Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Centrele de permanenţă | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Sănătate » Centrele de permanenţă
Centrele de permanenţă

Centrele de permanenţă

Care este rolul lor şi cum vin în ajutorul pacienţilor

Centrele de permanenţă au rolul de a asigura o continuitate a asistenţei de medicină primară în regim de gardă pentru pacienţii din zona arondată. Cu ajutorul acestora, asistenţa medicală primară este asigurată atât pe timp de noapte, cât şi la sfârşitul săptămânii. Practic, centrele de permanenţă sunt un filtru care au rolul de a descongestiona serviciile de urgenţă ale spitalelor atunci când bolnavii nu au unde să meargă (fie medicul de familie şi-a terminat programul de lucru, fie este sfârşit de săptămână şi toate cabinetele medicale sunt închise).

Astfel, programul de funcţionare al acestora, în zilele lucrătoare, începe după terminarea programului stabilit pentru activitatea medicilor de familie din zonele arondate. La sfârşitul de săptămână (sâmbătă şi duminică), dar şi în zilele declarate oficial libere, garda începe la ora 08:00 şi durează 24 de ore; practic, de vineri după-amiaza şi până luni dimineaţă, la ora 08:00, centrele de permanenţă vor fi deschise.

Din acest motiv, ec. Duda Tihamér, preşedintele-director al Casei de Asigurări de Sănătate Harghita, făcea un apel către medicii de familie să se asocieze şi să înfiinţeze asemenea centre de permanenţă, mai ales în zonele în care acestea nu există. Iar către populaţie mesajul era acela de a apela cu încredere la serviciile acestor unităţi. Acolo vor fi consultaţi, li se vor acorda medicamentele necesare, vor primi sfaturi şi, dacă este necesar, vor fi îndrumaţi spre urgenţe.

Cui şi ce servicii se acordă?

În cadrul centrelor de permanenţă, orice persoană, indiferent dacă este asigurată sau nu în cadrul sistemului naţional de sănătate, va beneficia de servicii gratuite. Aceste servicii sunt:

  • asistenţă medicală în cazul afecţiunilor acute şi urgenţelor medico-chirurgicale;
  • administrarea medicamentaţiei necesare tratamentului de urgenţă;
  • eliberarea unei scrisori medicale, aceasta urmând a fi prezentată de către pacient medicului său de familie;
  • dacă medicul de familie din cadrul centrului de permanenţă consideră că este cazul, atunci pacientul este redirecţionat către serviciul de urgenţă.

De precizat faptul că în cadrul acestor unităţi nu se vor elibera reţete compensatorii sau bilete de trimitere.

Şase centre de permanenţă în judeţ; lipsă în zona de nord

În judeţul nostru, în prezent, funcţionează 6 centre de permanenţă (CP), în cadrul unei unităţi trebuind să activeze 5-7 medici de familie şi tot atâţia asistenţi medicali. Majoritatea s-au înfiinţat în 2012, singurele deschise anul trecut fiind cele din Cristuru Secuiesc şi Lunca de Sus. Mai jos prezentăm şi datele de contact ale acestora.

Miercurea Ciuc – coordonator  dr. Olvedi Iosif, Bulevardul Frăţiei, nr. 16, tel. 0366/56.69.66, program de funcţionare: de luni până joi – 20:00-08:00, vineri – 18:00-08:00, sâmbătă, duminică şi sărbători legale – începând de la ora 08:00, timp de 24 de ore.

Odorheiu Secuiesc – coordonator dr. Lakatos Ferencz, str. Bisericii, nr. 7, tel. 0266/21.33.55, program de funcţionare: de luni până vineri – 20:00-08:00, sâmbătă, duminică şi sărbători legale – începând de la ora 08:00, timp de 24 de ore.

Praid – coordonator dr. Vécsei András, comuna Praid, nr. 382, tel. 0266/24.01.76, program de funcţionare: de luni până joi – 20:00-08:00, vineri – 15:00-08:00, sâmbătă, duminică şi sărbători legale – începând de la ora 08:00, timp de 24 de ore.

Remetea – coordonator dr. Biró László, Piaţa Cseres Tibor, nr. 22, tel. 0749/55.42.47, program de funcţionare: de luni până vineri – 20:00-08:00, sâmbătă, duminică şi sărbători legale – începând de la ora 08:00, timp de 24 de ore.

Cristuru Secuiesc – coordonator dr. Bibo Melinda, str. Orbán Balázs, nr. 23, tel. 0748/15.04.58, program de funcţionare: de luni până vineri – 20:00-08:00, sâmbătă – 13:00-08:00, duminică – începând de la ora 08:00, timp de 24 de ore.

Lunca de Sus – coordonator dr. Tankó-Zsigmond Klára, sat Păltiniş, nr. 1040A, tel. 0266/33.92.09, program de funcţionare: de luni până vineri – 20:00-08:00, sâmbătă, duminică şi sărbători legale – începând de la ora 08:00, timp de 24 de ore.

 

Se remarcă lipsa centrelor de permanenţă în zonele de nord şi centru ale judeţului, de la Tulgheş, venind spre Gheorgheni şi Lacu Roşu, singurul centru fiind cel de la Remetea. Lipseşte chiar şi la Topliţa sau Borsec, două oraşe importante din judeţ – unul ca dimensiune a populaţiei, altul ca urmare a revigorării turistice de care dă semne.

Întrebat care sunt motivele pentru care medicii de familie din acea zonă nu doresc să se asocieze (pentru ca un CP să funcţioneze este nevoie de cel puţin 5 medici), ec. Duda Tihamér spunea că a fost invocat programul destul de încărcat. Datorită numărului mare de persoane înscrise pe listă, un medic de familie din acea zonă nu se poate limita doar la cele 5-7 ore din cabinetul medical. Astfel preferă să nu-şi ia angajamentul de a lucra şi noaptea, respectiv la sfârşit de săptămână, aceasta presupunând un efort suplimentar.

Importanţa unui centru de permanenţă într-o zonă turistică

Pentru că accesul la medicul de familie este limitat de înscrierea pe lista lui, dar şi pentru că anumite cabinete medicale din localităţile mici au un program bine stabilit, centrele de permanenţă şi-ar extinde rolul dincolo de asigurarea permanenţei în medicina primară şi de a decongestiona serviciile de urgenţă. Practic, un turist, aflându-se departe de casă, poate apela şi primi, gratuit, servicii primare de medicină în caz de nevoie fără a se mai deplasa, uneori, zeci de kilometri ori a se prezenta la unităţile de primiri urgenţe ale spitalelor.

Un astfel de exemplu este comuna Praid, una dintre cele mai frecventate localităţi harghitene de către turişti. Anul trecut, Salina Praid a vândut peste 600.000 de bilete de intrare, iar ştrandul alte 83.000. Unităţile de cazare, în timpul sezonului estival, au raportat aproximativ 100.000 de înnoptări. În aceste condiţii, prezenţa centrului de permanenţă este mai mult decât benefică – pe lângă faptul că Praid este una dintre cele mai populate comune din judeţ.

Dr. Vécsei András, coordonatorul centrului de permanenţă din Praid, spunea că anul trecut a avut 5.000 de consultaţii, dintre care aproximativ 10% au fost acordate persoanelor din alte localităţi, atât din ţară, cât şi din străinătate.

Turiştii care apelează la centrul de permanenţă vin de cele mai multe ori cu viroze respiratorii sau infecţii ale căilor aeriene. Apoi sunt cei care prezintă anumite traumatisme, gastrite, toxiinfecţii alimentare. Astfel, ţinând cont de faptul că cel mai apropiat spital, cel din Odorheiu Secuiesc, se află la 38 de kilometri depărtare, prezenţa centrului de permanenţă în Praid, remarca dr. Vécsei András, este o uşurare pentru turişti.

De fapt, el spunea că face o formă de permanenţă încă din 1991, însă una în regim de voluntariat. Aflat la aproape 40 de km de spital, zicea că în fiecare sâmbătă şi duminică era căutat de cineva şi nu putea refuza. Dar numai de 6 ani, de când s-a deschis centrul de permanenţă, este şi plătit pentru aceasta.

Cât câştigă un medic de familie într-un astfel de centru?

Pentru medicii de familie, activitatea în cadrul unui centru de permanenţă reprezintă o muncă suplimentară faţă de cea prestată în mod obişnuit în propriul cabinet. Este adevărat că sunt nopţi nedormite şi weekend-uri pierdute, dar şi răsplata este pe măsură.

Astfel, dacă centrul de permanenţă îşi are sediul într-un spaţiu pus la dispoziţie de către autoritatea administraţiei publică locală, un medic de familie este plătit cu 40 de lei/oră. La această sumă se acordă alţi 4 lei/oră pentru cheltuieli cu dotarea cu medicamente şi materiale sanitare.

În schimb, dacă centrul funcţionează într-un cabinet pus la dispoziţie de unul dintre medicii asociaţi, atunci venitul este de 60 de lei/oră, aici fiind cuprinse şi cheltuielile de funcţionare ale cabinetului, precum şi cele de dotare cu medicamente.

De precizat faptul că medicul de familie care coordonează centrul de permanenţă primeşte 15%.

În acelaşi timp, venitul asistenţilor medicali nu poate fi mai mic de 20 de lei/oră şi mai mare de 22,5 lei/oră.

În această situaţie, în cursul anului trecut, Casa de Asigurări de Sănătate Harghita a efectuat către centrele de permanenţă din judeţ plăţi în valoare de peste 2,3 milioane de lei. Iar în primele trei luni ale acestui an a achitat peste 658.000 de lei.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.