Un număr de 92 de persoane fizice şi juridice din Bălan au fost somate, săptămâna trecută, de Primăria oraşului pentru a-şi achita datoriile către bugetul local, în cazul în care nu o vor face în termen de 15 zile urmând a se continua executarea silită. Lista cu numele debitorilor a fost publicată pe site-ul oraşului, potrivit Codului de procedură fiscală. Această listă vine după ce în urmă cu câteva luni alţi 263 de debitori la bugetul local au fost somaţi (şi s-au emis titluri executorii pe numele lor) pentru a-şi achita datoriile cumulate.
Primarul oraşului Bălan, Brezovszky Gheorghe, a declarat, ieri, că cele mai multe datorii la bugetul local provin din amenzile aplicate de poliţişti, însă şi din taxele şi impozitele locale neachitate. Datoriile au o vechime de până la cinci ani. Valoarea acestor debite este cuprinsă între 50 de lei şi 1.500-2.000 de lei, cu tot cu penalităţi.
Potrivit sursei citate, chiar dacă nu s-a făcut o centralizare, suma totală ce trebuie colectată numai în urma ultimelor 92 de somaţii se ridică la aproximativ 200.000 de lei, ceea ce înseamnă foarte mult pentru bugetul local. Din totalul debitorilor, 12 sunt societăţi comerciale, iar restul sunt persoane fizice. Primarul oraşului a spus că cel mai uşor de recuperat sunt sumele datorate de pensionari şi de persoanele care sunt angajate, prin punerea popririi pe pensii sau salarii. Însă cei mai mulţi datornici nu apar cu venituri, astfel că sunt foarte greu de recuperat sumele respective. Motivul pentru care apar fără venituri este că mulţi lucrează în străinătate, în multe cazuri fără forme legale.
Brezovszky Gheorghe a mai declarat că zilnic se primesc la primărie de la poliţie 10, 12, 15 procese-verbale de constatare a contravenţiei, motiv pentru care aceste datorii domină. Însă de la aceşti debitori e şi cel mai greu de recuperat, fiind vorba în cele mai multe cazuri de amenzi de circulaţie, iar mulţi dintre cei sancţionaţi fie s-au mutat, fie şi-au vândut maşinile etc.
Conform primarului, în ultimii 3 ani recuperarea acestor datorii s-a făcut destul de bine şi s-a restabilit un echilibru privind aceste debite. Un exemplu în acest sens este trimestrul IV al anului trecut, în special în luna decembrie, când s-a recuperat o sumă de aproximativ 50.000 lei. Aceşti bani au fost colectaţi în special de la cei care lucrează în străinătate şi care au venit acasă de sărbători. (Şt.P.)