Borsecul împrumută bani pentru a finaliza construcţiile la Baza de Tratament | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 6 decembrie 2023
Home » Economic » Borsecul împrumută bani pentru a finaliza construcţiile la Baza de Tratament
Borsecul împrumută bani pentru a finaliza construcţiile la Baza de Tratament

Borsecul împrumută bani pentru a finaliza construcţiile la Baza de Tratament

Pentru a finaliza construcţia bazei de tratament, oraşul Borsec va accesa un împrumut de 13 milioane de lei. Consiliul local al oraşului Borsec a discutat, într-o şedinţă extraordinară, despre continuarea construcţiei Centrului de Tratament şi wellness din staţiune, luând decizia: în principiu este de acord ca Borsecul să rezolve terminarea construcţiilor printr-un credit bancar avantajos – iar la şedinţa din 2 decembrie a fost votată cu unanimitate hotărârea de consiliu cu privire la acest împrumut.

Pentru viitorul Borsecului, o investiţie necesară este terminarea bazei de tratament, iar pentru aceasta, ani la rând, au existat diverse promisiuni, care însă au rămas fără rezultat. Astfel, prin două şedinţe extraordinare din 27 noiembrie şi 2 decembrie, Consiliul local Borsec a decis: rezolvă situaţia în impas a construirii Centrului prin luarea unui împrumut.

Această soluţie, după cum se ştie, era prevăzută a fi implementată împreună cu Consiliul Judeţean Harghita, în cotă parte de 2:1 – dar legislaţia în vigoare nu permite intrarea judeţului într-o investiţie a oraşului.

 

Proiectul va aduce relansarea economică a oraşului

Pentru ieşirea din impas, primarul Mik József a prezentat Consiliului propunerea finalizării construcţiilor prin luarea unui credit avantajos. Edilul a prezentat starea în fapt: după cum se vede, Guvernul nu va aloca bani în acest sens, iar după cum s-a verificat, în programele lansate de Uniunea Europeană pentru anul 2015-2020 nu vor fi proiecte finanţate în acest sens. Fondurile accesibile din UE prevăd posibilităţi numai pentru amenajări exterioare: aşadar, primarul a propus să fie dezbătută în şedinţă posibilitatea de accesare a unui credit de 13.000.000 lei. S-a precizat că există varianta de a accesa credit din Trezorerie, cu o dobândă anuală de 4,08% pe o perioadă de 10 ani. O altă variantă ar fi accesarea unui credit de la o bancă comercială cu o dobândă accesibilă pe o perioadă mai lungă, de 20 ani. „Sunt posibilităţi, iar una dintre ele trebuie asumată în interesul terminării proiectului care va aduce o relansare economică oraşului. Va fi foarte greu să rambursăm acest credit, va trebui să renunţăm în următorii ani la toate investiţiile, vom încerca să accesăm cât mai multe programe din fonduri europene unde contribuţia proprie va fi minimă”, a spus primarul.

Discutând despre propunere, consilierii aveau aceeaşi părere: pentru continuarea şi terminarea bazei de tratament trebuie găsită cea mai bună soluţie. S-a vorbit şi despre perspectiva punerii în funcţiune a Centrului, după terminarea sa – care ar necesita o altă sumă de bani. Ca o soluţie de ieşire din impas s-a amintit de către consilieri şi ideea asocierii strategice cu diverşi parteneri.

Consiliul a fost informat că procedeul demarat pentru atestarea oraşului ca staţiune balneoclimatică de interes naţional este condiţionată şi de terminarea procedurii de avizare a Planului Urbanistic General (PUG), fără de care procedura de avizare nu poate continua. Astfel, primăria lucrează momentan la pregătirea diverselor documentaţii, care necesită timp. Acest subiect este de importanţă strategică: atestarea ar veni în întâmpinarea integrării staţiunii Borsec în circuitul oraşelor balneare, cu accesul turiştilor şi prin sistemul de sănătate.

În urma discuţiilor purtate pe 27 noiembrie, Consiliul a decis că în principiu este de acord cu accesarea unui credit avantajos, favorabil oraşului pentru continuarea şi finalizarea bazei de tratament.

Această poziţie a fost consolidată prin votarea în unanimitate a hotărârii de consiliu în şedinţa extraordinară din 2 decembrie. Astfel, Consiliul local a decis: oraşul Borsec va accesa un împrumut de la Trezorerie pe o durată de 10 ani, iar, în caz de refuz, va apela la Banca Comercială Română.

 

Importanţa construirii Centrului de Tratament

Construcţia Centrului balneoclimateric de la Borsec a început în 2011, cu sprijinul Ministerului Turismului şi Dezvoltării Regionale şi al Consiliului Judeţean Harghita. Trebuia să fie gata în 2014. În 2012, însă, când investiţia începea să capete contur, Guvernul nu a mai alocat fonduri, iar lucrările au fost oprite. Sauna, piscina cu apă caldă, jacuzzi sunt doar un sfert din dotările centrului care ar urma să fie unul de patru stele. Odată finalizat, doar într-o singură zi de vară, aici ar putea veni în jur de 1.000 de turişti, iar iarna 700.

Statul a investit până acum 14 milioane de lei în noul centru turistic. Anul acesta, Primăria Borsec a alocat din bugetul local 1,2 milioane de lei pentru uşi, ferestre şi acoperiş, ca imobilul să nu se degradeze.

S-a conturat parteneriatul cu Consiliul Judeţean Harghita, pentru ca oraşul să ia un credit de 5 milioane de lei pe 10 ani, şi pe lângă aceasta, Consiliul Judeţean ar fi intrat cu 10 milioane de lei, tot bani din împrumut. Doar că pentru aceasta e nevoie de acceptul Guvernului ca centrul să poată primi finanţare şi de la judeţ. Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita, explica presei naţionale: Consiliile judeţene, conform legislaţiei în vigoare, nu prea au baza juridică de a intra în investiţii realizate pe plan local.

Înainte de 1990, în staţiunea Borsec veneau în jur de 500.000 de turişti pe an, pentru izvoarele de apă minerală şi efectele benefice ale tratamentelor balneoclimaterice.

Acum, oraşul are o infrastructură pusă la punct, incluzând şi reţeaua de străzi reabilitate în proporţie de 100% prin două proiecte majore câştigătoare de fonduri prin Regiunea de Centru. Astfel, oraşul este pregătit pe plan infrastructural pentru terminarea construcţiilor la Baza de Tratament.

Sezonul de iarnă a atins deja un flux numeric de circa 15 mii de turişti pe lună. Mai mult, Consiliul local vine în întâmpinarea extinderii turismului prin cesiunea de suprafeţe intravilane pentru construcţii de noi pensiuni.

De asemenea, se caută investitori şi pentru un hotel de patru stele – cu planurile arhitecturale gata făcute deja de oraş – care poate fi construit chiar lângă Centrul de Tratament. (Borsec Press)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.