Borboly Csaba şi-a susţinut nevinovăţia în faţa completului de judecată, în procesul în care este judecat, printre altele, pentru abuz în serviciu | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 9 iunie 2023
Home » Societate » Borboly Csaba şi-a susţinut nevinovăţia în faţa completului de judecată, în procesul în care este judecat, printre altele, pentru abuz în serviciu
Borboly Csaba şi-a susţinut nevinovăţia în faţa completului de judecată, în procesul în care este judecat, printre altele, pentru abuz în serviciu

Borboly Csaba şi-a susţinut nevinovăţia în faţa completului de judecată, în procesul în care este judecat, printre altele, pentru abuz în serviciu

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a fost audiat, ieri, în procesul în care este judecat la Tribunalul Harghita, alături de alte persoane, pentru mai multe infracţiuni, printre care şi abuz în serviciu. Este a doua oară când Borboly Csaba dă declaraţii în faţa instanţei, deoarece completul de judecată s-a schimbat, iar potrivit legii trebuia audiat din nou de magistratul care a preluat cazul.

Şi de această dată, preşedintele CJ Harghita şi-a susţinut nevinovăţia în faţa instanţei şi a reiterat poziţia pe care a exprimat-o şi completului anterior, în lunile septembrie şi noiembrie 2016 (care a fost relatată pe larg, astfel că în continuare vom face o succintă expunere).

Borboly Csaba a explicat şi ieri că încă de la preluarea mandatului de preşedinte al CJ Harghita, fiind politolog şi neavând studii tehnice, a delegat atribuţiile privind drumurile judeţene vicepreşedintelui instituţiei, la data faptelor Sófalvi László (de profesie inginer), inculpat în dosar, care avea şi drept de semnătură. Astfel că el nu avea atribuţii în acest domeniu.

Una dintre faptele pentru care este judecat preşedintele CJ Harghita se referă, potrivit procurorilor DNA, la faptul că „în luna decembrie 2010, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita (…) a dispus în mod nelegal şi nejustificat decontarea sumei de 1.888.914,20 lei în favoarea constructorului SC Stravia Group SRL pentru o serie lucrări de reabilitare a unui drum judeţean (n.n. – DJ 131)”.

Totodată, preşedintele instituţiei judeţene a spus că de când a preluat mandatul, în 2008, au fost aprobate procedurile privind decontarea lucrărilor, astfel încât acestea să fie transparente, corecte şi clare – ceea ce înainte nu exista. După ce a explicat procedurile, circulaţia documentelor în instituţie (Borboly Csaba a susţinut că nu avea atribuţii de a citi şi studia corespondenţa dintre terţi şi instituţie în toate domeniile, aceasta fiind repartizată coordonatorilor direcţiilor vizate) etc., preşedintele CJ Harghita a spus: „Aş dori să declar şi să subliniez: dacă aş fi dorit să fac tot ceea ce sunt acuzat de DNA, aş fi lăsat totul cum era înaintea mea. Dar am avut încredere în colegii mei şi până la controlul Curţii de Conturi din 2011 am semnat toate documentele propuse fără nici o reţinere”.

„Obiectivul principal era dezvoltarea judeţului. Dacă doream orice alt lucru în afară de acesta – comisioane, avantaje – nu aş fi insistat pentru transparentizarea cheltuielilor, pentru responsabilizarea personalului, nu m-aş fi axat pe părerea specialiştilor în domeniu pentru realizarea obiectivului”, a mai declarat Borboly Csaba, printre altele, în cadrul unei audieri care a durat aproximativ 1,5 ore.

O altă faptă de care este acuzat preşedintele CJ Harghita se referă la faptul că „în  perioada 27-29 decembrie 2010 (…) a dispus în mod nelegal şi nejustificat decontarea sumei de 672.051,59 lei în favoarea constructorului SC Stravia Group SRL şi a sumei de 496.632,84 lei în favoarea constructorului SC Bridge Road Construct SRL, în ambele cazuri pentru materiale lăsate în custodie care nu existau în fapt”.

În legătură cu metoda custodiei, Borboly Csaba a explicat că „e un instrument legal, confirmat de instanţă”.

La termenul de ieri au dat declaraţii şi cele două angajate ale Camerei de Conturi Harghita, în calitate de martori, care au efectuat auditul la Consiliul Judeţean Harghita în anul 2011 pentru anul 2010. În urma acestui audit au fost constatate abateri de la legalitate şi regularitate în legătură cu execuţia lucrărilor de execuţie şi la drumul judeţean 131, care au fost consemnate în procesul-verbal de constatare.

Judecătorul a anunţat la finalul şedinţei de judecată că, din cauza duratei lungi a acestui proces, termenele vor fi din 2 în 2 săptămâni. Astfel că următorul termen a fost stabilit pentru data de 16 septembrie.

∗∗∗

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, este judecat în acest proces pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (câte 3 acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (3 acte materiale), două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă.

Alături de Borboly Csaba au mai fost trimise în judecată 12 persoane, însă trei dintre ele şi-au recunoscut faptele şi au fost condamnate. (Şt.P.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.