Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

La sfârşitul săptămânii trecute: Biserică romano-catolică mistuită de flăcări, după ce a fost lovită de trăsnet | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 martie 2024
Home » Societate » La sfârşitul săptămânii trecute: Biserică romano-catolică mistuită de flăcări, după ce a fost lovită de trăsnet
La sfârşitul săptămânii trecute: Biserică romano-catolică mistuită de flăcări, după ce a fost lovită de trăsnet

La sfârşitul săptămânii trecute: Biserică romano-catolică mistuită de flăcări, după ce a fost lovită de trăsnet

Într-un alt incendiu, un grajd cu şură a ars complet

Biserica romano-catolică din satul Atia, comuna Corund, a fost mistuită de flăcări, în noaptea de duminică spre luni, cauza incendiului fiind trăsnetul care a lovit acoperişul clădirii.

biserica-arsa2Potrivit Compartimentului informare şi relaţii publice din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” Harghita, incendiul de la biserica romano-catolică a fost anunţat prin numărul unic de urgenţă 112 duminică, la ora 22:10. La faţa locului s-au deplasat trei echipaje (un ofiţer şi 12 subofiţeri) din cadrul Detaşamentului de Pompieri Odorheiu-Secuiesc, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi autoscara mecanică. Pompierii militari, în colaborare cu Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă ale localităţilor Corund, Praid şi Ocna de Sus (29 pompieri civili cu cinci autospeciale de lucru cu apă şi spumă), au luat măsuri pentru localizarea şi stingerea incendiului, precum şi pentru protecţia clădirilor din imediata apropiere, focul fiind lichidat după cinci ore, luni, la 03:10.

biserica-arsa1Conform sursei citate, în urma incendiului au ars: acoperişul bisericii din lemn, cu învelitoare din ţiglă, pe o suprafaţă de circa 500 mp, tavanul din lemn, pe o suprafaţă de circa 300 mp, altarul cu obiecte bisericeşti, mobilierul destinat enoriaşilor, orga bisericească, instalaţia de sonorizare, covoare şi materiale textile, tâmplărie, îmbrăcăminte bisericească. Totodată, s-au degradat: trei clopote, cupola turnului, radiatoare, geamurile şi tencuiala interioară.

Pierderile materiale provocate de incendiu au fost evaluate la aproximativ 380.000 lei, iar bunurile salvate la 500.000 lei.

 Din cauza unui scurtcircuit a ars un adăpost de animale

Tot la sfârşitul săptămânii trecute, sâmbătă dimineaţă, în jurul orei 06:00, un incendiu a izbucnit la un adăpost de animale (grajd cu şură) din localitatea Vărşag. Pentru stingerea incendiului au intervenit două echipaje (10 subofiţeri) din cadrul Detaşamentului de Pompieri Odorheiu-Secuiesc, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al localităţii Vărşag (25 pompieri civili cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă) şi 10 cetăţeni, focul fiind lichidat în jurul orei 08:00. În urma incendiului au ars: grajdul cu şură, cu învelitoare din ţiglă şi azbociment, pe o suprafaţă de circa 200 mp, aproximativ 6 t de fân, 500 kg cereale, unelte agricole.

Potrivit pompierilor militari, cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit electric produs de un cablu, conductor electric defect sau neizolat corespunzător. Incendiul a provocat pagube materiale de aproximativ 19.000 lei, iar în urma intervenţiei pompierilor s-au salvat şi protejat şase animale, cinci păsări şi bunuri materiale în valoare de aproximativ 90.000 lei.

 În trei zile, echipajele SMURD au intervenit de 21 de ori

Tot weekend-ul trecut, echipajele SMURD din cadrul ISU „Oltul” Harghita au avut 21 intervenţii de acordare a primului-ajutor calificat şi de transport al pacienţilor la unităţile de primiri urgenţe din judeţ. Cele mai multe intervenţii le-a avut SMURD Miercurea-Ciuc – nouă: patru în municipiul reşedinţă de judeţ, una în staţiunea Harghita-Băi şi câte una în comunele Dăneşti, Sâncrăieni, Siculeni şi Sânmartin. SMURD Gheorgheni a avut cinci intervenţii, SMURD Topliţa – patru (din care trei în municipiu şi una în comuna Bilbor), iar SMURD Odorheiu-Secuiesc a avut trei intervenţii. Pe timpul acestor intervenţii, paramedicii au asistat 20 adulţi şi un copil. S-a acordat primul-ajutor calificat în cazul a două afecţiuni medicale, iar 19 intervenţii au fost pentru acordarea primului-ajutor în cazul unor traumatisme asistate de echipajele SMURD. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.