Avocatul președintelui Consiliului Judeţean Harghita a cerut reaudierea unui martor | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 3 decembrie 2023
Home » Societate » Avocatul președintelui Consiliului Judeţean Harghita a cerut reaudierea unui martor
Avocatul președintelui Consiliului Judeţean Harghita a cerut reaudierea unui martor

Avocatul președintelui Consiliului Judeţean Harghita a cerut reaudierea unui martor

Apărătorul lui Borboly Csaba susţine că martorul a minţit în faţa instanţei la audierea ce a avut loc la termenul anterior

Un nou termen s-a judecat miercuri, la Tribunalul Harghita, în procesul în care președintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba este judecat, alături de mai multe persoane, pentru mai multe infracţiuni, printre care și abuz în serviciu.

La termenul de miercuri au fost audiaţi doi martori, din patru câţi au fost citaţi, ceilalţi doi nefiind prezenţi. Unul dintre martori este reprezentantul unei firme care a participat la licitaţia organizată de CJ Harghita pentru reabilitarea drumurilor judeţene 131 şi 124, care fac obiectul acestui dosar, dar care nu a câştigat.

Al doilea martor a fost un specialist în proiectarea de drumuri, din Cluj-Napoca, a cărui părere a fost cerută în legătură cu execuţia drumului judeţean 131, deplasându-se o dată la faţa locului în timpul execuţiei lucrărilor de reabilitare.

La finalul ședinţei, apărătorul lui Borboly Csaba, avocatul Sergiu Bogdan, a cerut reaudierea unui martor, fost angajat al firmei care a asigurat dirigenţia de șantier pentru lucrările de reabilitare ale celor două drumuri judeţene, care a dat declaraţii în faţa instanţei la termenul anterior.

Avocatul președintelui CJ Harghita a susţinut că martorul respectiv a minţit în faţa instanţei când a spus că avea dreptul să desfășoare activităţi de dirigenţie de șantier pentru drumuri judeţene, deoarece actele depuse la dosar dovedesc contrariul.

„În esenţă, am cerut să fie reaudiat un martor care a pretins că ar putea să desfășoare activităţi de dirigenţie de șantier aducându-ne autorizaţie care nu este valabilă pentru ceea ce trebuia să se întâmple. La întrebarea mea expresă dacă are dreptul, răspunsul lui a fost că are dreptul. A trimis la dosar niște acte care dovedesc că a minţit. Deci actele lui au dovedit că a minţit”, a declarat după ședinţa de judecată avocatul Sergiu Bogdan.

Potrivit acestuia, actele depuse la dosar arată că martorul avea autorizaţie să desfășoare activităţi de dirigenţie de șantier pentru drumuri comunale și nu pentru drumuri judeţene. Astfel, susţine avocatul, martorul poate fi tras la răspundere pentru mărturie mincinoasă, însă dacă își retrage mărturia nu mai poate fi pus sub învinuire. „Din punct de vedere legal, (…) dacă martorul își retrage mărturia până la pronunţarea unei soluţii, evident este o cauză de nepedepsire. E o variantă legală. El teoretic nu poate să vină din oficiu știţi, vreau să vă mai spun ceva, că am minţit. Şi atunci am vrut să creez cadrul legal prin care omul să fie întrebat încă o dată, să-și asume. Dacă vrea să mintă, atunci ok, sunt consecinţe legate de minciună. Sau nu, recunoaște și o să explice de ce a minţit într-o astfel de situaţie”, a mai spus apărătorul președintelui CJ Harghita.

Judecătorul a amânat discuţia pe cererea avocatului pentru un alt termen.

Următorul termen va fi în 15 octombrie, când ar urma să fie audiaţi alţi patru martori.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, este judecat în acest proces pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (câte 3 acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (3 acte materiale), două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă.

Alături de Borboly Csaba au mai fost trimise în judecată 12 persoane, însă trei dintre ele şi-au recunoscut faptele şi au fost condamnate. (Şt.P.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.