„Bilborul în Sărbătoare” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Timp Liber » „Bilborul în Sărbătoare”
„Bilborul în Sărbătoare”
sdr

„Bilborul în Sărbătoare”

Pe Bâtca Bisericii în Bilbor, un adevărat amfiteatru natural, de 28 de ani, în 29 iunie, se desfăşoară o manifestare devenită tradiţională, sugestiv intitulată „Bilborul în Sărbătoare”. Aceasta coincide şi cu hramul Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.

Sâmbătă dimineaţa, bilborenii împreună cu oaspeţii şi invitaţii lor au participat la Sfânta Liturghie prilejuită de Ziua Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Din centrul comunei s-a format o adevărată procesiune culturală. Sute de oameni, în frunte cu primarul comunei Bilbor, Ilie Trif şi cunoscutul Grup vocal-instrumental „Zori de Zi” din Vadu Izei, în sunetele ceterei, zongorei şi dobei au urcat pe Bâtca Bisericii, unde autorităţile locale au organizat tradiţionala serbare câmpenească.

Într-un cadru natural deosebit şi pe un timp frumos, cei prezenţi au savurat mititei gustoşi la grătar şi alte preparate demne de o asemenea sărbătoare, stropite din belşug cu bere rece, vinuri, alte băuturi şi răcoritoare, pentru toate gusturile.

Şi pentru ca meniul să fie complet, pe scenă s-a desfăşurat un maraton artistic care a durat mai bine de 9 ore. După ce primarul comunei Bilbor, Ilie Trif, a mulţumit tuturor organizatorilor pentru eforturile depuse, oaspeţilor şi invitaţilor pentru prezenţă, spectacolul a fost deschis de Grupul vocal-instrumental „Zori de Zi” din Vadu Izei. Ceteraşul Vasile Rus, zongoraşul Simi Pop şi cel mai vestit dobaş din Maramureş, Ioan Codrea, împreună cu solistele vocale Ancuţa Şimon şi Ileana Borodi au încălzit pe cei prezenţi cu tradiţionalele lor hori moroşeneşti.

Sufletele celor prezenţi au fost înveselite de cunoscutul interpret Ioan Dordoi, care a venit de pe plaiurile Dejului cu cântece autentice, inspirate din cotidianul simplu, dar plin de spiritualitate şi tradiţie al ţăranilor din Ardeal, din repertoriul căruia n-au lipsit şlagărele „Într-un sat lâng-o fântână”, „Crâşmăriţa de nu mi-ar fi dragă” şi „Dă Doamne în cine-i da”.

Ciprian şi Mihaela Istrate, nelipsiţi de la Bilbor, de câţiva ani încoace, acompaniaţi de Grupul instrumental „Ceteraşii de pe Câmpie”, au distrat pe cei prezenţi cu cântece de pe câmpia mureşană şi muzică etno. Realizatorul de emisiuni de folclor Ioan Cristian Ţăran, de la TVR Târgu Mureş, a fost prezent la Bilbor în calitate de interpret de muzică populară. Ionela Moruţan, în ale cărei cântece, de obicei, se regăsesc bistriţenii şi mureşenii, sâmbătă, pe Bâtca Bisericii s-au regăsit şi bilborenii cu oaspeţii lor, care au ascultat, cu sufletul la gură, printre altele, „Daţi cu pâine nu cu piatră”, „Dorul meu unde se lasă”, „Judecată-s mamă, eu”.

Alex de la Orăştie, pe numele său adevărat Alexandru Moceanu, a venit la Bilbor din judeţul Hunedoara pentru a distra în special pe cei tineri şi nu numai – şi a reuşit ceea ce şi-a propus în aplauzele celor prezenţi. Un loc aparte în evantaiul spectacolului de la Bilbor l-a avut Ansamblul Folcloric Profesionist „Rapsodia Călimanilor” al Centrului Cultural Topliţa, cu orchestra, dansatorii şi soliştii vocali Dragomir Raita, Sorina Gabor, Alexandru Oltean şi Livia Harpa, care au oferit celor prezenţi jocuri locale, moldoveneşti şi frumoase cântece populare.

Dintr-o interesantă zonă folclorică de interferenţă, între judeţele Cluj şi Bihor, au cântat pe scena din Bilbor Raluca Pascalău şi taragotistul Alexandru Groza ,cu un grup instrumental. O prezenţă inedită la Bilbor a fost „diva cameleon” şi „Madonna din Carpaţi”, cum este cunoscută, care pe la începutul anilor ’90 şoca întreaga Românie prin ţinutele şi atitudinea ei provocatoare, Daniela Gyorfi, care a reuşit să adune în cea mai mare horă văzută la Bilbor, pe majoritatea celor prezenţi pe Bâtca Bisericii, cu care s-a încheiat acest spectacol maraton.

Primarul comunei Bilbor, Ilie Trif ,mulţumeşte tuturor celor care s-au implicat în reuşita manifestărilor şi celor prezenţi sâmbătă în comuna Bilbor.

VASILE GOTEA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.