Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cabine montane panoramice, amplasate în Cheile Bicazului | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Timp Liber » Cabine montane panoramice, amplasate în Cheile Bicazului
Cabine montane panoramice, amplasate în Cheile Bicazului

Cabine montane panoramice, amplasate în Cheile Bicazului

Două cabine sau refugii montane panoramice au fost amplasate în zona Cheile Bicazului, pe Muntele Piatra Poienii şi pe Muntele Ucigaş, ele putând fi utilizate de către turişti începând de ieri. Inaugurarea lor a fost făcută de către Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, şi de către reprezentanţi ai Serviciului Public Salvamont şi Salvaspeo Harghita.

Salamon László, reprezentantul Asociaţiei Gyílkostó Adventure, organizaţie care a iniţiat proiectul, spunea că pe lângă cele două cabine panoramice o să mai fie montat şi un pod suspendat peste pârâul Bicăjel, precum şi o platformă panoramică la Lacu Roşu, pe Balconul de Piatră. De asemenea, se doreşte instalarea şi a trei binocluri, care vor funcţiona fără monede.

Aceste investiţii, mai spunea Salamon László, sunt de interes public şi vor putea fi vizitate fără ca turistul să plătească o taxă sau să se înregistreze. Totuşi, cabinele acestea vor fi încuiate, iar cheia de acces va fi dată doar pe baza unei înregistrări şi printr-o metodă controlabilă.

Lehel Lukács, reprezentant al Serviciului Public Salvamont şi Salvaspeo Harghita, vorbind despre partea tehnică a proiectului, spunea că cele două refugii au fost realizate integral din materiale reciclabile, în primul rând, din lemn, şi din aluminiu. Au fost asamblate în ateliere, după care urcate pe munte cu ajutorul unui elicopter şi aşezate pe un schelet special conceput pentru module.

Fekete Örs, şeful Serviciului Public Salvamont şi Salvaspeo Harghita, recunoştea că-l bucură faptul că s-a putut finaliza această parte a proiectului. De asemenea, el amintea faptul că, împreună cu Consiliului Judeţean Harghita, acum mai bine de 10 ani a fost demarat programul Turism Montan în Siguranţă, în cadrul căruia au fost amplasate 24 de refugii montane, au fost reabilitate peste 2.500 de km de trasee turistice, s-au reabilitat trasee de escaladă şi amenajate două trasee de Via Ferrata.

Ce oferă aceste construcţii?

În ceea ce priveşte confortul, acestea sunt dotate inclusiv cu paturi, oferind posibilitatea de a înnopta. Importantă este şi panorama pe care o asigură. De la una dintre ele, turiştii au vedere spre porţiunea de Chei care duce către staţiunea Lacu Roşu, dar pot admira şi Suhardul Mic, cu Grădina Zânelor. De asemenea, printr-o altă fereastră, poate fi admirată Piatra Altarului, Cheile Licoşului, Munţii Licaş, precum şi Ciurdăul.

De la cealaltă cabină, amplasată la o înălţime mai mare şi care are o capacitate mai mare, se vede Lacul Roşu, dar şi Suhardul Mic (unde este amenajat şi traseul Via Ferrata), Suhardul Mare şi creasta principală a Hăşmaşului.

„Cred că panorama vorbeşte de la sine. A fost un proiect foarte greu şi foarte periculos, dar ne bucurăm că am reuşit să finalizăm această parte. Proiectul continuă, dar această parte a fost finalizată şi ţin să felicit echipa şi voluntarii care ne-au ajutat şi ne-au sprijinit pentru această realizare.

Cred că este ceva extraordinar şi vă invit şi eu să veniţi să petreceţi un timp foarte preţios aici”, concluziona Fekete Örs, şeful salvamontului harghitean. (LIVIU C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.