Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Azi, ultima zi de fumat! | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 15 aprilie 2024
Home » Sănătate » Azi, ultima zi de fumat!
Azi, ultima zi de fumat!

Azi, ultima zi de fumat!

Fumătorii îşi mai pot savura ţigările alături de cafele, bere sau alte băuturi, prin baruri, cluburi, restaurante şi alte spaţii publice închise doar astăzi, urmând ca de joi, 17 martie, să intre în vigoare Legea antifumat. Fumatul va fi interzis şi în perimetrul locurilor de joacă pentru copii, chiar dacă spaţiul este unul deschis, singurele locuri unde legea nu se va aplica fiind penitenciarele de maximă siguranţă.

Cu această ocazie, comisarul şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Harghita, ing. ec. Laurenţiu Moldovan, a venit cu câteva precizări importante, atât pentru persoanele juridice, cât şi pentru consumatori.

Iar prima precizare importantă a fost cea legată de definirea spaţiului public închis. Astfel, conform legii, prin spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil consumatorului, publicului, destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, doi pereţi, plafon sau tavan, indiferent de natura acestora, caracterul temporar sau permanent. Mai pe scurt: orice spaţiu care are doi pereţi şi un acoperiş.

La fel, spaţiul închis la locul de muncă este tot acel spaţiu delimitat de cel puţin doi pereţi şi un acoperiş ori plafon.

În ceea ce priveşte contravenţiile, ing. ec. Laurenţiu Moldovan, spunea că acestea se vor constata de către reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor (în speţă de Poliţie şi Poliţia Locală), iar în funcţie de atribuţii şi de către OPC, ANPC sau reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

„Aplicarea amenzii contravenţionale se face atât operatorului economic în spaţiul căruia persoana fizică a fumat, cât şi persoanei fizice. Persoanei fizice i se aplică o amendă de la 100 la 500 de lei”, spunea comisarul şef al CJPC Harghita.

În cazul firmelor, la prima abatere, acestea vor fi amendate cu 5.000 de lei; pentru a doua sancţiune se va aplica o amendă de 10.000 de lei şi sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei; iar dacă s-a călcat şi a treia oară pe bec, atunci amenda va fi de 15.000, iar unitatea va fi închisă.

Chiar dacă prevederile sunt destul de clare, discuţii privind aplicabilitatea legii au fost şi cu siguranţă vor exista. Un astfel de exemplu îl dădea chiar Laurenţiu Moldovan, care spunea că a fost întrebat cum se va proceda dacă cineva îşi construieşte un spaţiu în formă circulară (de iurtă). În acest caz, unitatea are un singur perete, iar în lege, spaţiul public închis e definit prin doi pereţi.

De asemenea, în această săptămână şi un deputat, Daniel Fenechiu, a precizat că doreşte să aducă o modificare la lege, prin oferirea posibilităţii de a se crea cluburi pentru fumători.

Dar oricâte discuţii vor apărea săptămânile următoare, atât din partea patronilor de baruri şi cluburi, a fumătorilor şi a unor parlamentari, prin această lege întreaga societatea românească este suspusă unui examen de civilizaţie impus de ţările vest europene. Dacă în Olanda ai voie să fumezi, în baruri, cannabis, dar nu ai voie să fumezi tutun, dacă în Germania fumatul a fost interzis, de ce nu am putea să ne obişnuim şi noi cu un asemenea trai şi să nu mai căutăm tot felul de soluţii pentru a ne eschiva?

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Borțun Lucian-Gabriel

    Vreau să o văd și pe asta cu fumatul în instituțiile publice!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.