Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita: De astăzi dăm startul campaniei împotriva mafiei ursului | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita: De astăzi dăm startul campaniei împotriva mafiei ursului
Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita: De astăzi dăm startul campaniei împotriva mafiei ursului

Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita: De astăzi dăm startul campaniei împotriva mafiei ursului

  • Ministrul Mediului: Este o acuzaţie extrem de gravă şi dacă cineva face o astfel de acuzaţie, trebuie să aibă şi dovezi. În caz contrar, este doar o acţiune de PR, de propagandă

Cu un afiş pe care era trecut aliniatul 1 din articolul 22 al Constituţiei României („Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate”) şi un text care făcea trimitere la articolul 16 din Directiva Habitate, Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita, anunţa, astăzi, începerea unei campanii împotriva afirmaţiilor false, împotriva celor care folosesc fonduri fără un rezultat vizibil în ceea ce priveşte convieţuirea dintre om şi urs.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita afirma că, deşi ministrul Mediului face eforturi mari pentru a rezolva problema urşilor din România şi, implicit, din judeţul Harghita, se opune „aşa-zisa societate civilă sau aşa-zişii experţi”. Aceştia găsesc mereu scuze, venind cu comentarii de genul: a fost gard electric, dar nu unul cu 3 fire; · a mers undeva cineva unde nu trebuia să meargă; · Universitatea British Columbia a publicat un studiu în care scria că dacă se extrage numere din exemplare, conflictele şi numărul cazurilor rămân.

De asemenea, acesta amintea faptul că în cadrul unei discuţii pe care a avut-o la Bruxelles cu şeful grupului pentru carnivore mari din cadrul Parlamentului European, cei doi au căzut de acord că „este o mafie a ursului”.

Împotriva acestui fenomen (persoane fizice, ONG-uri care discreditează orice acţiune care ar ajuta la o bună convieţuire între om şi urs, care vin cu lozinci fără a ţine cont de viaţa oamenilor din judeţ), pe care preşedintele CJ Harghita îl numeşte mafia ursului, se doreşte începerea unei campanii prin care să se demonteze toate argumentaţiile şi afirmaţiile care nu au bază ştiinţifică. De altfel, şeful administraţiei harghitene afirma că această mişcare are o singură bază: „această mafie să primească cât mai mulţi bani” şi că în timp vom vedea câţi dintre aceşti oameni, de la câte ONG-uri, au primit câte 10.000 de lei/lună ca salariu în zeci de proiecte finanţate din fonduri europene sau guvernamentale.

S-a făcut apel să se alăture acestei campanii jurnalişti, studenţi, oameni de ştiinţă, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale care cred că trebuie prezentată realitatea, că viaţa omului este primordială.

„Vom aloca fonduri, vom susţine financiar, vom face foarte multe cercetări şi nu vom veni cu studii de acum 10 ani, de la o universitate care nu are nicio treabă cu România”, spunea Borboly Csaba.

Acesta mai preciza faptul că după 3 ani s-a reuşit să se ajungă la colaborarea cu un avocat în privinţa acestei probleme a urşilor. Pe de o parte, avocatul îi va reprezenta pro bono pe cei care au fost sau vor fi victime al atacurilor de urşi. Pe de altă parte, cu acesta se va colabora în posibile procese ce vor fi deschise ca urmare a publicării în spaţiul public a unor informaţii false despre realitatea din Harghita sau a relatării împotriva Constituţiei şi a Directivei Habitate în privinţa ursului. În cadrul acestor procese nu se vor solicita despăgubiri, ci să se corecteze acele relatări.

Startul campaniei a fost marcat prin afişarea unui banner pe clădirea Consiliului Judeţean pe care scrie, în limba engleză:

DOWN WITH THE BEAR MAFIA!

THE LIVES OF PEOPLE FROM HARGHITA COUNTY HAVE PRIORITY:

ARTICLE 22 OF THE CONSTITUTION OF ROMANIA,

ARTICLE 16 OF THE COUNCIL DIRECTIVE 92/43 EUROPEAN ECONOMIC COMMUNITY OF 21 MAY 1992 ON THE CONSERVATION OF NATURAL HABITATS AND OF WILD FAUNA AND FLORA

RESPECT IT!

Traducere:

„Jos cu mafia ursului!

Vieţile oamenilor din judeţul Harghita au prioritate:

Articolul 22 din Constituţia României,

Articolul 16 din Directiva 92/43/CEE a Consiliului din 21 mai 1992 privind conservarea habitatelor naturale şi a speciilor de faună şi floră sălbatică”.

Întrebat, totuşi, la ce se referă atunci când foloseşte termenul de mafia ursului, Borboly Csaba spunea că, la fel ca în cazul unei mafii, există un fenomen în cadrul căruia foarte mulţi oameni spun că pentru toate lucrurile oamenii sunt de vină şi pun în faţă dovezi false. „E vorba de luări de poziţii false, şi acţiuni false, şi fonduri folosite fără a avea un efect, cum e într-o mafie, care e foarte mare”.

Ministrul Mediului: Este o acuzaţie extrem de gravă

Întrebat despre această campanie lansată de preşedintele CJ Harghita şi despre afirmaţia că ar exista o mafie a ursului, persoane fizice, ONG-uri care discreditează orice acţiune care ar ajuta la o bună convieţuire între om şi urs, Tánczos Barna, ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, spunea că „este o acuzaţie extrem de gravă şi, dacă cineva face o astfel de acuzaţie, trebuie să aibă şi dovezi. În caz contrar, este doar o acţiune de PR, de propagandă”.

În schimb, admitea faptul că sunt persoane care se împotrivesc măsurilor care sunt luate de minister, măsuri contestate sau criticate atât de ONG-uri, cât şi de vânători, dar nu poate spune că este o mafie.

„Rolul ministerului – explica Tánczos Barna – este să găsească soluţii de management al populaţiei pe care să le discute atât cu ONG-urile care luptă pentru protejarea acestei specii, cât şi cu asociaţiile de vânătoare care spun că şi ele fac eforturi deosebite pentru protejarea acestei specii”.

Iar în ceea ce priveşte existenţa unei posibile mafii a ursului, concluziona ministrul Mediului, dacă cineva are cunoştinţe cu privire la aşa ceva, „trebuie să facă plângeri penale, pentru că mafia este o organizaţie ilegală prin care se procură bani, se obţin venituri şi este o chestiune extrem de gravă şi trebuie să fim foarte atenţi cu privire la folosirea acestor termeni”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.