Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Când medicul de familie lipseşte, medicul înlocuitor va îndeplini toate obligaţiile celui dintâi! | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » Când medicul de familie lipseşte, medicul înlocuitor va îndeplini toate obligaţiile celui dintâi!
Când medicul de familie lipseşte, medicul înlocuitor va îndeplini toate obligaţiile celui dintâi!

Când medicul de familie lipseşte, medicul înlocuitor va îndeplini toate obligaţiile celui dintâi!

 Asta prevăd Normele metodologice de aplicare, în 2015, a Contractului-cadru, asta vă spun şi eu…

 

De ce o fac? Pur şi simplu pentru faptul că au fost oameni care m-au sesizat în legătură cu unele aspecte cum ar fi, să zicem, lipsa medicului din cabinetul său pe tot parcursul programului de consultaţii afişat în ziua cutare, sau prezenţa unui alt medic în locul celui căutat, care, deşi a avut bunăvoinţa de a-i vedea şi asculta, nu le-a putut prescrie medicamente compensate şi nici nu le-a putut da un bilet de trimitere către un specialist, motivând că, înlocuindu-şi colegul, nu are acest drept.

Eu nu voi comenta nimic legat de cele două situaţii, în condiţiile în care îmi este aproape imposibil să verific dacă întocmai aşa s-a întâmplat, dar voi spune pentru cititorii noştri, asiguraţi ai sistemului public de sănătate, cum ar fi bine să procedeze în cazul în care le-ar fi dat să se întâlnească cu astfel de probleme a căror soluţie este aproape imposibil de… descifrat: să solicite informaţii cu privire la medicul lor de familie ori cu privire la medicul înlocuitor, de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Harghita! Pentru că, arăta dr. Lidia Sîngeorzan, director adjunct şi medic şef al instituţiei amintite, cu excepţia perioadei de vacanţă, medicul de familie este obligat să depună la Casă documentul care să ateste motivul absenţei sale din cabinet, într-un anumit interval de timp.

În contextul celor afirmate de dr. Sîngeorzan, important de reţinut ar fi că, pentru perioadele de absenţă mai mari de 30 de zile lucrătoare, medicul de familie organizează preluarea activităţii sale medicale de către un alt medic, iar dacă din motive obiective nu o poate face, atunci totul va fi preluat de Casă, care, cu avizul Direcţiei de Sănătate Publică, va numi un înlocuitor, deţinător de licenţă de înlocuire eliberată de Consiliul Colegiului Teritorial al Medicilor.

Asta aşa, în mare vorbind, pentru că regula, până la detaliu, nu îi priveşte pe pacienţii înscrişi pe lista medicului de familie, care, măcar la modul teoretic, ar trebui să fie interesat de sănătatea lor, chiar şi atunci când lipseşte motivat.

Cu speranţa că nu îmi va mai fi dat să relatez întâmplări de genul celor de mai sus, mai reţin aici că, pentru perioade de absenţă mai mici de 30 de zile lucrătoare, înlocuirea medicului se poate face şi pe bază de reciprocitate, cu condiţia ca medicul înlocuitor să-şi desfăşoare activitatea în aceeaşi localitate cu medicul înlocuit, sau undeva într-o zonă limitrofă, el urmând a-şi prelungi programul de lucru în funcţie de necesităţi.

În acest sens, a precizat dr. Lidia Sîngeorzan, medicul de familie înlocuit va depune la Casă, cu cel puţin o zi lucrătoare înainte de a absenta, un exemplar al convenţiei de reciprocitate şi va afişa la cabinetul medical numele şi programul medicului înlocuitor, precum şi adresa cabinetului în care el îşi desfăşoară activitatea.

Şi pentru a nu se mai repeta povestea persoanelor care ne-au sesizat în legătură cu păţaniile lor, iată încă ceva ce merită ştiut: „În desfăşurarea activităţii, medicul înlocuitor utilizează parafa proprie, semnătura electronică proprie pentru prescrierea electronică de medicamente, registrul de consultaţii şi formularele cu regim special ale medicului înlocuit, numărul contractului şi ştampila cabinetului medicului înlocuit”. Mai pe scurt, după cum avea să mă lămurească medicul şef al CAS Harghita, medicul înlocuitor poate să prescrie o reţetă de medicamente compensate şi poate să trimită, cu bilet de trimitere, un bolnav la medicul specialist. Şi asta deoarece „conform contractului de furnizare de servicii medicale încheiat cu CAS Harghita de către medicul înlocuit, medicul înlocuitor trebuie să îndeplinească toate obligaţiile acestuia”.

În ceea ce ne priveşte, dacă dumneavoastră, asiguraţii, ne semnalaţi probleme de genul celor la care am făcut referire, vă asigur că ele vor fi supuse atenţiei autorităţilor judeţene abilitate a interveni spre a le corecta şi, desigur, cititorilor jurnalului nostru. Până una-alta, să auzim de bine şi să încercăm să construim cu folos o punte trainică între medicul de familie şi noi, pacienţii aflaţi pe lista lui…

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.