Biró Sándor – rezultat bun la CM de la Bled | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 august 2022
Home » Sport » Biró Sándor – rezultat bun la CM de la Bled
Biró Sándor – rezultat bun la CM de la Bled

Biró Sándor – rezultat bun la CM de la Bled

Staţiunea Bled din Slovenia a găzduit, în perioada 17-30 noiembrie, Campionatul Mondial de şah pentru seniori.

Începând cu anul 1991, Federaţia Internaţională de Şah (FIDE) a lansat această competiţie, oferind o şansă în plus jucătorilor de peste 60 de ani (de vârsta a treia) de a obţine titlul suprem. Prima ediţie s-a desfăşurat în staţiunea germană Bad Wörishofen, unde fostul campion mondial, marele maestru rus de 70 ani, Vassily Smyslov şi marea maestră din Ungaria, Éva Karakas (atunci de 69 ani), au obţinut titlurile supreme.

Începând cu anul 2014, din motive financiare (încasări mai mari din taxe), FIDE a redus limita de vârstă la 50 de ani, îngreunând mult şansele şahiştilor mai vârstnici.

Grand Hotel Toplice, de 5 stele, situat pe malul lacului din Bled, are o mare tradiţie în organizarea de turnee de şah. Aici s-a jucat în anul 1931 puternicul turneu câştigat de Alehin, cu excepţionalul rezultat de 20,5 puncte din 26 partide (cu 5,5 puncte avans faţă de locul 2!); în anul 1959, Tal a câştigat Turneul Candidaţilor, cu 1,5 puncte avans, învingând de 4 ori pe copilul minune al şahului de atunci, Bobby Fischer, care avea atunci numai 16 ani. În 1961, Fischer şi-a luat revanşa, învingându-l pe Tal, care a câştigat, totuşi, turneul cu un punct avans. La Bled s-a organizat şi Olimpiada de şah din anul 2002.

La ediţia a 28-a, din acest an, au participat 330 de şahişti şi şahiste din 57 de ţări, printre care şi 30 de mari maeştri, 44 maeştri internaţionali şi 47 maeştri FIDE.

Anul acesta, marele maestru Vlastimil Jansa (Cehia) şi marea maestră Nona Gaprindashvili (Gruzia) au câştigat titlurile mondiale la grupele peste 65 de ani, iar GM Karen Movsisian (Armenia) şi WGM Elvira Berend (Luxemburg) au învins la grupele peste 50 de ani.

Maestrul internaţional harghitean Biró Sándor a participat prin proiectul de sport al municipiului Miercurea Ciuc în grupa 50+. Deranjat în primele 8 runde de o răceală neplăcută, a reuşit să câştige ultimele 3 runde, ocupând poziţia 7-12 (prin Buchholz locul 12), cu 7,5 puncte din 11 posibile, câştigând şi 13 puncte Élő (rating).

Anul viitor, competiţia va fi organizată la Oradea, în perioada 11-24 noiembrie 2019.

ŞTEFAN DANCIU

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.