Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Topliţeni cărora li s-a dublat impozitul de la un an la altul | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Economic » Topliţeni cărora li s-a dublat impozitul de la un an la altul
Topliţeni cărora li s-a dublat impozitul de la un an la altul

Topliţeni cărora li s-a dublat impozitul de la un an la altul

Dacă anul trecut un cetăţean plătea impozit pentru 200 mp ca fiind curţi/construcţii, prevederile din noul Cod fiscal fac ca în acest an acelaşi proprietar să achite biruri pentru 400-600 mp

Noul Cod fiscal intrat în vigoare anul acesta a adus o serie de modificări legate de impozitul pe teren, acestea afectându-i îndeosebi pe cei care trăiesc în zonele rurale şi în oraşele care au suprafeţe de teren intravilan destul de mari. Aici, cum este şi cazul Topliţei, sunt cazuri în care o persoană va plăti un impozit de două ori mai mare decât a achitat în 2015.

Legat de aceste modificări din Codul fiscal privind impozitul, primarul municipiului Topliţa, Stelu Platon, ne spunea că până anul trecut, pentru un teren de 1.000 metri pătraţi, situat în intravilan, un cetăţean plătea pentru 200 mp un impozit pe curţi/construcţii, iar ceilalţi 800 mp îi declara ca fiind teren agricol. Din acest an, însă, conform declaraţiei anterioare, se impozitează cei 200 mp ca fiind curţi/construcţii, dar şi terenul de sub casă tot ca fiind curţi/construcţii – iar cum în zonele rurale în afară de casă, în gospodărie se mai află grajduri şi alte acareturi, se mai poate plăti impozit ca fiind curţi/construcţii pentru încă 400 mp.

„Şi atunci – spunea Stelu Platon – dintr-o mie de metri pătraţi, în 2015 cetăţeanul a plătit pentru 200 de mp impozit pentru curţi/construcţii, iar în 2016 plăteşte pentru 600-800 mp. Diferenţa de impozit între terenul curţi/construcţii şi terenul agricol este de circa 30 de ori.

Avem, de exemplu, un cetăţean care plătea 400 de lei impozit pe teren, anul acesta a venit în audienţă pentru că nu înţelegea cum plăteşte 900 de lei. Mai bine decât dublu”.

„Sigur că această modificare prin Codul fiscal a impozitului pe teren – continua primarul municipiului de pe Mureş – nu-i afectează foarte mult pe cetăţenii din marile oraşe, care şi ei plătesc cota parte din terenul de sub bloc. În general, în marile oraşe, proprietarii deţin foarte puţine terenuri, pentru că sunt foarte scumpe, în vreme ce în oraşe mici, precum Topliţa, avem zone rurale foarte importante – Vale, Călimănel, Zencani, Măgheruş, Vâgani. Cu alte cuvinte, bieţii cetăţeni, mulţi dintre ei persoane vârstnice, sunt puşi în situaţia de a nu şti ce să facă cu grădina în care, de generaţii întregi, în afară de casă şi bătătura casei, întotdeauna cultivau legume şi se trezesc că plătesc impozit ca şi cum ar fi curţi/construcţii”.

Tot primarul Stelu Platon preciza că în afară de creşterea datorată modificărilor din Codul fiscal, impozitele şi taxele din Topliţa nu au suferit alte modificări. „Altfel, impozitele şi taxele locale nu au crescut în municipiul Topliţa, doar prin efectul legii, unde noi suntem neputincioşi, aşa cum se întâmplă în majoritatea deciziilor consiliilor locale care iau notă de apariţia unei legi şi ridică mâna formal, pentru că aşa este legislaţia şi asta este autonomia publică locală, puterea consiliilor locale”, preciza edilul.

∗∗∗

În numerele viitoare vom arunca o privire asupra bugetului municipiului Topliţa pentru acest an şi vom afla care sunt principalele obiective pentru 2016, toate aceste lucruri aflându-le de la primarul municipiului Topliţa.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Conform acestui cod fiscal, impozitele unor cetateni s-a si triplat sau s-a marit de mai multe ori. Sa explic de ce. Pana in anul 2015 posesorii de teren intravilan plateau impozit pentru suprafetele de teren in functie de destinatie. Exemplu: un cetatean avea 10 ari intravilan (caz concret), cu o curte de 2,5 ari, platea pentru curte impozit (care este de 110 ori mai mare decat pentru teren arabil) la suprafata existenta, iar pentru celalalt platea impozit in functie de destinatie: arabil sau fanate. In prezent, plateste impozit pentru curte la o suprafata de 2,5 ari si mai plateste inca pentru 4 ari la nivelul de curte. Deci plateste impozit la nivelul celui pentru curti si constructii pentru 6,5 ari. In cazul prezentat impozitul s-a marit de 2,54 ori. (art.465, alin.2 din Codul fiscal)
    Dar daca ai teren intravilan in mai multe localitati fiscale – chiar daca nu ai constructii pe el -, platesti impozit pentru 4 ari de curte in fiecare localitate. Ex.: ai 30 ari de teren arabil intravilan in 3 localitati, dar locuieti in oras, la bloc. Acum platesti impozit la nivel de curte pentru 12 ari. Impozitul creste de 44 de ori.
    Cel mai rau au fost loviti de acest impozit oamenii saraci de la tara. Primul exemplu este real. Pentru acel cetatean acela este terenul de subzistenta (era sa zic de subexistenta si cred ca nu as fi gresit).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.