Avertismente aplicate pentru trotuarele necurăţate de zăpadă | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 30 noiembrie 2023
Home » Societate » Avertismente aplicate pentru trotuarele necurăţate de zăpadă
Avertismente aplicate pentru trotuarele necurăţate de zăpadă

Avertismente aplicate pentru trotuarele necurăţate de zăpadă

Primăria Miercurea-Ciuc aplică amenzi celor care nu şi-au curăţat de zăpadă sau gheaţă trotuarele din faţa caselor, blocurilor sau a sediilor de firmă, ele ajungând la maximum 180 de lei pentru persoanele fizice şi până la 540 de lei în cazul celor juridice.

Măsura a fost adoptată în urmă cu 13 ani şi, potrivit viceprimarului municipiului Miercurea-Ciuc, Szőke Domokos, scopul nu este acela de a aplica amenzi, ci de a evita producerea accidentelor pe trotuarele acoperite de zăpadă sau gheaţă.

Conform procedurilor, controalele încep la 24 de ore după ce s-a oprit ninsoarea, atunci când cei care nu şi-au curăţat trotuarele sunt somaţi să facă acest lucru, urmând ca a doua zi, dacă situaţia este neschimbată, să fie aplicate amenzi.

Cuantumul amenzilor a rămas acelaşi ca şi anul trecut, fiind cuprinse între 70 şi 180 lei pentru persoanele fizice şi între 120-540 lei în cazul persoanelor juridice.

În hotărârea consiliului local se arată că „persoanele fizice şi juridice care deţin imobil cu orice titlu şi asociaţiile de proprietari sau de locatari de la blocurile de locuit sunt obligate să asigure ori de câte ori este necesară curăţarea trotuarelor de zăpadă şi gheaţă pe porţiunile aferente imobilelor”. De asemenea, este prevăzut ca zăpada şi gheaţa să se depoziteze lăsând libere gurile de scurgere ale canalelor, fără a stânjeni circulaţia autovehiculelor.

Veres Csaba, şef serviciu în cadrul Primăriei Miercurea-Ciuc, a declarat pentru Agerpres că de la începerea sezonului au fost aplicate 22 de avertismente, fiind rare cazurile în care cetăţenii pur şi simplu nu doresc să se achite de această obligaţie.

„Nu prea avem oameni care nu curăţă zăpada, anual doar două-trei cazuri sunt care nu vor. În restul cazurilor e vorba de bătrâni care nu au putere să facă asta sau de persoane plecate din localitate, în locuinţa cărora nu mai stă nimeni. În aceste situaţii curăţăm noi zăpada. Practic, nu există cazuri voite de a nu curăţa şi oamenii au un simţ civic dezvoltat”, a spus Veres Csaba.

Potrivit managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc, dr. Demeter Ferenc, în ultima perioadă nu s-a înregistrat o creştere a numărului de cazuri de fracturi sau alte probleme cauzate de căderi pe trotuarele necurăţate de zăpadă sau gheaţă. (Gina Ştefan)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.