Aproape 70 de societăţi din judeţul Harghita au primit, în prima jumătate a acestui an, avertismente din partea reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din cauza neînceperii negocierii contractului colectiv de muncă. Potrivit unui raport de activitate al Compartimentului Contracte Colective de Muncă şi Monitorizare Relaţii de Muncă din cadrul ITM Harghita, în primul semestru al anului au fost verificate 173 de societăţi din judeţ în cadrul unor acţiuni de control care au vizat modul de respectare a prevederilor legii dialogului social şi au fost aplicate 68 de avertismente pentru neînceperea negocierii contractului colectiv de muncă.
„Activitatea în domeniul contractelor colective de muncă şi monitorizarea relaţiilor de muncă a fost mediatizată, în speranţa unui efect educaţional asupra angajatorilor, dar şi a angajaţilor, în probleme de legislaţia muncii, scopul urmărit fiind respectarea prevederilor legale. În acest sens au fost înfiinţate şi cutii poştale la sediul ITM destinate sesizărilor, s-a realizat actualizarea pagini de web – www.itmharghita.ro – cu informaţii utile şi de ultimă oră. De asemenea, agenţii economici sunt informaţi prin e-mail, dacă solicită acest lucru, asupra noutăţilor legislative din domeniul de specialitate”, se arată în raport.
Potrivit sursei citate, activitatea compartimentului amintit se concretizează, între altele, prin verificarea aplicaţiei COLUMBO în ceea ce priveşte datele transmise de către beneficiari în Registrul Electronic de Evidenţă a Zilierilor conform reglementărilor în vigoare. Din aplicaţia informatică COLUMBO, în care sunt înregistraţi zilierii pe platforma on-line, rezultă că în semestrul I al anului 2024 au exercitat activităţi cu caracter ocazional un număr de 1.947 zilieri. De asemenea, s-au eliberat 17 parole pentru accesarea Registrului Electronic de Evidenţă a Zilierilor. Totodată, activitatea compartimentului respectiv vizează şi înregistrarea contractelor de ucenicie, în primul semestru al anului nefiind luate în evidenţe astfel de documente.
În raport se mai precizează că angajatorii persoane fizice sau persoane juridice de drept privat au obligaţia de a notifica, în scris, inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială îşi au sediul sau domiciliul despre încheierea contractelor de prestări servicii, precum şi datele de identificare ale prestatorului, anterior transmiterii de către prestator a datelor în registrul privat. Numărul de notificări înregistrate la ITM Harghita, în semestrul I al anului 2024, se ridică la 325. De asemenea, în conformitate cu Legea dialogului social, contractele colective de muncă şi actele adiţionale la acestea se încheie în formă scrisă şi se înregistrează, prin grija părţilor, la inspectoratul teritorial de muncă, în cazul celor elaborate la nivel de unitate. În semestrul I al anului, la nivelul ITM Harghita s-au înregistrat 177 de contracte colective de muncă şi 17 acte adiţionale la contractele colective de muncă. De asemenea, în conformitate cu reglementările privind întocmirea şi completarea registrului general de evidenţă a salariaţilor s-au eliberat pentru angajatori 375 de parole, fiind emise şi 999 de adeverinţe şi certificate.
ITM Harghita controlează aplicarea corectă şi unitară a prevederilor legale referitoare la relaţiile de muncă, securitatea şi sănătatea în muncă, protecţia salariaţilor care lucrează în condiţii deosebite şi a prevederilor legale referitoare la asigurările sociale. Totodată, instituţia acordă asistenţă tehnică angajatorilor şi angajaţilor, pentru prevenirea riscurilor profesionale, pentru formarea şi perfecţionarea profesională a specialiştilor în domeniu, se menţionează în raport. (E.G.)