Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Caligrafie cu pană la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » Cultură » Caligrafie cu pană la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni
Caligrafie cu pană la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni

Caligrafie cu pană la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni

 

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu-Gheorghe a organizat, la începutul acestei săptămâni, primul atelier de caligrafie cu pană, în cadrul unui proiect destinat elevilor, ce are ca scop familiarizarea lor cu diverse modalităţi de scriere. Participanţii au confecţionat felicitări de Dragobete, pe care au caligrafiat mesaje pentru persoanele dragi, folosind pene de curcan şi gâscă.

„Vrem să le arătăm copiilor cum a fost scrierea în decursul timpului. (…) Anul trecut am avut ateliere de scriere pe tăbliţe din lemn la prima şcoală românească din Sfântu-Gheorghe, iar copiii au fost entuziasmaţi, dar şi destul de miraţi să vadă cum se învăţa în trecut, pentru că ei sunt obişnuiţi cu calculatoare, cu tablete. (…) Am decis să continuăm proiectul cu scrierea cu pană, aşa cum se scria în urmă cu o sută de ani. (…) Putem organiza oricând astfel de ateliere dacă există interes din partea şcolilor, cu condiţia să facă rezervări din timp”, a declarat muzeograful Florin Herţeg.

El a menţionat că elevii pot vizita şi prima şcoală confesională românească din Sfântu-Gheorghe, aflată în vecinătatea Bisericii Ortodoxe, unde pot vedea atât tăbliţe din lemn şi ardezie pe care se scria cu grafit, cât şi bănci originale care datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea – începutul secolului XX. De asemenea, aici există şi alte obiecte vechi, cum ar fi mobilier, tocuri, călimări, manuale antebelice şi interbelice, cărţi religioase, registre şi documente şcolare ce amintesc despre începuturile învăţământului confesional ortodox pe aceste meleaguri.

Şcoala confesională, atestată documentar din anul 1799, are trei încăperi în care a fost reconstituită o sală de clasă, camera învăţătorului şi a fost amenajată o sală multimedia unde pot fi vizionate filme legate de istoricul acestei instituţii şi al comunităţii româneşti din zonă. (Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.