportat onorabil în 2017, ocupând locurile 30 şi 31 din 82 de concurenţi din toată ţara. De asemenea, echipajul din Harghita a ocupat locul I pe Regiunea Centru, formată din judeţele Harghita, Covasna, Mureş, Braşov, Alba şi Sibiu. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.