– Domnule primar Mik József, Borsecul a fost o staţiune balneo-climaterică renumită, va mai fi vreodată ceea ce a fost sau măcar pe aproape?
– Pentru a răspunde la această întrebare trebuie să vă spun că am fost în două rânduri, eu şi câţiva consilieri locali, în Cehia, la Marien Bad, la Karlovy Vary, staţiuni cu tradiţie şi care nu au fost mai presus decât Borsecul. În aceste localităţi, spre exemplu, în extrasezon aveau o acoperire de 85 la sută. Şi aici şi în Ungaria astfel de staţiuni sunt altfel ajutate de stat, statul implicându-se efectiv pentru că legile sunt altele decât la noi. În Ungaria, de exemplu, fiecare om primeşte un tichet de vacanţă valabil pe teritoriul ţării, la hoteluri, la centre balneare, cu o impozitare foarte mică şi în acest fel toate staţiunile lor sunt acoperite, circuitul fiind permanent. Şi la noi ar trebui să se facă ceva, merită a fi observat faptul că la băile din Ungaria apropiate de graniţă sunt foarte mulţi români care merg acolo pentru că este mai ieftin. În România avem de toate, avem mare, avem deltă, avem munţi, ape minerale termale şi, totuşi, nu suntem în stare să facem o strategie pentru a valorifica aceste bogăţii, la noi totul este haotic. Dacă nu putem beneficia de aceste comori, atunci ne merităm soarta!
– Ceea ce vreţi să realizaţi în Borsec va fi mai presus calitativ de ceea ce are Băile Tuşnad şi Praidul? Mă refer la aceste două localităţi din judeţ, unde deja funcţionează centre de tratament şi servicii welness.
– Sincer, noi vrem ca Borsecul să fie de 4 stele şi nu facem nici un fel de comparaţie cu alte localităţi, vă spun şi de ce. Pentru că la Tuşnad este apă termală, la Praid există apă termală şi sărată, iar noi avem apă minerală şi nu numai. Deci fiecare localitate are alt specific şi eu consider că una o va completa pe cealaltă. Şi dacă vorbim despre turism în Harghita trebuie spus că din 2008 au început să fie create condiţiile dezvoltării bazelor din Tuşnad, Praid, Borsec, chiar şi în alte localităţi. Dacă după Tuşnad şi Praid va fi finalizat centrul balnear de la Borsec – mai mult ca sigur inaugurarea va avea loc în iunie 2017 – atunci şi Harghita va avea un punct de atracţie turistică serioasă. Încet, dar sigur, acest deziderat se va realiza. Şi, da, vrem ca Borsecul să ajungă să fie ceea ce a fost.
– Deşi iarna asta nu a fost ca alte ierni, au venit turişti, amatori de schiat pe cele trei pârtii ale Borsecului?
– În ceea ce priveşte turismul de iarnă, chiar dacă am avut o iarnă cum nu am mai pomenit, nu ne putem plânge, în decembrie 2015 au pornit toate cele trei pârtii de schi dotate cu schilift şi tunuri de zăpadă, de sărbători au fost arhipline. Problema este că, dacă ar fi fost o iarnă aşa cum trebuie, ar fi fost şi mai bine. În momentul de faţă (cu o săptămână în urmă n.n.) avem 80 de turişti din Ungaria, 40 din Cluj şi mulţi alţii veniţi în grupuri mai mici. Trebuie să credem că Borsecul îşi va recăpăta locul pe care l-a avut şi pe care îl merită.
– Aşa să fie, dar nu credeţi că va fi nevoie şi de alte servicii?
– Cu siguranţă va fi nevoie şi de alte servicii. În prezent avem, pentru cei ce doresc şi sunt din ce în ce mai mulţi doritori, baia „Ó Sáros”, pe româneşte „Izvorul străvechi”, cu apă minerală încălzită la 23 de grade Celsius. Procedura constă în faptul că se stă în saună, după care se intră în apă rece şi apoi în apa caldă. Cine a folosit această procedură va reveni şi altă dată, din păcate capacitatea acestei băi este destul de mică. Pe lângă această baie, la Borsec mai avem şi alte atracţii: Grota urşilor, Cetatea bufniţelor, Peştera de stalactite şi stalagmite, Peştera scaunului rotund şi multe, multe alte atracţii. Avem de pe acum foarte multe atracţii de oferit turiştilor şi ele vor fi şi mai numeroase şi mai interesante pentru turiştii mai vechi şi mai noi şi pe care-i aşteptăm în număr cât mai mare.
AURELIA ILUŢ